XS
SM
MD
LG

PL: Najava sezone

Najjača liga na svijetu, Engleska Premijer liga, kreće u petak. Sigurno nas očekuje spektakl sve tamo do maja. Ove sezone transferi su prvi put u istoriji okončani do starta sezone i sada kada je gotovo sa dolascima i odlascima igrača, dosta je toga poznato.

Ove sezone očekuje nas sigurno mnogo veća borba za titulu. Dva tima odskaču od drugih. Jedan je naravno Mančester Siti, koji će braniti titulu prvaka. Siti je zadržao sve igrače a još su doveli i fenomenalnog Rijada Mareza iz Lestera. Na startu sezone faliće im neki igrači radi Mndijala. Prije svih odsutni će biti Kevin De Brujne i Rahim Sterling. Budući da u prvom kolu gostuju Arsenalu, mogli bi imati problem na startu. Međutim, Siti je definitivno najveći favorit za trofej i ove sezone.

Najveći rival trebao bi im biti Liverpul. Ekipa Jurgena Klopa dugo vremena cilja dobar rezultat. Oni 28 godina nisu bili prvaci. Sada djeluje da su sazreli da se za titulu bore. Dugo vremena Klop je imao fenomenalan napad ali katastrofalnu odbranu. Sada je i ta odbrana pojačana. Prvo je još u januaru doveo Van Dajka a ovog ljeta doveo je i golmana Alisona Bekera. Pored Alisona, doveli su još talentovanog Keitu iz Lajpciga a stigli su još i Šaćiri te Fabinjo. Kostur ekipe iz prošle sezone je ostao i Liverpul će biti zaista konkurentan.

Od trećeg do šestog mjesza, trebali bi biti raspoređeni Mančester Junajted te tri tima iz Londona. Prije desetak godina bilo bi smiješno reći da je Totenhem favorit u trci sa Junajtedom, Arsenalom i Čelsijem, ali zaista je tako. Ekipa Maurisija Poketina je bila najstatičnija u prelaznom roku. Nisu nikog doveli ali niko nije ni otišao. Realno, na startu će imati problema jer će dosta fudbalera kasniti sa povratkom sa Mundijala. Ali, Ljoris, Aldervereld, Fertongen i Kejn, mogli bi da propuste neke mečeve na startu. No i pored eventualno lošijeg starta koji je moguć, Totenhem bi trebao doći do trećeg mjesta.

Za četvrto mjesto vodiće se ogromna borba. Arsenal počinje neku novu eru. Unai Emeri naslijedio je Arsena Vengera na klupi Arsenala. Ofanzivni dio tima je izuzetno ubojit a defanziva je bila problem. Sada su se tu pojačali jer je došao golman Leno a stigli su i iskusni Lihtštajner te Papastatopulos. Veliko pojačanje biće i Toreira dok je Gvendouzi zalog za budućnost. Bitnih odlazaka nije bilo i dosta su dobro popunjeni na svim pozicijama. Nekako djeluje da bi uz malo sreće mogli biti i treći ali uz par momenata ''tipičnog Arsenala'' ogu biti i šesti. Realnost je četvrto mjesto.

Čelsi u novu sezonu ulazi sa novim menažerom. Antonija Kontea naslijedio je Maurisijo Sari i Čelsi će se isplatiti gledati, budući da Sari igra veoma atraktivno. Sari je doveo Žoržinja, pozajmili su Kovačića a stigao je i golman Bilbaa Kepa. Vratilo se i nekoliko igrača sa pozajmica i momci poput Loftus Čika, Ejbrahama i Zume, mogu biti korisni. Otišao je Kurtoa u Real ali su zadržali Azara, što je velika stvar za Čelsi. Sezona će im biti teška. Moraju biti strpljivi sa Sarijem jer teško preko noći može čudo napraviti. Realnost je borba za četvrto mjesto ali je realnost i da ostanu bez Lige Šampiona.

