XS
SM
MD
LG

Za vikend počinje Premijer ženska liga BiH

Počinje ženska Premijer liga BiH FOTO: FS BiH

Osam ekipa će nastupati u elitnom ženskom takmičenju BiH: Emina (Mostar), Iskra (Bugojno), Leotar (Trebinje), Libero (Goražde), Radnik Bumerang (Bijeljina), SFK 2000 (Sarajevo), Sloboda (Tuzla) i Vogošća.

Titulu brani ekipa SFK 2000 Sarajevo koja je u prvom kolu trebala gostovati u Tuzli, međutim zbog nastupa bh. šampionki na kvalifikacionom turniru za UEFA Ligu šampiona, meč sa Slobodom je odgođen za 18. septembar. U nedjelju, 1. septembra Leotar na „Policama“ u Trebinju u 17:00 sati dočekuje bugojansku Iskru, dok je istog dana u 18:30 sati na pomoćnom terenu stadiona „Rođeni“ u Mostaru na rasporedu derbi prvog kola Emina-Libero.

Šef stručnog štaba Emine, Zijo Tojaga uoči ove utakmice kaže:

-Pripreme smo uspješno priveli kraju, a najvažnije je da je sve prošlo bez povreda. Odigrali smo tri prijateljske utakmice, svaka u planiranom vremenskom okviru, što je u potpunosti ispunilo naša očekivanja. Uvijek težimo visokim ciljevima, i ove sezone to neće biti drugačije. Što se tiče prve utakmice u novoj sezoni, pristupamo joj s punim respektom prema protivniku, ali naš fokus je isključivo na tome da osvojimo tri boda i započnemo sezonu na najbolji mogući način.

Pozitivan rezultat očekuje kapitenka mostarskog tima, Elma Husić:

-Sa velikim nestrpljenjem smo dočekali početak nove takmičarske sezone. Pripremni period smo odradili jako dobro i kvalitetno, uz tri prijateljske utakmice i možemo biti zadovoljni sa onim što smo postigli. U nedjelju nas očekuje susret sa ekipom Libera iz Goražda i sigurno da će utakmica biti sa mnogo borbe i žara od strane obje ekipe. Naš cilj je pobjeda i sigurna sam da uz ozbiljan pristup rezultat neće izostati.

Trener Libera Emir Sarajlić o pripremama svog tima za novu sezonu kaže:

-Klub nam je omogućio sve potrebne uslove za rad i mislim da smo to na pravi način iskoristili, tako da u prvenstvo ulazimo potpuno spremni. Sve igračice su pokazale veliku volju za rad, davale svoj maksimum na svakom treningu sa jasno izraženom željom da izbore mjesto u timu. U protekloj sezoni smo nakon prva dva kruga takmičenja osvojili 5. mjesto, tako da smo u nastavku igrali ligu za opstanak i pobijedili u svih šest utakmica. To je naravno rezultatski bilo dobro, a imali smo i mogućnost da damo više prostora za igru mladim igračicama koje su pokazale da se u budućnosti i te kako može računati na njih. Imajući to u vidu, ove sezone nam je ambicija da postignemo bolji rezultat i osvojimo neko mjesto koje će nam omogućiti da igramo ligu za prvaka.

Sarajlić se osvrnuo i na predstojeću utakmicu:

-Emina Mostar je već godinama u vrhu ženskog nogometa u Bosni i Hercegovini, te sigurno zaslužuje veliki respekt. Znamo da imaju kvalitetnu ekipu, širok izbor igračica, a ovog ljeta su se pojačali tako da nas očekuje teška utakmica. Mi ćemo da damo svoj maksimum i učinimo sve, naravno u okviru sportskog i dozvoljenog, da dođemo do povoljnog rezultata. Jako sam sretan što vodim ekipu u kojoj su igračice koje ne treba posebno motivisati. Siguran sam da će one na svakoj utakmici, pa tako i u Mostaru, kad izađu na teren dati sve od sebe da postignu dobar rezultat. Cilj nam je uvijek pobjeda, ali u ovom slučaju nećemo biti nezadovoljni ni neriješenim rezultatom.

Kratko je susret sa Eminom prokomentarisala i kapitenka Libera Branka Cvijetić:

-Prije svega veoma sam srećna i uzbuđena što prvenstvo počinje. Utakmice sa ZF/NK Emina su uvijek posebne, pune strasti i rivalstva. Na teren ćemo izaći maksimalno motivisane i daćemo sve od sebe kako bismo ostvarile pobjedu.

Još nije poznat termin četvrte utakmice prvog kola Vogošća-Radnik Bumerang.


Vogošća : Libero
Leotar 0 : 0 Emina
FK Sloboda 0 : 4 Radnik Bumerang
SFK 2000 8 : 0 Iskra
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Emina 2 1 1 0 4
2 SFK 2000 1 1 0 0 3
3 Radnik Bumerang 1 1 0 0 3
4 FK Sloboda 2 1 0 1 3
5 Iskra 3 1 0 2 3
6 Leotar 2 0 1 1 1
7 Vogošća 0 0 0 0 0
8 Libero 1 0 0 1 0