XS
SM
MD
LG

Olimpijakos ili Fiorentina?

Sve je spremno za finale Lige kongerencija večeras na stadionu "Sveta Sofija" u Atini. Direktan okršaj Olimpijakosa našeg Stevana Jovetića i Fiorentine.

Olimpijakos je došao do finala tako što je u polufinalu pobijedio Aston Vilu ukupnim rezultatom 6:2, a prije toga su izbacili Makabi iz Tel Aviva i Fenerbahče.

Centarfor El Kabi je obilježio njihov put do finala, jer je ove sezone 15 puta tresao mrežu u kontinentalnim takmičenjima. U polufinalu protiv Aston Vile dao je čak pet golova.

Crveno bijeli imaju odličnog trenera na klupi Hosea Luisa Mendilibara koji je napravio čudo sa ekipom od februara kada je i došao na klupu.

Večeras ima priliku da sa ekipom osvoji drugi evropski trofej u karijeri nakon što je prošle godine sa Seviljom podigao trofej Lige Evrope.

"Biću iskren, pa ću reći da u trenutku kada sam preuizimao Olimpijakos nisam vjerovao da možemo da stignemo ovako daleko. Međutim, ekipa je rasla, osjećali smo svaki dan da imamo potencijal za velika djela i sada je došla na red ta posljednja utakmica u borbi za trofej. Igramo protiv tima iz Italije, prošlogodišnjeg finaliste Lige konferencija i znamo da neće biti lako. Ipak, igramo u našem gradu i moramo da vjerujemo u uspjeh", kaže trener domaćeg sastava.

Olimpijakos će večeras postati tek druga grčka ekipa koja je igrala u finalima evropskih takmičenja, prva nakon njegovog večitog rivala Panatinaikosa koji je 1971. poražen od Ajaksa u finalu Kupa šampiona.

Fudbaleri Olimpijakosa su sezonu u grčkoj Superligi završili na trećem mjestu na tabeli sa 84 boda.

Što se tiče Fiorentine, drugu godinu zaredom će se naći u finalu.

Ovaj meč biće poseban za trenera Viole, Vinčenca Italijanu koji napušta klub na kraju sezone. Iskusni stručnjak je za vrijeme svog trogodišnjeg mandata doveo ekipu do dva finala, ali ni na jednom nije slavio. Večeras  ima priliku za popravni da na lijep način završi svoju priču u Toskani.

"Ovo nam je drugo vezano finale Lige konferencija i vrlo dobro znamo šta nas očekuje. Vjerujem da smo naučili lekcije iz poraza od Vest Hema i da smo sada spremni da to sve primijenimo na duel protiv Olimpijakosa, koji je vrlo respektibilan tim, a uz to će imati i većinski dio publike na svojoj strani. Možemo samo da zamislimo koliko će teško biti igrati u toj atmosferi", rekao je Italijano.

Fjorentina nije izgubila ni jednu od posljednjih 13 utakmica u evropskim takmičenjima (7 pobjeda, 6 remija), što je najduži niz u njihovoj istoriji; oni su 3. tim koji neporažen dolazi u finale Lige konferencija (6 pobjeda, 6 remija) nakon Fejnorda 2021/22. (izgubio finale) i Vest Hema prošle sezone (pobijedio Violu u finalu).

Obje ekipe su zdrave a jedini koji će meč  propustiti je Vilin Rikardo Sotil.

Utakmica će početi u 21h.