XS
SM
MD
LG

Istorijat Mundobasketa: Mundobasket 1958. godine

Foto: FIBA

Treći po redu Mundobasket održan je u Čileu od 16. januara do 31 januara 1958. godine. Na prvenstvu je bilo ukupno 13 timova. Bile su tri grupe sa četiri tima te Čile koji je direktno kao domaćin imao plasman u drugi krug.

Ovo je bilo prvo prvenstvo na kojem Jugoslavija nije učestvovala. Iz Evrope su na prvenstvu bili Bugarska i Sovjetski Savez. Iz Azije su bili Filipini, Saudijska Arabija i Kineski Taipeh. Sjevernu Ameriku predstavnjali su SAD, Kanada, Meksiko i Portoriko. Iz Južne Amerike su bili pored domaćina još i Brazil, Argentina i Urugvaj.

U grupi A bili su Sjedinjene Američke Države, Kineski Taipeh, Argentina i Ujedinjeni Arapski Emirati. Amerikanci su bili suvereni te su na kraju sa tri pobjede završili na prvom mjestu. Ključna im je bila pobjeda protiv Taipeha, rezultatom 81-73. Pored njih, dalje je prošao i Taipeh jer su savladali Argentinu sa 63-59. Argentincima nije pomoglo ni to što su imali prednost na poluvremenu 23-21 jer je Džejms Čen bio neumoljiv u nastavku i odveo je Taipeh dalje.

U grupi B su bili Brazil, Sovjetski Savez, Kanada i Meksiko. Meksiko je upisao tri poraza. Brazil, Sovjetski Savez i Kanada su upisali po dvije pobjede i poraz. Na kraju je faktički sve odlučio duel  Brazila i Kanade. Brazil je u tom meču slavio sa 69-52 te mu nije smetao kasniji poraz od SSSR-a 73-64. Kanadi opet nije bila dovoljna pobjeda nad Sovjetima od 63-+54 i na koš razliku su eliminisani.

U grupi C igrali su Bugarska, Porto Riko, Filipini i Urugvaj. U prvom kolu imali smo sjajan meč koji je odlučio pobjednika grupe. Naime, Bugari su savladali Portoriko sa 67-55. Bugari su kasnije savladali Filipine i Urugvaj te su završili kao prvi. U obračunu za drugo mjesto, Portoriko je savladao Filipne sa 76-63, te su tako izbacili u prvom krugu bronzane iz Brazila 1954. godine.

U završnoj grupi nažalost košarka nije bila u prvom planu. U to vrijeme Kina nije priznavala samostalnost Kineskom Taipehu. Ostale komunističke zemlje bile su na strani Kine pa su tako Sovjeti i Bugari odbili igrati protiv Kineskog Taipeha. Sovjeti su tako ostali bez sigurnog zlata jer su sve ostale mčeceve dobili bez problema, budući da su kažnjeni od strane FIBE i oni i Bugari. Sovjeti su na kraju završili kao šesti a Bugari sedmi. 

Na kraju je o tituli prvaka odlučila utakmica Brazila i Amerike. Na Mundobasketu 1954. godine, Ameri su dobili Brazil u Riju i došli do titule. Sad su se, nakon situacije sa Svojetima, Brazil osvetio. Slavili su protiv Amera sa 81-67. Ameri su se držali dobro u prvom poluvremenu ali su u nastavku ostali bez snage. Brazil je do pobjede predvodio Vlamir sa 26 poena dok je Velš predvodio Amere sa 22 poena.

O trećem mjestu na kraju je faktički odlučivao duel između domaćina Čilea i Kineskog Taipeha. Taj meč bio je prvi u finalnoj grupi a na kraju će se ispostaviti da je bio ključan u bitci za bronzu. Bila je to apsolutna poslastica čitavog prvenstva. Predvođeni Čenom, igrači Taipeha su vodili na poluvremenu 44-36. Ipak, Čile je uspio napraviti preokret i u neizvjesnoj završnici slavili su sa 86-85. Do pobjede ih je predvodio Tomson sa 25 poena dok je Taipeh predvodio Čen sa 30 poena.

Brazil je tako na kraju bio zlatni, Amerika srebrna a Čile bronzani. Što se individualnih nagrada tiče, MVP prvenstva bio je Brazilac Amauri. On je bio i u timu turnira. Pored njega tu su još bili i njegov zemljak Markeš, Bugarinin Atanasov, Sovjet Krumins te Portorikanac Visens. Najbolji strijelac turnira bio je Čen iz Taipeha sa 20 poena po utakmici.