Mančester Junajted odradio je izuzetno loš prelazni rok. Nisu se nešto specijalno pojačali ali su barem zadržali ekipu. Murinjo je imao listu od pet želja a nikog doveli nisu. Sezona bi im mogla biti katastrofalna. Murinjo se tokom ljeta svađao sa Edom Vudvordom, koji je zadužen za finansije. Junajted nema sportskog direktora pet godina i Vudvord uskače i tu kad treba ali generalno radi očajan posao. Pošto su se on i Murinjo već svađali preko medija ako krenu loši rezultati, tek će tada biti problema. Brojni analitičari očekuju da Murinjo među prvima otkaz dobije u PL. Junajted će biti po meni veliko razočarenje i ostaće bez plasmana u LŠ. 

Priču o ekipama koje bi trebale da se bore za sedmo mjesto i LE, krenućemo od Evertona. ''Karamele'' su uradile dosta dobar posao. Doveli su Marka Silvu za trenera a on je doveo Ričarlisona, sa kojim je sarađivao u Votfordu. Pored njega, stigli su još i Dinj te Mina. Generalno će biti izuzetno zanimljivo gledati Everton. Silva je trener koji gaji atraktivan fudbal a ima i ekipu koja se sa svima može nadigravati. Pored Evertona, dosta se očekuje i od Vest Hema. ''Čekićari'' za trenera doveli Manuela Pelegrinija a dosta su se i pojačali. Doveli su Pereza, Vilšera, Fabijasnkog, Balbuenu, Frederiksa i Jarmolenka. Nisu imali previše odlazaka i to je za njih dobro. Pelegrini je poznat da radi sjajan posao sa uslovno rečeno manjim ekipama pa bi i Vest Hem mogao bar da izbori Ligu Evrope, što bi bio fin rezultat.

Od ekipa koje će se boriti za TOP10 a koje bi mogle da dođu i do Evrope možda, treba izdvojiti Vulverhempton, Lester i Bormut. Vulvsi su se tek vratili u ligu. Međutim, to je Mendešov klub, a on je jedan od najjačih fudbalskih menadžera i jedan od klijenta mu je i Kristijano Ronaldo. Doveo je koloniju Portugalaca. Tu su već bili Raul Himenez, Žota i Neveš a doveli su Rui Patrisija, Mutinja a doveli su i Belgijanca Dendonkera te bivšeg talenta Barse, Adamu Traorea.  Sa klupe ih predvodio Nuno Espirito Santo. Trener koji je odličan taktičar i mogli bi igrati veoma čvrsto jer su takvi bili i u Čempionšipu. Vulvsi bi trebali biti najbolji od novajlija i legitimni su knadidati da uđu u prvih deset.

Lester je ostao bez Mareza ali su uspjeli zadržati Šmajhela i Megvajera. Doveli su Preiru, Evansa, Gezala, Sojunčua te Medisona. Medison bi trebao biti veoma važan igrač. Stigao je iz Noriča ali radi se o zaista pretalentovanom momku, koji je briljirao u Čempionšipu. Takođe, poslednjeg dana su doveli i Filipa Benkovića iz Dinama, koji bi trebao biti zalog za budućnost. Sa Klodom Puelom bi trebali igrati čvrsto ali na momente i atraktivno. Mogli bi se boriti i za LE ako se priviknu brzo na igru bez Mareza. No kako god bilo, Lester bi trebao biti među prvih deset ekipa.

Bormut je ekipa koju Edi Hauv vodi fenomenalno. Godinama već igraju Premijer Ligu i gotovo pa redovno budu u sredini tabele. Nisu faktički nikada ni imali neku sezonu gdje su se grčevito borili za opstanak. Tokom ljeta su uspjeli da zadrže okosnicu tima, doveli su i neka pojačanja te bi trebali i ove sezone bez problema ostati u ligi. Barnli je prošle sezone bio pravi hit i bili su sedmi. Šon Dajš je odradio nevjerovatan posao i ekipu za koju su svi predvidjeli ispadanje, odveo je do LE. Ove sezone je za očekivati pad od par mjesta, pogotovo ako budu igrali grupnu fazu LE. Zadržali su okosnicu tima a doveli su i neke zanimljive igrače. Stigao je najbolji strijelac Čempionšipa Matej Vidra a doveli su i Džo Harta. Kada ekipe kao Barnli igraju Evropu, često znaju imati problema i sa opstankom ali Barnli bi realno trebao biti u sredini tabele.

