XS
SM
MD
LG
16.06.2024 Foto i tekst;fss.rs

Orlovi spremni za Englesku

Reprezentacija Srbije u nedelju 16. juna igra prvi meč grupne faze na Prvenstvu Evrope u Nemačkoj, a svoja očekivanja pred ovaj duel na koji Srbija čeka pune 24 godine, od našeg poslednjeg učešća na samitu najboljih evropskih selekcija u Belgiji i Holandiji, 2000. godine, izneli su pred brojnim predstavnicima medija, selektor Dragan Stojković i kapiten Dušan Tadić.

„Ja sam imao sreće da i u igračkoj karijeri budem akter evropskih i svetskih takmičenja. Sada je sledeći korak, da budem selektor na velikim takmičenjima. Ovakav turnir zahteva maksimalnu kocentraciju, da pokažete kvalitet na svakom meču. Ne bih pravio razliku između prve, druge i treće utakmice. Startujemo protiv jednog od favorita, ali radili smo dosta da se pripremimo najbolje što možemo za izazove pred nama. Učinili smo sve sa trenerske strane da igrači sve treninge urade na najvišem nivou. Verujem da u fizičkom i taktičkom smislu smo spremni“ rekao je selektor Srbije.


Dušan Tadić ne krije da je atmosfera u timu dobra.
 

„Veliki broj igrača je igrao na prethodna dva Mundijala. To iskustvo ima veliku značaj. Nikad veće zajedništo nije bilo, isto kao u Kataru. Neki igrači su sazreli, trenutno sedam do devet igrača čeka decu. To dovoljno govori da su zreli. To želimo da pokažemo na terenu“.
Selektor ističe da je sa kadrovskom situacijom sve u redu i poručio svima u Srbiji da su Orlovi spremni za novi korak.
„Neki igrači se nisu rodili kada smo igrali poslednji put. Zasluženo smo ovde, sad je vreme da napravimo iskorak. A iskorak je da uradimo sve da grupnu fazu prođemo uspešno. Narodu poručujem da ćemo se boriti do kraja, da ćemo dati više od maksimuma. Uradili su pripreme bez ijedne reči. Zadovoljan sam sa te strane, i što će igrači pokazati talenat. Borićemo se do poslednje šanse. Ljudi će uživati u našoj igri, mi smo tim koji želi da igra, da pokaže talenat
“.

O startnoj postavi i hoćemo li igrati sa dva napadača…

„A što ih ne bismo napali? Verujem da će biti otvorena utakmica, poštujemo ih. Poštujemo i sebe. Učinićemo sve da otvorimo meč kako mi želimo, bez obzira na moć Engleza, na kvalitet. Srbija neće biti tim koji će čekati i gledati kako oni igraju. Mi ćemo se truditi da im stvorimo što više problema. Znam tim. Bilo bi jako loše da ga ne znam. Znam igrače koji budu istrčali, kao i ovi sa klupe koji su važni, da će dati maksimum, i da će ispoštovati dogovore. Mnogo smo analiza imali. Nema tajni. Znam moj tim, mogu da vam kažem i engleski tim. I neću pogrešiti“.


O spisku kolege Sautgejta…

„Za svakog selektora nije jednostavan posao odabrati igrače i postaviti ih. Engleski tim je jako talentovan, sa Belingemom, Kejnom. Ako vidite Sterlinga, Rašforda…možete da zasmilite kakvi su ostali. Ovaj posao nije jednostavan. Uvek će biti različitih mišljenja. Ovo je reprezentacija jako talentovanih igrača unutar Premijer Lige. Lepo ih je gledati kako igraju“.

Selektor Srbije ne krije da ima veoma lepo mišljenje o Belingemu…

„Dobiće zlatnu loptu u budućnosti. Igra impresivno, impresivno je šta je sve do sada pokazao u Real Madridu. Moramo da ga zatvorimo, da mu skratimo prostor. Videćemo sutra. U odbrani moramo da budemo jako pažljivi, i da pokažemo šta smo sve radili tokom treninga. On je mlad mamok, neverovatno je kako igra. To je dobro za Englesku, loše za nas“.

Selektor Orlova je na kraju napravio paralelu između Katara i Nemačke…

„Imali smo slučaj u Kataru sa Brazilom. Sad ponovo imamo favorita. Moje raspoloženje je bolje nego pre dve godine. Tamo smo vodili malu bolnicu, tako mi se čini. Sad je drugačija situacija. Nadam se da će današnji trenig proteći u najboljem redu. Velika je razlika u mom raspoloženju tada i sada“ rekao je prvi čovek nacionalnog tima Srbije.


Danska : Srbija
Engleska : Slovenija
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Engleska 2 1 1 0 4
2 Slovenija 2 0 2 0 2
3 Danska 2 0 2 0 2
4 Srbija 2 0 1 1 1