XS
SM
MD
LG

Prva liga Republike Srpske u futsalu: Borac i Sokrates uskratili uzbuđenja

Borac opravdao ulogu favorita Foto/ Borac-sport

Prva liga Republike Srpske u futsalu ove sezone nije ponudila previše očekivanja, a glavni "krivci" za to su banjalučki Borac koji je dominirao i zasluženo osvojio prvo mjesto, te Sokrates, koji je nakon slabih deset kola, na kraju istupio iz lige i posljednja četiri kola lišio bilo kakvih uzbuđenja, tako da su posljednje četiri utakmice bile manje-više prijateljske prirode za sve ekipe.

Banjalučki Borac je pred početak sezone iskazao jasne ambicije da želi prvo mjesto i plasman u Premijer ligu. Napravljena je izuzetno kvalitetna ekipa i nisu imali dostojnog rivala. Doživjeli su na samom startu, već u 3. kolu, pomalo iznenađujući poraz na svom parketu od zahuktale Kotor Varoši na startu, ali su onda nizali pobjede, sve do prvog kola drugog dijela sezone i gostovanja kod Željeznice u Istočnom Sarajevu, gdje domaći tim uspjeva da im otkine bod, 3:3, ali neporaženi u tom meču u 8. kolu postali su svjesni da su praktično osvojili titulu prvaka. Do kraja sezone upisali su još samo poraz na gostovanju u Gradišci, kada je sve već bilo i teoretski riješeno.

Željeznica iz Trnova sezonu završava na drugom mjestu, što je svakako veliki uspjeh za ekipu iz Trnova. Znalo se pred početak sezone da će tim Aziza Turudije biti kvalitetan rival svakome i da će probati osvojiti što više bodova. Nije titula bila primarni cilj Željeznice, svakako su svjesni bili i kvaliteta rivala, ali su nastojali dati sve od sebe, pa iako ostaju prvoligaš sigurno mogu biti zadovoljni poslom. Imali su i problema sa igračkim kadrom, naročito u drugom dijelu sezone, kada su ostali bez Dejana Debelnogića koji je otišao u premijerligaša Konjic, Vučina Šćepanović se mučio sa povredama, a nije bilo ni Enisa Beširevića. Na sve to i sezonu su iznijeli sa samo jednim golmanom, mladim Đurom Dragovićem, ali su Elez, Bjelica, Ikonić i drugari odradili dobar posao sa onim što su imali na parketu.

Leotar je ušao u proces reorganizacije kompletnog kluba. Okosnica ekipe su ostali iskusni igrači poput braće Andrić, Miljana Vice, Branislava Krunića, u drugoj polusezoni i Milorada Cimirota. Imali su odličnog Irineja Đurića na golu, imali su mladog reprezentativca Srbije, Aleksandra Ćorovića. Opet su završili u vrhu tabele, ali sigurno da će ekipa renomea Leotara što prije pokušati nazad u Premijer ligu.

Na četvrtom mjestu sezonu završava Kotorvaroš. Povratnik u prvoligaško društvo je odradio jednu korektnu sezonu, u granicama svojih realnih mogućnosti. Vladan Đekanović drži na okupu ekipu sačinjenu uglavnom od domaćih igrača, a mogu se pohvaliti da imaju i najboljeg strijelca lige, Milka Babića, koji sezonu završava sa 15 pogodaka na svom kontu.

Isti broj bodova kao i Kotor Varoš, 20, ima Nevesinje. Pred početak sezone su Nevesinjci doživjeli promjene, otišao je Dalibor Pudar sa mjesta trenera-igrača, a stigao je Goran Prodanović sa istom ulogom. Otišao je i dugogodišnji golman, sjajni Ognjen Romović, kao i pivot Dejan Kovačević, sva trojica u Konjic. Krenuli su sa tri vezana poraza, uslijedio je i remi, a onda u petom kolu pobjeda protiv Kotor Varoši i nakon toga je sve nekako bilo lakše.

Na šestom mjestu na kraju sezone završava banjalučki Policajac. Nekadašnji premijerligaš je na polusezoni bio drugi sa 13 bodova, ali su u drugom dijelu sakupili tek šest bodova i sa ukupno 19 završili kao šestoplasirani tim lige. Najveći problem Policajca svakako je bio često pokratak roster za utakmice. Iako nesporno Banjalučani imaju kvalitet, sa nekoliko jako kvalitetnih igrača, na kraju rezultat možda i ispod očekivanja.

Boračka iz Gradiške završava kao pretposljednja. Do istupanja Sokratesa bila je to velika borba, imali su samo bod prednosti, ali je baš pred njihovu utakmicu banjalučki tim istupio iz lige i tada je Boračka krenula igrati i rasterećenije, dobro je privela sezonu kraju, savladala i Borca za još jednu sezonu u kojoj će ostati prvoligaši.

Na kraju, iz lige ispada samo banjalučki Sokrates, to je postalo jasno čim su istupili iz lige. Mučio se banjalučki sastav tokom čitave sezone, dodatne probleme imao u finišu kada je i Dejan Zarić morao da se vrati profesionalnim fudbalskim obavezama. Na kraju, nesalavan završetak sezone, a vidjećemo da li ćemo ih na jesen ponovo gledati u drugoligaškom rangu. 

Sve u svemu, sezona 2022/23 nije donijela previše uzbuđenja. Prva liga osam je prošla prilično mlako, ali vjeruju u FSRS da će to tek u narednim sezonama leći na svoje, te prema našim saznanjima format takmičenja neće biti promijenjen. Žele oni da koncentrišu kvalitet u osam ekipama, kako se ne bi događalo da ekipa koja iz Prve lige uđe u Premijer ligu bude "topovsko meso", već da kroz kvalitetne utakmice u prvoligaškom rangu raste.

LISTA STRIJELACA:

15 - Milko Babić (Kotor Varoš)
13 - Darko Repović (Nevesinje)
11 - Aleksandar Begenišić (Leotar)
10 - Dragan Ikonić (Željeznica), Igor Mirković (Borac), Filip Vujović (Leotar)
 9 - Slobodan Elez (Željeznica), Slaviša Maksimović (Borac), Stefan Savić (Borac), Miloš Vukobratović (Boračka)
 8- Saša Glamočić (Policajac), Ivan Ivanagić (Borac), Dragoslav Vučić (Policajac), Aleksandar Tepić (Nevesinje)

....


Policajac 1 : 5 Borac
Sokrates 0 : 3 Željeznica
Boračka 9 : 1 Nevesinje
Leotar 4 : 3 Kotor Varoš
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 14 11 1 2 34
2 Željeznica 14 8 2 4 26
3 Leotar 14 6 3 5 21
4 Kotor Varoš 14 6 2 6 20
5 Nevesinje 14 6 2 6 20
6 Policajac 14 6 1 7 19
7 Boračka 14 5 1 8 16
8 Sokrates 14 2 0 12 6