XS
SM
MD
LG

Za koga će u Zenici navijati Kristijan Šmit, otadžbinu ili poslodavce?

Kristijan Šmit FOTO: fejsbuk

Njemačka, fudbalska reprezentacija, je samo jednom gostovala u Bosni i Hercegovini i to 11. oktobra 2002. godine na Olimpijskom stadionu Koševo kada je rezultat bio neriješen 1:1. Poveli su Bosanci i Hercegovci golom Elvira Baljića, a izjednačio je Karsten Janker.

Bilo je to vrijeme visokog predstavnika Pedija Ešdauna, domorodca iz Britanske Indije, čiji je prethodnik, na istoj funkciji, bio Volfgang Petrič, a naslijedio ga Kristijan Švarc Šiling...

To je vrijeme legaliteta, kada je postojala, možda, nada...

Danas imamo „lažnog“, kako tvrde u Republici Srpskoj, visokog predstavnika Međunarodne zajednice Kristijana Šmita protiv kojeg se, polako ali sigurno diže i glas u Federaciji BiH... Vidićemo granice.

Elem, sutra je 11. oktobar i novi okršaj Bosanaca i Hercegovaca protiv Nijemaca, ovaj put u Zenici, na „Bilinom polju“.

Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, na pasošu piše „Bosna i Hercegovina“, ali po ranijim opredjeljenjima, znamo, da će navijati za Njemačku. Opredjelio se da će navijati uvijek protiv BiH, čak ako igra i protiv Turske! Muslimanski (Bošnjački, op. a.) živalj će navijati za Barbarezove pulene, a žitelji Herceg-Bosne se ne izjašnjavaju...

Za koga će navijati Kristijan Šmit?

Možda je to ključno pitanje u presudi nama, ovde, u Bosni i Hercegovini... Da jednom zauvjek rakrstimo s duhovima prošlosti.

Za Njemačku, svoju otadžbinu ili poslodavce iz Bosne i Hercegovine?

Kako ono reče, pardon, napisa Nobelovac Ivo Andrić, o logici?