XS
SM
MD
LG

I dalje nedostižno za bh. klubove: Deset godina od evropskog uspjeha Tanga

KMF Tango u Almatiju

KMF Tango iz Istočnog Sarajeva na današnji dan prije 10 godina započeo je turnir Elitne runde tadašnjeg UEFA futsal kupa, današnje Lige prvaka u futsalu.

Prvak Bosne i Hercegovine je na turniru u kazahstanskom Almatiju odigrao prvu utakmicu protiv druge po kvalitetu kazahstanske ekipe u tom trenutku Tulpara iz Astane. Doživio je Tango poraz 8:3 od ekipe koju je predvodio Čingiz Jesenamanov sa tri postignuta gola, dva gola je postigao Daglas, a po gol Tales, Aleks i Aleksandr Dovgan. Za Tango su strijelci bili Ognjen Erić dva puta i Semir Gušo.

Drugo kolo, dan kasnije, Tango je igrao protiv domaćina i u tom trenutku jedne od najboljhi svjetskih ekipa, Kairata, te je doživljen poraz 9:0. Legija stranaca sa Igitom, Leom, Leom Santanom, Fumasom, Betaom, Moraešom, uz domaće snage Dinmukabetom Suleimanovim i Serikom Žamankulovim, sa klupe predvođena odličnim Kakuom, bila je ubjedljiva i nije dopustila bilo kakvu vrstu iznenađenja. Leo je postigao dva gola, a po gol su davali Aleksandre Moraeš, Leo Santana, Pengrin, Baron, Betao, Fumasa i Žamankulov.

Posljednje kolo donijelo je ono i što je obezbjedilo Tangu ulazak u istorijske knjige našeg futsala. Rival je bio prvak Bjelorusije, Viten iz Vitebska, a na kraju je završilo 4:4. Briljirao je u toj utakmici Anel Radmilović, postigao hettrik, a strijelac je uz njega bio Semir Gušo. Za Bjeloruse su pogađali Krikun dva puta, te Černik i kapiten Aleinikov. 

Donijelo je to Tangu 13. mjesto u Evropi, rezultat koji je do danas ostao nenadmašan za bh. klubove u Evropi. Prije Tanga, u prvom izdanju UEFA futsal kupa u sezoni 2001/02 Kaskada iz Gračanice je ušla u TOP 8, no tada je to bio jedan drugi format takmičenja sa znatno manje ekipa i utakmica.

Do Elitne runde, Tango je nastupio na dva turnira. Prvo je u Kardifu lako izašao na kraj sa domaćinom Vrekshemom i Asa Ben Gurionom iz Izraela. Nakon toga uslijedio je turnir u Đeru, gdje u prvom kolu gube od Đera 4:2, zatim u drugom kolu igraju 0:0 sa prvakom Gruzije, Iberia Star, da bi u odlučujućem meču savladali bugarsku Varnu 8:4. 

Ekipu Tanga u Kazahstanu su činili golmani Adnan Delihasanović, Eldin Hasanspahić, Miloš Gengo, te igrači Mirko Čampara, Miloš Tanasković, Ognjen Erić, Nermin Jusić, Slaven Novoselac, Emir Sipović, Emir Đuderija, Dragan Ikonić, Anel Radmilović i Semir Gušo. Tokom sezone, dres Tanga su na turniru u Đeru nosili i Amer Hadžić i Emir Bunar, dok su u Kardifu nastupali i Dragan Jovančić, Sedin Šahman i Dražen Novoselac. Šef stručnog štaba je bio Mirko Marvan, pomoćnik mu je bio Srđan Lubura, predstavnik kluba Igor Stanković, a za zdravlje igrač bio je zadužen fizioterapeut Branislav Tešan.


Tango : Višegrad
Kalinovik : Zahumlje
Radnički : Jahorina
Akademac : Rudo
Medi. fakultet : Ljubinje
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Kalinovik 6 5 0 1 15
2 Zahumlje 5 4 1 0 13
3 Višegrad 6 4 1 1 13
4 Tango 6 4 0 2 12
5 Akademac 5 4 0 1 12
6 Jahorina 6 3 1 2 10
7 Radnički 6 3 0 3 9
8 Medi. fakultet 6 2 1 3 7
9 Rudo 7 1 0 6 3
10 Ljubinje 7 1 0 6 3
11 Glasinac 6 0 0 6 0