XS
SM
MD
LG

Nula u tvrdom komšijskom obračunu

Teška utakmica u Palama/ Vasilije Marković

Fudbaleri Romanije i Famosa podijelili su po bod u utakmici 9. kola m:tel Prve lige Republike Srpske u fudbalu odigravši u Palama u jednoj tvrdoj utakmici 0:0.

Došao je Famos na utakmicu značajno oslabljen, bez praktično čitave posljednje linije, zbog kartona nije bilo Marka Markovića i Huana Hozea Fontemaćija, a u sedmici pred utakmicu povrijedili su se i desni bek Danel Blažić i zadnji vezni Nikola Danilović, tako da su Motoristi bili bez četvorice startera. Darko Vojvodić je sa tribina posmatrao meč odrađujući drugu utakmicu kazne zbog crvenog kartona u Banjaluci, a uz aut liniju su bili njegovi pomoćnici Zoran Kokot i Dušan Remić.

Ono što je primjetno je da su Motoristi odlično 'prostudirali' igru Romanije, zatvorili su Romanijino najjače oružje, duga lopta iza odbrane prema brzim napadačima. Istine radi, i Bogičević je ostavio trećeg od udarnog brzog trojca, Alonza Pirta, ali su Hinestroza i Radović bili potpuno zatvoreni.

Svelo se sve dalje u držanje lopte Romanije, koja je imala apsolutni posjed, ali i nedostatak kreacije, pa su prijetnje stizale šutevima sa distance. U prvih pola sata to su bili pokušaji Hinestroze i Radovića van okvira gola, a onda na isteku pola sata igre Dragan Matković šutira prvi put u okvir gola, vrlo sigurni Filip Vasilj lako hvata.

Na drugoj strani Famos svjestan objektivnih igračkih problema odlučio se za čvrstu i kompaktnu odbranu koja je jako dobro funkcionisala. Odsjekli su od gola domaće, pustili da šutiraju sa distance, što je Filip Vasilj lako zaustavljao. Tek, jednom je pobjegao brzi Kenan Lamadžema, koji se morao spustiti u ovoj utakmici na desnog bočnog igrača. Ostavili su ga na prekidu neoprezno sa dosta prozora, umalo to i da kazni, ali je ipak odbrana uspjela da zatvori dobro liniju dodavanja i Mitrović hvata loptu. Osim te poluprilike, još samo jedan šut Motorista, probao je Luka Asentić iz polu-voleja nakon prekida, Dalibor Mitrović je lako ukrotio taj šut.

Slično se nastavlja i u drugom poluvremenu. Romanija drži loptu, kruži oko zone šuta, ali i ono što su uputili prema golu odlično postavljeni Vasilj je lako branio. Malobrojna publika u ovoj utakmici definitivno nije mogla uživati. Definitivno, biće ovo jedna od nesadržajnijih utakmica ove sezone u prvoligaškom karavanu.

Famos zadovoljniji bodom/ Vasilije Marković

Najbolju šansu na utakmici vidjeli smo u 83. minuti, i imali su je domaći. Andrej Cvjetanović je dočekao loptu koja je prošla kroz kazneni prostor, snažno šutirao, ali Filip Vasilj izvrsnom intervencijom ispod prečke izbacuje loptu u korner i čuva svoj gol.  Famos je do kraja nastojao da potpuno isjecka igru, umiri je, u čemu su i uspjeli, te su osvojili, uz sve probleme sa kojima su se našli, veliki bod.

I na kraju, vrijedi dodati zaista jedno loše suđenje Marka Eraka iz Krupe na Vrbasa. Dosta problema u procjenama prekršaja, dodjeljivanju kartona, pogrešno je u 22. minuti dodijelio žuti karton fudbaleru Romanije, umjesto onog koji je neoprezno uklizao Dragan Matković, dao je karton Markosu Sosi koji se tek eto slučajno zadesio u duelu i tako ga opteretio za nastavak utakmice. Nije se snašao u jednoj borbenoj utakmici, sa dosta duela, koja je očigledno bila prevelik zalogaj arbitru iz Krupe na Vrbasu u njegovom tek drugom meču u Prvoj ligi Republike Srpske. Na kraju, i glavni je krivac za nervozu koja se uvukla u završnici utakmice i rezultovala velikom gužvom na centru terena, koja je nastala iza njegovih leđa dok je ležerno davao crveni karton Mladenu Lučiću kraj aut linije.

ROMANIJA – FAMOS 0:0
SRC „Vlajko Petrović“
Gledalaca: 150
Sudija: Marko Erak (Krupa na Vrbasu)
Strijelci:
Žuti kartoni: Sosa, Handžić, Lučić, Kosorić, Mitrović  (pom.trener) (Romanija), Dodig, Tešanović, Asentić, Hrkalo, Drina, (Famos)
Crveni karton: Mladen Lučić (pom. Trener) (Romanija)

ROMANIJA: Mitrović, Alić, Kosorić, Čvoro (od 46. Handžić), Sosa, Križevac, Radović (od 75. Cvjetanović) , Kampanja, Rizvanović, Matković (od 59. Pirt), Čolić

FAMOS: Vasilj, Škrba, Drakul, Dodig, Drina, Lamadžema, Hrkalo (od 86. Vranešić), Asentić (od 71. Radović), Smajić (od 61. Bajrić), Perović, Tešanović


Romanija 0 : 0 Famos
Sloboda (NG) 1 : 0 Željezničar
Kozara 2 : 1 Slavija
Drina HE 0 : 0 Zvijezda 09
Laktaši 2 : 0 Leotar
Rudar Prijedor 4 : 0 Borac
Sloboda (MG) 1 : 1 Sutjeska
Ljubić 1 : 1 BSK
Velež 0 : 2 Drina (Z)
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Laktaši 9 7 0 2 21
2 Rudar Prijedor 9 6 2 1 20
3 Zvijezda 09 9 6 1 2 19
4 Kozara 9 4 4 1 16
5 Romanija 9 4 4 1 16
6 Sloboda (NG) 9 4 2 3 14
7 Željezničar 9 3 3 3 12
8 Leotar 9 3 3 3 12
9 Drina (Z) 9 3 3 3 12
10 Famos 9 3 2 4 11
11 Sloboda (MG) 8 3 2 3 11
12 Drina HE 8 3 1 4 10
13 Slavija 9 2 3 4 9
14 Borac 9 3 0 6 9
15 Sutjeska 9 2 2 5 8
16 Ljubić 9 2 2 5 8
17 Velež 9 1 3 5 6
18 BSK 7 0 3 4 3