XS
SM
MD
LG

Mensur Dogan kritikovao selektora Sergeja Barbareza zbog formacije

Mensur Dogan FOTO: fejsbuk

Fudbalski analitičar i stručni konsultant na BHT1, Mensur Dogan (53), komentarisao je meč BiH – Mađarska (0:2). Dogan smatra da BiH nije trebala mijenjati formaciju na ovom meču.

-Pa ne znam, evo, ovo je bila prva utakmica u Ligi nacija koja je mogla nešto da nam donese, da nešto odlučujemo o sebi, gdje je ulog bio malo veći i iznenađenje da je selektor promijenio formaciju. Mislim, za mene je lično iznenađenje, ne znam, vjerovatno i za nekog nije, za nekog jeste, ali za mene jeste da baš u ovoj utakmici koja je mogla da nam donese toliko toga, jer treće mjesto je ipak nešto što je vrlo vrijedno. I kad smo već bili u situaciji da se borimo za to treće mjesto, baš sad promijeniti formaciju, ne znam koliko je to bilo u ovom trenutku opravdano. Pogotovo što ponašanje četvorke u odbrani u odnosu na trojku je sasvim drugačije. Drugačije su linije kretanja, drugačija su zatvaranja – rekao je Dogan, a prenijela fejsbuk stranica BHreprezentacija.

Dogan je potom nastavio:

-Znamo da Kolašinac u Atalanti igra fantastično tog štopera, ovaj put je stavljen na bok, na beka. Na štoperu igra puno bolje, ili kao bočni vezni, kada se igra u 3-5-2. Znamo, nekoliko puta je pokušavano sa Kolašincem sa četiri nazad da igra on tog lijevog beka i svaki put se vidjelo da nije to to. Da to njemu jednostavno ne odgovara, da on nije tip, taj tip igrača. Mislim da smo u ovoj utakmici izgubili njega i neke njegove kvalitete upravo zbog formacije. Ako je formacija napravljena zbog Bajraktarevića da bi on dobio priliku, igrao, ne znam da li je baš u ovoj utakmici trebao toliki rizik da se pravi. Na kraju krajeva vidimo da nismo ni ostvarali ono što smo htjeli. Po meni ovo je najslabija utakmica koju smo odigrali u Ligi nacija. Mislim da smo i pored toga što smo primili čak pet golova od Nijemaca na toj utakmici nešto više pokazali nego ovdje. Jedna nemoć. Jedna nemoć je glavna karakteristika u igri naše ekipe. Nismo uspjeli da iskreiramo ništa, nismo bili opasni. Imamo osjećaj da su nas Mađari rutinski pobjedili jednostavno ne željeći da ulaze ni oni u preveliku trku jer su odigrali intenzivnu utakmicu protiv Holandije.

Na kraju je “professor” Dogan istakao i ovo:

-Na iskustvo, na rutinu su nas pobjedili, a mi smo bili nemoćni da nešto napravimo u fazi napada da nađemo neki momenat da se napravi preokret. Jednostavno neefikasno. Imam osjećaj da su igrači bili umorni, potrošeni da nisu mogli. Možda su oni željeli negdje u srcima svojima, ali jednostavno tijelo to nije moglo. Uz to naravno da je i promjena formacija dosta utjecala po meni pogotovo na igru zadnje linije. Tako, kad se sve sabere i oduzme mislim da je ova utakmica nam samo donijela još jedno razočarenje u nizu. Ne znam. Nikako da uhvatimo neki kontinuitet u bilo čemu. Ja sam se nadao da ćemo bar uhvatiti kontinuitet u formaciji pa da vidimo, da uporedimo. Jer ne možete upoređivati utakmicu koju igrate sa tri nazad, 3-5-2 sa utakmicama četiri, tako da je teško upoređivati uopšte. Ja sam mislio da je to sad došlo do tog nivoa sa tri nazad jer mi smo utakmice odigrali u jednoj formaciji. To je naša formacija.