XS
SM
MD
LG

Ima i Zeljković pravo na radost

Jučerašnjim trijumfom banjalučki Borac je na najboljem pitu da ispiše istoriju. Mnogi su ga pred revanš sa albanskim šampionom otpisali, pogotovo što je ovo sada jedna potpuno nova ekipa u odnosu na onu šampionsku.

Na Gradskom stadionu je sada novi trener, nekoliko fudbalera pristiglih ovog ljeta, ali to nije smetalo sinoć Borcu da porazi Egnatiju te da nakon boljeg izvođenja penala prođe u narednu rundu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Borac sada čeka dvomeč sa Paokom. Ili će nastaviti trku za Ligu šampiona ili će, u slučaju poraza, u kvalifikacije Lige Evrope. Trijumf u Elbasanu donio je Borcu još najmanje šest evropskih mečava. Dake dva sa Paokom, pa dva u kvalifikacijama Lige Evrope, a ako tu ispadnu idu u zadnji krug kvalifikacija Lige  konferencije. Biće dakle Banja Luka grad evropskih fudbalskih okršaja, a igrači i  stručni štab i klupsko rukovodstvo moći će da nastavi da piše istoriju.

A samo prije pet godina Borac je bio u Prvoj ligi Republike Srpske. U sezoni 2019-20 se vratio u Premijer ligu i tada je krenuo uzlaznom linijom. Od 2020. godine pa evo sve do danas tim iz Banja Luke je izlazio u Evropu. Bio je i šampion te godine, pa se vidjelo da klub polako, ali sigurno napreduje i igrački i organizaciono.

Bilo je to vrijeme kada je u klubu punim kapacitetom bio Vico Zeljković, sadašnji predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, Sa saradnicima je postavio temelje današnjeg Borca, a da su  bili kvalitetni vidjelo se tomom proteklih godina.

Borac je konstantno, mada od mnogih osporavan, u vrhu bh fudbala. Već pet godina izlazi u Evropu, do juče ne baš i uspješno, ali...

Rad se jednom morao isplatiti, a Zeljković sigurno može biti zadovoljan onim što je, odlaskom u Sarajevo na mjesto predsjednika krovnog saveza te predsjednika Fudbalskog saveza Republike Srpske, ostavio u Platonovoj ulici.

Ima u ovom Borčevom rezultatu mnogo Vice Zeljkovića. Jeste on i  predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, ali sigurno nije u potpunosti digao ruke od Borca. A i zašto bi? To je njegov klub, odatle je krenuo u fudbalski život, pa je valjda i normalno da ga ima u klubu makar simbolično.

A ima ga i treba da ga ima. Sigurno se i on sinoć radovao rezultatu iz Albanije. Kada je kretao u ovaj projekat Borca, sigurno je zamišljao da jednog dana dovede klub i do neke grupne faze evropskih takmičenja.

Sada je Borac blizu toga, možda uspije sa Ligom Evrope ili Ligom konferencije, a to bi za ovaj klub bio izvanredan rezultat, ali i potvrda da su Zeljković i njegovi saradnici prije pet godina dobro krenuli, drugi nastavili, a sada se zajednički radovali ovom rezultatu.