XS
SM
MD
LG

Konačno klubovi dižu glas...Dosta strahovlade FSRS

Sutjeska - Slavija 2:2/arhiva/

 

Čini se da je ćutanju u fudbalskom sportu Republike Srpske došao kraj. Odvažila se uprava Sutjeske iz Foče i digla glas. Uputila je dopis Fudbalskom savezu RS kojim traži poništenje odluke o skraćenju Prve lige RS za sezonu 2019/20. Naš portal u potpunosti podržava ovaj stav Fočaka. Da li će se i ostali klubovi solidarisati sa Sutjeskom, ili će sve ostati samo na pokušaju da se stane u kraj ''fudbalskoj tiraniji'' koja stiže iz Fudbalskog saveza Republike Srpske vidjećemo u narednim danima:

Zahtjev Sutjeske  prenosimo u cjelini:

Poštovani predsjedniče FSRS i članovi IO FSRS u ime FK Sutjeska obraćam Vam se ovim Zahtjevom kako biste odustali od Odluke o skraćenju Prve lige RS za sezonu 2019/20.

Vi ste Odluku o skraćenju lige sa 12 klubova na 10 klubova donijeli na sjednici IO koja je održana nakon početka priprema i formiranja seniorskih sastava, a koje smo formirali po modelu koji je do tada važio.

Odluku ste donijeli bez predhodne konsultacije sa klubovima i bez javne rasprave u sportskoj-fudbalskoj javnosti. Ta odluka je direktno vezana za broj klubova koji ispadaju iz Prve lige RS, a po našem mišljenju trebala je biti predmet rasprave i odlučivanja Skupštine FSRS jer se tiče i Statuta FSRS.

Iz ove Odluke proizilaze i Propozicije takmičenja u Prvoj ligi RS za sezonu 2019/20 koje po vašoj najavi u potpunosti mijenjaju model takmičenja u Prvoj ligi RS.

Vaša Odluka, a i sam model takmičenja su, prema našem mišljenju, trebali biti predmet javne rasprave sportske-fudbalske javnosti i Skupštine FSRS, a ne Odluka IO FSRS, koja, usput rečeno, nije bila jednoglasna.

Pored našeg neslaganja sa Odkukom o skraćenju Prve lige RS navodimo Vam i činjenicu da je Disciplinska komisija FSRS   utvrdila da je jedan klub u Prvoj ligi RS u proljećnom dijelu sezone 2019/20 igrao sa igračem koji je nepropisno registrovan. To je u više utakmica imalo direktan uticaj na rezultat, osvojene bodove, te direktno uticalo na plasman ekipa na tabeli.

Smatramo da nad ovom činjenicom niko nema pravo zatvarati oči i da je suprotno Propozicijama ali i moralnim načelima da u Prvoj ligi ostavite klub za koji je igrao nepropisno registrovani igrač, a iz lige izbacite one koji su poštovali sve propise donesene od strane FSRS. Dozvoliti nekom klubu da ostvari povoljan plasman koristeći u igri nepropisno registrovanog igrača znači napraviti potez na štetu drugih klubova koji poštuju propise odnosno to znači da FSRS nije preduzeo ništa po ovom pitanju iako je to bio obavezan.

Takođe, poznato nam je da su pojedini klubovi Prve lige RS u sezoni 2018/19, sklapajući privremene ugovore sa privatnim školama fudbala ispunjavali formalni uslov igranja tri omladinske selekcije u ligama u organizacijiu FSRS i FS BIH. Propozicije koje je usvojio IO FSRS trebale su obezbjediti obavezno ulaganje klubova u omladinske selekcije, a ne izvrgavanje i izbjegavanje propisanih obaveza. Na navedeni način pojedini klubovi koji su se takmičili u Prvoj ligi RS nisu uložili ni marku u razvoj omladinskog fudbala već su tu obavezu ugovorom prenijeli na privatne škole fudbala. Naš klub kao i drugi klubovi u Prvoj ligi RS koji su doslovno poštovali Propozicije takmičenja godišnje izdvoje preko 30.000 KM za omladinske pogone. Ovo vam navodimo kao ilustraciju kako smo od strane onih koji nisu poštovali Propozicije dovedeni u neravnopravan položaj. Na ovaj način pojedini klubovi su sva svoja sredstva usmjerili samo na seniorske sastave čime smo mi bili u neravnopravnom položaju.

