XS
SM
MD
LG

Sergej Barbarez: Učimo iz poraza

Sergej Barbarez

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je večeras novi poraz. Zmajevi su poraženi od Mađarske rezultatom 0:2 u utakmici Lige nacija, što znači da će naša selekcija navjerovatnije ispasti iz elitne divizije.

Sergej Barbarez, selektor BiH, govorio je na press-konferenciji nakon meča.

- Mađarska je iskoristila šanse koje je imala. U zračnim duelima je pokazala više muškosti, na to nismo imali odgovora. Inače, mogu reći da sam vrlo zadovoljan kako su se momci borili, kako su ponosni da nose ovaj dres. Nije ovo kraj svijeta, utakmica izgubljena na velikom nivou. Idemo dalje, istakao je Barbarez.
 
Zmajeve očekuju još dva susreta u ovom izdanju Lige nacija.

- Očekujem da treniramo dalje, igramo još dvije utakmice. Zašto bi se predavali? Oni su iz jedne šanse zabili dva gola, mi nismo iskoristili svoje tri-četiri. To je taj nivo. To je sva razlika, navodi selektor BiH.

- Govorili smo da smo najbliži kvalitetom Mađarskoj. Zato je bilo i malo optimističnih izjava, što je sasvim normalno jer igrate kući i želite ostvariti pozitivan rezultat. Nema tu puno neke filozofije. Zabiješ ili ne, napravimo dvije-tri greške kod prvog dola, kod drugog imamo debitanta, to se dešava. Momka smo svi morali malo ohrabrivati, to je sastavni dio fudbala i života. Iz ovoga se može samo učiti i biti realan. Iz samo tih principa možemo napredovati.

Još jednom je naglasio da je Zmajevima u prvom poluvremenu nedostajalo muškosti.

- U prvom dijelu nam je falilo malo muškosti, a malo hrabrosti. Svako može imati loš dan, to je isto sastavni dio fudbala. Na kraju krajeva, vrlo sam ponosan na njih i njihov pristup. To je sastavni dio sporta. Glave idu gore, idu analize. Vidim da, iz ovog što smo stvorili, sljedeća stepenica je rezultat. Zato smo i željeli nešto napraviti danas, željeli smo promijeniti sistem, staviti Gazibegovića i Hajradinovića na prirodne pozicije. Naravno, s opcijom, ako ne funkcioniše, da se vratimo u stari sistem. Sve je bilo podređeno igračima. Nail Omerović je skrivio penal, ali je dosta toga uradio za naš ofanzivni dio igre. Ide analiza, razgovori, nikome nije kraj u reprezentaciji, štaviše, ponosan sam na njih kako žele i kako su tužni poslije ovakvih utakmica jer ih to pogađa. Na meni je da ih opet vratim u normalu, zaključio je Barbarez.