XS
SM
MD
LG

Pao preslišao Fener

Košarkaši Panatinaikosa prvi su finalisti Evrolige. Atinski sastav je u polufinalnom meču savladao Fenerbahče rezultatom 73:57.

Izabranici Ergina Atamana su na fantastičnom serijom od 12:0 otvorili susret i nisu ispuštali vođstvo svih 40 minuta. Fenerbahče je nakon toga sa dva uzastopna poena Hejs Dejvisa smanjio prednost rivala, da bi po isteku prve deonice gubio sa devet poena razlike. Odličnu igru u prvom kvartalu prikazao je Kendrik Nan.

Istanbulski tim je u nastavku prikazao još bolju igru, stigao do 24:20, ali je Nan novom trojkom "odlepio" Panatinaikos. Igralo se u serijama do kraja poluvremena, a na petnaestominutni odmor Panatinaikos je otišao sa +2 (38:36).

U nastavku su obe ekipe prilično "stegle" odbranu, a u prilog tome govori da je treća četvrtina završena rezultatom 18:14 u korist Atinjana. Panatinaikos je poveo sa 45:38, da bi u jednom momentu posle poena Dorsija Fenerbahče stigao na samo poen zaostatka (51:50). Imali su Jasikevičijusovi izabranici šansu i da povedu, ali nisu iskoristili čak četiri uzastopna napada.

Nakon toga Lesor je oba puta pogodio sa penala, da bi uz zvuk sirene Huančo Hernangomez pogodio trojku i doneos svom timu +6 pred poslednju četvrtinu (56:50)

Nekadašnji centar Partizana Matijas Lesor je na startu poslednjih 10 minuta ukrao loptu i zakucao, da bi nakon toga Kalaicakis pogodio slobodna bacanja i vratio Atinjanima dvocifrenu prednost.

Do kraja susreta Atinjani su kontrolisali dešavanja na parketu i nisu dozvolili iznenađenje.

Što se košgeterskog učinka tiče, najefikasniji u pobedničkom timu bili su Lesor sa 17, i Nan sa 14, dok je u poraženom sastavu bolji od ostalih bio Hejs Dejvis sa 14 poena.

Panatinaikos će se za trofej Evrolige boriti protiv pobednika duela Real Madrid - Olimpijakos.

Podsećanja radi, Atinjani su poslednji put na fajnal foru igrali u sezoni 2011/2012, a trofej Evrolige poslednji put su osvojili u sezoni 2010/2011. U finalnom meču savladali su Makabi sa 78:70, dok ih je sa klupe predvodio sadašnji strateg Partizana, Željko Obradović.