Kako naš Zahtjev ne bi bio shvaćen kao oportunistički, podsjećamo Vas da smo od prvog dana protivnici Odluke o skraćenju Prve lige RS  i kako tada tako i danas smatramo da je za fudbal u RS danas mnogo bitnija masovnost nego profesionalizam koji vi zagovarate. Mi smo mišljenja da skraćenja liga u RS nisu donijele ništa dobro našem fudbalu i znamo da Prva liga RS nije bolja zbog toga što u njoj nema Leotara iz Trebinja, Sloge iz Doboja, Borca iz Šamca, Slobode iz Novog Grada…a vjerujemo da neće biti bolja ni bez Sutjeske iz Foče, Slobode iz Mrkonjić Grada, Drine iz Zvornika.

Vaše mišljenje izraženo kroz vašu Odluku je vaše pravo, a naš Zahtjev je glas onih koji drugačije vide budućnost fudbala u RS, te kao klub koji više od 75 godina radi sa mladim igračima ne možemo se pomiriti sa vašom Odlukom.

Podsjetiću Vas da je vaša odluka o skraćenju lige dovela do bespoštedne borbe koja povremeno nije bila ni fer, te su treneri malo ili nimalo mogli davati šansu mladim igračima. U klubovima su priliku dobijali vrlo stari igrači, a nažalost, gledanost je bila ispod svakog nivoa.

Zastupljenost klubova u prvoj ligi RS je nešto o čemu ne možemo ćutati. PFS Trebinje je prije nekoliko sezona imao dva premijerligaša, a sada ispadanjem FK Sutjeska iz Prve lige RS, PFS Trebinje neće imati niti jednog prvoligaša što je za razvoj fudbala u Hercegovini katastrofalno.

 Odgovornost za ovo stanje je na klubovima, PFS Trebinje ali i na vama koji upravljate FSRS.

Uvjereni smo da je Odluka o skraćenju Prve lige RS za fudbal u Srpskoj nazadna i da je treba poništiti, zato Vam šaljemo ovaj zahtjev kako bi ste ga razmotrili na narednoj sjednici IO FSRS ili makar kako bi on ostao kao pisani trag drugačijeg mišljenja o razvoju fudbala u RS.

Duboko smo uvjereni da Prvaliga RS treba biti iste brojnosti kao Prva liga FBiH, s tim da se troškovi službenih lica moraju smanjiti za jednu polovinu i na taj način pomoći klubovima koji imaju sve manje novca.

Masovnost klubova i mladih fudbalera treba biti naš zajednički glavni cilj, zato Vas pozivamo da razmotrite naš Zahtjev i odustanete od Odluke koja će štetno uticati na razvoj fudbala u RS.

 FK SUTJESKA

 Predsjednik

Vasiljević Radenko


Željezničar Sport Team 4 : 0 Slavija
Alfa Modriča 2 : 1 Sloboda
Rudar Prijedor 2 : 1 Sloga
Podrinje 4 : 2 Drina
Tekstilac 0 : 0 Sutjeska
Borac 1 : 0 Kozara
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 22 17 4 1 55
2 Sloga 22 14 4 4 46
3 Rudar Prijedor 22 11 6 5 39
4 Željezničar Sport Team 22 10 3 9 33
5 Kozara 22 8 5 9 29
6 Podrinje 22 8 5 9 29
7 Tekstilac 22 6 7 9 25
8 Alfa Modriča 22 5 9 8 24
9 Slavija 22 6 6 10 24
10 Drina 22 5 7 10 22
11 Sutjeska 22 5 5 12 20
12 Sloboda 22 4 5 13 17