Ekipa koja će biti u sredini tabele a koja uz malo sreće može i u TOP10, je ekipa Kristal Palasa. Imali su očajan start prošle sezone ali ih je Roj Hodžon spasio od ispadanja. Generalno imaju ekipu koja je veoma kvalitetna. U napadu imaju Zahu i Bentekea, vezni red predvodi Luka Milivojević a tu su još i MekArtur, Pančon, Tausend te pojačanje iz Šalkea, Maks Majer. U odbrani imaju dosta iskusnih igrača. Tu su Tomkins i Sakho a tu je i talentovani Van Anholt. Henesi je branio prošle sezone a sad su doveli i Guaitu. Svakako da ih vrijedi ispratiti jer su sa Hodžsonom i prošle sezone na momente igrali veoma atraktivno. U svakom slučaju, trebali bi imati mirnu sezonu.

Ekipe koje neće biti u borbi za opstanak a koje će se naći negdje od 13-16 mjesta, su ekipe Fulama, Votforda i Sautemptona. O Fulamu nećemo mnogo jer o njima ima i poseban tekst na portalu. Od njih se očekuje opstanak a biće ih tanimljivo pratiti radi Jokanovića i Mitrovića ali i nekih zanimljivih igrača poput Širlea i Sesenjona. Što se tiče Votforda, ekipa Havija Grasije zaradila je velike pare prodajom Ričarlisona u Everton. To im je faktički jedini bitan odlazak a doveli su Semu, Sukesa, Masinu, Fostera a otkupili su i Delofeua od Barse. Politika porodice Poco je takva da je bitno da Votford opstane. Oni su takvi da će nakupiti rano bodove koji su im neophodni za opstanak a onda će igrati u laganom ritmu. Tako igraju poslednjih par sezona. Start im je bitan jer imaju lakši raspored. Ako bi tu uzeli malo bodova e onda bi mogli upasti u probleme. Mada generalno, Votford bi trebao opstati bez većih problema.

Sautempton je prošle sezone jedva opstao. Mark Hjuz je došao u poslednji trenutak i izvukao je ekipu. Tokom ljeta ostali su bez velikog majstora Dušana Tadića, koji je otišao u Ajaks. Ipak, to je faktički i bio jedini bitan odlazak. Ostali su Redmond, Dejvis, Bertran, Sedrik, Ostin, Long, Gabijadini i to je bitno za ''Svetce''. Doveli su neke zanimljive igrače. Došli su Vestergard i Eliounusi od pojačanja. Neće igrati sigurno najljepši fudbal u ligi ali je za očekivati da na Hjuzovo iskustvo neće imati problema sa opstankom.

Za opstanak će se boriti Kardif, Njukasl, Hadersfild i Brajton. U toj borbi pobjednik bi trebao biti Njukasl. I to ne radi igračkog kadra, koliko radi isksutva Beniteza. Ešli ih pokušava prodati ali ih niko neće pa samim tim nema para za pojačanja. Možda su se olako odrekli Mitrovića ali Rafa na njega nije nikada ozbiljno računao. Hadersfild se dosta pojačao i doveli su najviše igrača. Međutim, mnogi od njih su upitnih kvaliteta i sve su to epizodisti koji mogu zablistati samo na trenutke. Druga sezona je teža od prve pa je zato očekivati da ispadnu jer i sama uprava ne planira dugo tu biti. Brajton je bio odličan prošle sezone, zadržali su igrače poput Grosa i Izketda a doveli su i neke zanimljive igrače poput Džahambaša. No i pored toga svega, realnost je da ispadnu jer nisu dovoljno učinkoviti u napadu. Što se ekipe Kardifa tiče, po svim analitičarima ekipa Nila Vornoka bi trebala biti poslednja. Ruku na srce i imaju ubjedljivo najlošiji tim. Međutim, Nil je iskusni lisac koji se neće sigurno tako lako predati ali je realno sve protiv njega.

U svakom slučaju očekuje nas fantastničnih devet mjeseci fudbala. Koliko će sve analize i prognoze biti tačne pokazaće vrijeme ali je sigurno da nas očekuje spektakl i mnogo kvalitetnog fudbala.

Foto: Premier League