XS
SM
MD
LG

Vukoje: Pripremne utakmice su pokazale da Jahorina pripada gornjem dijelu

Foto/ Aleksandar Antonić

Debitant u košarkaškom prvenstvu Bosne i Hercegovine, paljanska Jahorina, utakmicom u Istočnom Sarajevu protiv gradskog rivala Slavije će otvoriti premijernu sezonu u košarkaškoj eliti Bosne i Hercegovine.

Trener Jahorine Miro Vukoje imao je tokom avgusta i septembra zadatak da bitno promijenjen kadar uklopi u jednu cjelinu i napravi od njega tim. Kako kaže za naš portal u najavi sezone urađeno je manje-više sve ono što je planirano da se uradi. Manje povrede su tek malo remetile rad, kao i virus koji je zahvatio ekipu neposredno pred početak sezone.

- U principu, uradili smo sve ono što smo planirali. Odigrali smo osam pripremni utakmica i to protiv protivnika koji nisu nimalo lagani. Na kraju je eto samo ta utakmica protiv Mostara ispala lagana, ali vjerujte mi to nije pravi i realni odnos snaga naše dvije ekipe, kaže nam Miro Vukoje. 

Jahorina je promijenila kompletan igrački kadar tokom ljeta, te dovela neka dobro poznata imena u svoje redove. Posljednje pojačanje je Pet Robinson koji je stigao iz Litvanije. Da li je to i posljednje pojačanje ili će biti neke doselekcije, pokazaće vrijeme.

- To je priča koja je otvorena uvijek, a sve zavisi kako sezona krene, kako igrači budu reagovali, u kakvoj budu formi. Robinson je došao nedavno, prva sedmica je u trenažnom procesu i tek treba da vidimo kroz utakmice i prvenstvo koliko nam može donijeti. Djeluje da je upotrebljiv, agresivan na lopti. Sada ostaje da to afirmišemo, da dobije neku izraženiju boju. Za sada, to je to, trenutno je roster zatvoren, ali kažem sve zavisi dalje od okolnosti, možda se i ukaže potreba za nekim novim igračem.

Najviše vremena van terena tokom priprema proveo je Barlou Aleruco, Amerikanac koji je imao problem sa ahilovom tetivom.

- On je imao problem sa ahilovom tetivom, propustio je taj najvažniji dio priprema, onda se odlično vratio, pa ga je ponovo virus zadesion. Nadam se da će biti spreman za subotu da pomogne barem malo. Imali smo u završnici priprema problema i sa Sudžumom, nadam se da će i on moći da zaigra za vikend. 

Jahorina je uvijek glasno izražavala svoje ambicije, pa se često pominjala ABA 2 liga u Palama. Miro Vukoje još jednom ponavlja da ne voli da govori o ambicijama, ali ističe da smatra da Jahorina pripada gornjem dijelu tabele.

- Znate kako, nerado govorim o ambicijama. Jahorina se ne bi zadovoljila borbom za opstanak, to je sigurno. Pripreme su pokazale da Jahorina pripada gornjem dijelu, hajde da kažem. Tu mislim da budemo među prvih pet ekipa koje nastavljaju borbu za prvaka kasnije, ili barem tu negdje oko tih ekipa. Ako smo zdravi, ako budemo igrali kao na pripremama, mislim da to i možemo ostvariti.

Prvo kolo je uvijek teško jer se ekipe još uvijek ne poznaju dovoljno, a i Slavija i Jahorina su mijenjali tim, pa su nepoznanica jedni drugima, iako neke osnovne stvari znaju.

- Jednostavno, nismo imali priliku da upoznamo Slaviju. Naše prijateljske utakmice su bile otvorene za publiku, dok je Slavija sve utakmice igrala bez prisustva geldalaca. Konkretne činjenice nemamo. Znam većinu igrača, poznajem ih u skautingu, ali konkretne činjenice i elemente igre, sem da igraju jako brzo, sa puno agresivnosti i tranzicije u napadu nemam. Imaju potentnu spoljnu liniju, dominantnu  sa Maranom, Kočićem, Kanguom, Milovanovićem, pogotovo Zrnom za kojeg znam da je u odličnoj formi. Potentniji su nego unutra, ali i tu imaju Bojanića, Jovanovića, Damjanovića. Nadamo se najboljem na startu sezone.

Utakmica Slavija - Jahorina igra se u subotu od 19 sati u SRC "Slavija" na Trgu Srbija. 
 


Slavija : Jahorina
Široki : Borac Wwin
Bosna Meridianbet : Promo
Orlovik : Leotar
Sloboda : Spars
Posušje : Mladost
Mostar : Goražde
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Slavija 0 0 0 0
2 Široki 0 0 0 0
3 Bosna Meridianbet 0 0 0 0
4 Orlovik 0 0 0 0
5 Sloboda 0 0 0 0
6 Posušje 0 0 0 0
7 Mostar 0 0 0 0
8 Goražde 0 0 0 0
9 Mladost 0 0 0 0
10 Spars 0 0 0 0
11 Leotar 0 0 0 0
12 Promo 0 0 0 0
13 Borac Wwin 0 0 0 0
14 Jahorina 0 0 0 0