XS
SM
MD
LG

Radnik odnio bod

Fudbaleri Zrinjskog i Radnika danas su remizirali rezultatom 0:0 u susretu 21. kola Premijer lige BiH.

Fudbaleri Zrinjskog ponovo su razočarali svoje navijače jer ni u trećoj proljetnoj utakmici nisu uspjeli ostvariti pobjedu, te su već ostali na devet bodova zaostatka za Sarajevom, i sada je već izvjesno, u potpunosti su izgubili korak u borbi za osvajanje naslova prvaka BiH.

Trener Zrinjskog Blaž Slišković bio je primoran ponovo značajno rotirati svoju ekipu, s obzirom na to da su zbog povreda izostali napadači Dalibor Veselinović i Amer Bekić, a Baka nije mogao biti sasvim zadovoljan ni izdanjem pojedinih igrača u prva dva proljetna kola.

S druge strane, nije ni trener gostujućeg tima Mladen Žižović mogao računati na sve igrače, a recimo da je današnji meč propustio heroj prošlosedmične pobjede nad Željezničarom Mladen Lučić.

Počela je utakmica upravo onako kako su domaći priželjkivali da ne počne. Radnik je u ranoj fazi dobrim presingom i pozicioniranjem svojih igrača uspio da se nametne i bude jako opasan po gol domaćeg tima, a već u 9. minuti ogromnu šansu je imao Irfan Hadžić, čiji je udarac iz sjajne pozicije zaustavio golman Ivan Brkić.

Domaći su odgovorili solidnom akcijom, ali Eman Marković je bio neprecizan nakon proigravanja Miloša Filipovića. Već u 14. minuti, Demir Peco je imao priliku da donese Radniku vo+stvo, ali nije pogodio, Ivan Brkić je još jednom bio heroj Zrinjskog.

Bilo je već tada jasno da Zrinjski neće lako doći do pobjede i da je već u tih petnaestak minuta bio sretan što nije primio gol. Stoga je Slišković tražio od svojih fudbalera da zaigraju agresivnije, pa je Zrinjski preuzeo kontrolu sredine terena. No, pokušaji Hajdarevića i Čurjurića koji su uslijedili u narednim minutama bili su loši i nisu urodili plodom.

Na zaprepaštenje publike na Stadionu pod Bijelim brijegom, bilo je to najbolje što je Zrinjski pokazao do kraja poluvremena. Još je u 36. minuti ispred Hajdarevića loptu stigao golman gostiju Igor Marković, a ostatak ovog dijela utakmice prošao je u apsolutnoj nemogućnosti Zrinjskog da napravi išta više osim da loptu drži u svom posjedu.

Očekivalo se da će Zrinjski barem u drugom dijelu pokazati nešto više snage i kvaliteta, no ponovo je prvu pravu šansu imao Radnik. Velibor Đurić koji je prošle sedmice presudio Željezničaru imao je sjajnu priliku, ali je umjesto pogotka ponovo uspio da se proslavi Ivan Brkić. 

Potom su vezane šanse imali Irfan Hadžić i Dejan Maksimović, ali nisu bili precizni, a onda je nastupio period mnogo mirnije igre. Nervoza je u redovima domaćina bila sve veća, a vremena za podizanje nivoa igre sve manje, pa je Zrinjski krenuo agresivno po pobjedu, ali bez jasnog sistema igre koji bi ga doveo do pogotka.

Iz prisilno odigranih akcija, domaći su prvo šutirali u 70. minuti kada je gol gostiju promašio Hajdarević, da bi potom u 84. minuti Slobodan Jakovljević poslije centaršuta Čurjurića pogodio samo stativu gola gostiju. U trećoj minuti sudijske nadoknade Simonović je umalo zatresao vlastitu mrežu, no defanzivac Radnika je na kraju ipak imao dosta sreće.


Tuzla Siti 1 : 1 Čelik
Sarajevo 2 : 1 Krupa
Zvijezda 09 1 : 1 Široki Brijeg
Zrinjski 0 : 0 Radnik
Željezničar 2 : 1 Mladost
GOŠK 0 : 0 Sloboda
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 21 15 4 2 49
2 Zrinjski 21 12 4 5 40
3 Široki Brijeg 21 7 11 3 32
4 Željezničar 21 9 4 8 31
5 Sloboda 21 8 5 8 29
6 Mladost 21 8 5 8 29
7 Radnik 21 6 8 7 26
8 Čelik 21 6 7 8 25
9 Zvijezda 09 21 5 8 8 23
10 Tuzla Siti 21 5 6 10 21
11 GOŠK 21 4 7 10 19
12 Krupa 21 3 7 11 16