XS
SM
MD
LG

Zaslužen trijumf bh odbojkašica

Odbojkašice Bosne i Hercegovine

Ženska odbojkaška reprezentacija BiH rezultatom 3:2 u setovima savladala je selekciju Švajcarske u prvoj utakmici Evropskog prvenstva, koje se ove godine igra u četiri evropske zemlje (Estonija, Njemačka, Belgija, Italija).

Bh nacionalni tim je drugi uzastopni nastup na Evropskom prvenstvu otvorio relativno loše, i Švicarska je dominirala kroz cijeli prvi set, a vrlo brzo je stigla do visoke i realno je reći, nedostižne prednosti (14:4). Do kraja seta, bh su djevojke ipak odigrale borbeno, te je on okončan sa 25:16.

Bh tim se budi u drugom setu, koji je u ranoj fazi bio relativno izjednačen, da bi, kako se bližio kraju, na terenu postojala samo jedna ekipa, reprezentacija BiH. Ova dionica meča okončana je rezultatom 25:15 za nas, pa se sa optimizmom moglo ući u treći set, koji nam je mogao mnogo donijeti.

Činilo se i da hoće, jer su bh djevojke uglavnom imale vodstvo, u jednom momentu je bilo 18:13, no Švajcarke se ipak nisu predavale i uspjele su izjednačiti, a potom i preokrenuti, te dobiti ovaj period igre rezultatom 25:23, te steći jako važnu prednost.

No, nisu se predavale ni bh djevojke. Gubitak trećeg seta nije ostavio previše dubok trag na njihovoj igri, te su  ponovo bile bolje u četvrtom setu i povele su sa 19:15, ali su ovaj put nastavile povećavati svoju prednost u završnici ovog perioda igre i nisu kao ranije posustale, te su set dobile sa 25:17.

Peti set je bio psihološki težak za oba tima, ali su bh djevojke uglavnom imale kontrolu, no do pobjede su došle na razliku, rezultatom 17:15. Ona  otvara vrata drugog kruga i realno bi bilo reći da bh timu treba još jedna pobjeda za nastavak takmičenja.

U ovoj grupi se nalaze još selekcije Italije, Rumunije, Hrvatske i Bugarske, a u nastavak takmičenja idu četiri reprezentacije.