XS
SM
MD
LG

Vinko Marinović predstavljen kao selektor U21 reprezentacije

Foto/ Sport1

N/FS BiH danas je kao novog selektora mlade reprezentacije predstavio Vinka Marinovića, a tim povodom je održana press-konferencija

U uvodnom dijelu press-konferencije, Marinović je kazao:

- Već u jednom mandatu sam bio selektor mlade reprezentacije. Razgovarao sam sa direktorom. Novi plan u četiri godine, nova vizija je za mene jako bitna, da imamo kontinuitet rada gdje nam je želja da što više igrača stvorimo za A selekciju, da obuku dres A selekcije, ali i da napravimo jedan dobar rezultat. Naravno, uz igrače koji trebaju prelaziti u A tim potreban je rezultat. To je vizija, kazao je Marinović na početku.

Najavio je aktivnu saradnju sa selektorom seniorske reprezentacije Sergejom Barbarezom.

- Naravno da ćemo raditi u saradnji sa selektorom A reprezentacije. U razgovoru sa direktorom smo govorili oko toga, imat ćemo i sastanak sa Barbarezom. I u prošlom mandatu sam radio sa selektorom Mešom Baždarevićem, ali i Prosinečkim. Imali smo zaista sjajnu saradnju. Kada malo pogledam, vidim da je iz te selekcije dosta igrača nastupilo za A selekciju. Želja nam je da imamo i sada što više igrača u A selekciji. 

Njegova vizija je ovakva:

- Vizija je da imamo kontinuitet u radu i da u tom zajedničkom radu dođemo do što više igrača koji će nastupiti za A selekciju. Radit ćemo dosta, jer i sada se već dosta uradilo, što se tiče skautinga i igrača. To je jedan period koji će nositi dosta prostora da stvorimo što više igrača i da dođu do A reprezentacije. To je ono što je osnovno. Naravno, imamo još nekih situacija oko kojih smo razgovarali, na koji način prlibžiti mladu i A selekciju, na koji način da igramo, da to bude slično i da imamo stil igre koji će se naslanjati na A reprezentaciju. 

- U periodu u kojem sam ja radio, bilo je dosta igrača koji su otišli u A selekciju. Želim izvući ove bolje igrače. U mladoj reprezentaciji nema puno vremena da zovete veći broj igrača da ih probate. Jednostavno, kvalifikacije su. Opet, malo bolja mogućnost za to je u U-19 i U-17. Što se nas tiče, želimo vidjeti da li imamo još neke igrače koji su negdje. Meni su ovdje svi igrači poznati. Želimo vidjeti da li negdje u inostranstvu imamo još kvaliteta koji možemo zvati. Sigurno da tu nema puno prostora za neki veliki protok igrača, kazao je donedavni trener Borca.

Najavio je da N/FSBiH sada ima jednu platformu koja sadrži, kako je rekao Marinović, "sve fudbalere", vjerovatno mislivši na potencijalne reprezentativce.

- Imamo jednu bazu, platformu, koja sadrži sve igrače. U njoj će biti svi igrači dodani, to je što se tiče igrača u inostranstvu. Naši igrači igraju i dobivaju prilike. Oni tako sazrijevaju. Ima tu i do njih, da se i oni pokažu. Mi to možemo gledati i sa ove i sa one strane. Naša liga nije tako laka, ima svoje zahtjeve i specifičnosti. Uvijek se pojavi mladih igrača. Bilo je i prošli put. Baza nije baš toliko široka, ali treba izvući ono što je naš maksimum i pokušati izvući najbolje što možemo.

Otkrio je ko će biti njegov prvi saradnik, a osvrnuo se i na promjenu pravila "zaštićenog godišta" u WWin ligi BiH.

- Što se tiče saradnika, sa mnom će raditi Danimir Milkanović, a što se tiče ostalih saradnika, razgovarat ćemo sa direktorom. Dobit ćete to. Što se tiče U-21 pravila, kada imate kvalitet onda ga imate. Ja sam, recimo, radio u Borcu, pa smo imali situaciju sa Vukovićem koji se pokazao. Ko ima kvalitet, on ga ima, to je vidljivo svima. To ne bi trebalo igrati neku veću ulogu. Mislim da je i ovo dobro da mladi igrači igraju i nastpaju, ali i svojim kvalitetom moraju zaslužiti da dođu u ekipu.

- Naravno da ćemo gledati kvalitet. Samim time, kada neko igra u Borcu, Zrinjskom ili Sarajevu, znači da ima kvalitet, pogotovo još kada pokazuje dobre igre. Malo se vratite, pogledajte dok sam radio kao selektor u prošlom mandatu da je bilo dosta igrača koji nisu bili samo iz Borca, Zrinjskog i Sarajeva, već je bilo i iz Slobode i drugih timova, odgovorio je selektor Zmajića.

- Cilj je da imamo što više igrača koji će obući dres A reprezentacije, ali i da imamo jedan rezultat. Ispred sebe imamo epriod u kojem želimo što bolji rezultat. Naravno da smo razgovarali i o stilovima igre. Nadamo se da ćemo sve to ukomponvati. Za sve treba imati određen kvalitet igrača. Vidjet ćemo šta i kako imamo. Imamo i to na umu.