XS
SM
MD
LG
12.08.2024 Nenad Starovlah

Dragi Slobodane, bila je radost i privilegija biti Tvoj saigrač i prijatelj. Počivaj u miru Šampione !

Slobodan Kojović

Danas se dirljivim riječima nekadašnji prvotimac Željezničara Nenad Starovlah oprostio od klupskog druga, saigrača sa desne strane, Slobodana Kojovića.

Uz saglasnost Nenadovu pismo prenoismo u potpunosti:

Težak zadatak, nikad teži, kako se oprostiti od druga sa desne strane, šta reći u ime generacije kojoj smo pripadali?

Kada nam odlazi saigrač - Željovac, prijatelj, sugrađanin Sarajlija, kao da odlazi i dio nas. Odlazi sa njim i jedan dio našeg života koji smo zajedno proživjeli, a koji se njegovim odlaskom završio i pretvorio u lijepo sjecanje.

Danas se opraštamo od supruga, oca, dede, prijatelja ,našeg brata, velikog čovjeka.

Volio si svoje Sarajevo ,Grbavicu i Želju. Cjela Tvoja Grbavica, mjesto Tvoga odrastanja, je tužna.

Dragi nas prijatelju Slobodane teško nam je svima danas kada se moramo oprostiti od Tebe. Teško nam je, ali moramo biti snažni i jaki, jer si i Ti takav uvijek bio i takvu si poruku širio oko sebe.

Volio si društvo i razgovore sa prijateljima. Ljude je fascinirala Tvoja širina obrazovanja ,Tvoje poznavanje istorije, sporta, psihologije....Bilo je lijepo slušati Te dok govoriš na samo Tebi svojstven i blag način.

Bio si isto tako zabavan, čak i interesantniji kada si se šalio i kada si pričao o našim sportskim zgodama i nezgodama kojih smo imali bas puno.

Ti si to znao ispričati na način da niko ne ostane ravnodušan i uvijek si izazivao nas osmijeh i zadovoljstvo. Zato smo Te svi voljeli i to je još jedan razlog što ćeš nam puno nedostajati.

Potekao si iz časne porodice, plemenite i ponosne Hercegovine i znao si lijepo da se nosiš sa tim.

Kao mladi smo rasli zajedno u nekom drugačijem vremenu, u Sarajevu koje je bilo dovoljno široko za sve nas. Tvoj život i fudbalsko odrastanje u Sarajevu, od Tebe je napravilo modernog i šarmantnog čovjeka. Nema onoga ko je pratio fudbal a da se ne sjeća Tebe i plave sedmice na Tvojim leđima, da se ne sjeća Tvoje brzine i prodora po desnoj strani.

Život sa sportom i sa fudbalom nam je krčio put i otvarao razna vrata. Demantovao si nas da profesionalni fudbaleri ne mogu da završe fakultet i bio si jedan od rijetkih kojem je to uspjelo. Slijedio si svoj osjećaj za dobro koje Ti je duboko bilo usađeno, kao i svoja uvjerenja od kojih nikada nisi odustajao. I zato si plaćao cijenu.

Dragi Slobodane, bila je radost i privilegija biti Tvoj saigrač i prijatelj. Hvala Ti za svaki trenutak.

Tvoj talenat je bio satkan od istine, a ta sportska i ljudska istina je bila u lakoći, ljepoti i mjeri onog što si radio, ali i u čvrstini, hercegovačkoj stamenosti, suštinskoj ljudskosti kada si igrao ili bio na klupi.

Tajna iza koje se krio veliki čovjek. hrabar i ranjiv u isto vrijeme, neustrašiv i djetinjast, čovjek koji je razumio sve tajne fudbala, ali i pravde, i imao svoju istinu o svemu.

Fudbal je kolektivna umjetnost ali bazirana na moćnim pojedincima. Takav je bio i Slobodan.

Pokazao si nam kako se izgara za istinu, kako se uvijek ide do kraja u svemu sto nazivaš svojim, kako se prezire laž, kako se stvari trebaju nazivati pravim imenom.

Pokazao si nam kako se može biti direktan i oštar, a pošten, nepotkupljiv, ciničan a blag, jednom riječju - svoj !

Na žalost rat nam je svima promijenio životne planove, pa si Ti došao u Herceg Novi. I tu si bio drag i omiljen, svi su Te poznavali i voljeli, a mnogi dječaci u Herceg Novom i Igalu će Te pamtiti po Tvojoj blagosti i dobrim fudbalskim savjetima.

A mi, Tvoji prijatelji, kada smo dolazili u Herceg Novi znali smo da nas Sloba čeka, željan lijepih razgovora o životu u Sarajevu, o prijateljima iz sporta, ali i Sarajevskoj "raji".

Tvojoj porodici je  teško u bolu zbog Tvog preranog odlaska, ali mogu biti ponosni kakvog su supruga, oca, brata i djeda imali.

Zivjet ces vjecno dragi Slobo, dragi nas prijatelju.

Tvoj blagi pozdrav, "gdje si Care" ce dugo odzvanjati u nasim usima, a Tvoj osmjeh i blagi glas ce biti u nasim mislima uvjek kad Te se sjetimo.

Ostace zauvjek u nasem sjecanju Tvoj dragi osmjeh i u srcu nase prijateljstvo,Tvoj dragi lik.

Neka Ti je vjecni pokoj i laka zemlja dragi nas prijatelju, dragi nas Slobodane !

Počivaj u miru Šampione !

 

 

 


Radnik 0 : 1 Igman
Sloboda 1 : 1 Velež
Sloga 1 : 0 Široki Brijeg
GOŠK 0 : 3 Željezničar
Zrinjski 1 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 2 Posušje
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 5 4 1 0 13
2 Željezničar 6 4 1 1 13
3 Posušje 6 3 2 1 11
4 Zrinjski 4 3 1 0 10
5 Široki Brijeg 6 2 2 2 8
6 Borac 3 2 1 0 7
7 Radnik 5 2 1 2 7
8 Velež 5 1 2 2 5
9 Sloga 5 1 2 2 5
10 Igman 5 1 1 3 4
11 Sloboda 6 0 2 4 2
12 GOŠK 6 0 0 6 0