XS
SM
MD
LG

Danas svi, čitaj Luksemburg, igraju fudbal

BiH

Reprezentacija BiH večeras je u Zenici ugostila Luksemburg u susretu četvrtog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i doživjela poraz. Gosti su slavili sa 2:0.

Nacionalni bh  tim ušao je pod pritiskom u ovu utakmicu, jer je poražen u prethodna dva meča, zaostajao je bod za Luksemburgom i četiri za Slovačkom i morao je ostvariti pobjedu kako bi krenuo u pozitivnom smjeru u nastavku ciklusa. S druge strane, Luksemburžani su imali poraz od Portugala, očekivanu pobjedu nad Lihtenštajnom i bod iz Slovačke, te su sa optimizmom doputovali u Zenicu.

Pokazao se on opravdanim već u četvrtoj minuti kada gosti praktično iz ničega dolaze do vodstva. Saničanin je vratio loptu do Barišića, koji griješi pod pritiskom Borgesa Sančeza, dopušta da mu ovaj otme loptu te rutinski matira Šehića za muk na tribinama Bilinog polja, koje su bile do tog momenta izuzetno bučne i dobro raspoložene.

Greška se može desiti svakome, ali domaći tim, koji je igrao za razliku od ranijeg perioda sa četvoricom u zadnjoj liniji i u prilično nejasno definisanoj formaciji sa dva napadača, jednim krilom i tri veznjaka, gdje većina igrača nije znala šta tačno treba igrati, a nije imala ni jasne instrukcije kako da pritišće protivnika, nije uspio da se nametne.

Stihijski napadi nisu bili plod adekvatne ideje igre, a iz njih su do 20. minute došle dvije šanse. Kodro je nakon ubačaja iz kornera glavom šutirao pored gola, a isti igrač je nakon ubačaja Dedića i gužve u kaznenom prostoru gostiju glavom ponovo šutirao, ali je pogodio stativu.

S druge strane, gosti su bili opasni iz kontranapada, a Saničanin i Barišić nisu se dobro nosili sa njihovim ubacivanjima iz drugog plana. Ipak, većinom su postavljali dobre ofsajd zamke, pa ni Luksemburžani nisu imali značajnije šanse.

Na poluvremenu su i navijači reprezentacije BiH iskazali veliko nezadovoljstvo prikazanim od bh tima, a selektor Hadžibegić je već na poluvremenu u igru uveo Hamulića i Hadžiahmetovića, u nastojanju da promijeni dešavanja na terenu u našu korist.

No, već u 47. minuti Luksemburžani su mogli do novog gola, Bareiro je sam izbio pred Šehića nakon greške zadnje linije, ali Šehić je uspio odbraniti njegov pokušaj iz te situacije.

U 56. minuti, bh reprezentacija je imala zlatnu šansu da dođe do izjednačenja. Džeko je oboren u kaznenom prostoru gostiju, sudija je nakon intervencije iz VAR sobe pogledao snimak i pokazao na bijelu tačku, ali je rezervista Hadžiahmetović loše šutirao, prebacio je gol i ostao je Luksemburg u vodstvu.

U 74. minuti iz neshvatljive vezane greške Barišića i Šehića, Danel Sinani je pogodio za 2:0, i bilo je već tada jasno, jednu od najvećih pobjeda Luksemburga u historiji.