XS
SM
MD
LG

Drina uz Sutjesku: Poništite odluku o skraćenju lige

Dana smo najavili pismo koje je Drina iz Zvornika poslala Fudbalskom savezu Republike Srpske. Oni su zatražili, kao i nedavno  Sutjeska iz Foče, da se stavi van snage odluka o smanjenju lige. 

Pismo je dostavljeno administraciji Fudbalskog saveza Republike Srpske,a članovi Izvršnog odbora će sa njim biti upoznati u sredu, 3. jula kada je zakazana sednica fudbalske vlade Republike Srpske. Pitali smo pojedine članove Izvršnog odbora da li su ga dobili u materijalima, ali i pismo Sutjeske rekli su nam da nisu. Tog pisma nema ni u dnevnom redu Izvršnog odbora,ali će se o njima verovatno raspravljati po tačkom - razno. Pismo Drine donismo u potpunosti:

Poštovani Predsjedniče FSRS i članovi IO FSRS u ime FK „DRINE“ obraćam Vam se ovom Molbom kako bi ste odustali od Odluke o skraćenju Prve lige RS za sezone 2019/20.

Vi ste Odluku o skraćenju lige sa 12 na 10 klubova  donijeli na sjednici  IO koja je održana nakon otpočinjanja priprema i formiranja seniorskih sastava a koje smo formirali po modelu koji je do tada važio.

Odluku ste donijeli bez prethodne konsultacije sa klubovima i bez javne rasprave  u sportskoj fudbalskoj javnosti. Ta odluka je direktno vezana za broj klubova koji ispadaju iz Prve lige RS a po našem mišljenju trebala je biti predmet rasprave i odlučivanja  Skupštine FSRS jer se tiče i Statuta FSRS.

Iz ove Odluke proizilazi  i propozicije takmičenja  u Prvoj ligi RS za sezonu 2019/20 koje po Vašoj najavi u potpunosti mijenjaju model takmičenja  u Prvoj ligi RS .

Vaša  Odluka a i sam model takmičenja su prema našem mišljenju trebali biti predmet javne rasprave sportske fudbalske javnosti  i Skupštine FSRS a ne Odluka  IO FSRS, koja usput rečeno nije bila jednoglasna.

Pored našeg neslaganja sa Odlukom o skraćenju Prve lige RS navodimo Vam i činjenicu da je Disciplinska komisija  FSRS utvrdila da je jedan Klub u Prvoj ligi RS u proljetnom dijelu sezone 2019/20 igrao sa igračem koji je nepropisno registrovan. To je u više utakmica imalo direktan uticaj na rezultat, osvojene bodove, te direktno uticalo na plasman ekipa na tabeli.

Smatramo da nad ovom činjenicom niko nema pravo zatvarati oči i da je suprotno Propozicijama ali i moralnim načelima da u Prvoj ligi ostavite klub za koji je igrao nepropisno registrovani igrač a iz lige izbacite one koji su poštovali sve propise donesene od strane FSRS. Dozvoliti nekom klubu da ostvari povoljan plasman koristeći u igri nepropisno registrovanog igrača znači napraviti potez na štetu drugih klubova koji poštuju propise odnosno to znači da FSRS nije preduzeo ništa po ovom pitanju i  ako je bio obavezan.

Takođe poznato nam je da su pojedini Klubovi Prve lige Rs u sezoni 2018/19 , sklapauići privremene ugovore sa privatnim školama fudbala ispunjavali formalni uslov igranja tri omladinske selekcije u ligi u organizaciji  FSRS i FS BIH. Propozicije koje je usvojio  IO FSRS trebale su obezbijediti obavezno ulaganje klubova u omladinske selekcije a ne izvrgavanje i izbjegavanje propisanih obaveza .  Na navedeni način pojedini klubovi koji su se takmičili u Prvoj ligi RS nisu uložili ni marku u razvoj omladinskog fudbala već su tu obavezu ugovorom prenijeli na privatne škole fudbala. Naš klub kao i drugi klubovi  u Prvoj ligi RS koji su dosledno poštovali Propozicije  takmičenja godišnje izdvoje preko 40.000 KM za omladinske pogone . Ovo Vam navodimo kao ilustraciju kako smo od strane onih koji nisu poštovali Propozicije dovedeni u neravnopravan položaj. Na ovaj način pojedini klubovi su sva svoja sredstva usmjerili samo na seniorske sastave čime smo mi bili u neravnopravnom položaju.

Kako naša Molba  ne bi bila shvaćena kao oportunistički podsjećamo vas da smo od prvog dana protivnici Odluke o skraćenju Prve lige RS i kako tada i danas smatramo da je za fudbal u RS danas mnogo bitnija masovnost nego profesionalizam  koji vi zagovarate. Mi smatramo da skraćenja u ligi RS nisu donijela ništa dobro našem fudbalu i znamo da Prva liga   RS nije bolja zbog toga što u njoj nema Leotara iz Trebinja, Sloge iz Doboja, Borca iz Šamca, Slobode iz Novog Grada a vjerujemo da neće biti bolje ni bez Sutjeske iz Foče , Slobode iz Mrkonjić Grda, Drine iz Zvornika...

Vaše mišljenje izraženo kroz Vašu Odluku je Vaše pravo a naša  Molba je  glas onih koji drugačije vide budućnost fudbala  u RS, te kao klub koji više od 75 godina radi sa mladim igračima ne možemo se pomiriti sa Vašom Odlukom.

Podsjetiću Vas da je Vaša Odluka o skraćenju dovela do bespoštedne borbe koja je povremeno bila i ne fer te su treneri malo ili nimalo imali prostora davati šansu mladim igračima. U klubovima su priliku dobijali vrlo stari igrači a na žalost gledanost je bila ispod svakog nivoa.

Zastupljenost klubova u Prvoj ligi RS je nešto o čemu mi ne možemo ćutati.

Od PFS Trebinja pa do PFS Bijeljina postoji samo jedan prvoligaški klub, što je za razvoj fudbala u ovoj regiji RS katastrofalno. Nekada su u  tim PFS - ima bila tri premijerligaša  Leotar, Gacko i „Drina“ Zvornik.

Odgovornost za ovo stanje je na klubovima ali i na Vama koji upravljate FSRS.

Ubijeđeni smo da je Odluka o skraćenju Prve lige RS za fudbal u Spskoj neperspektivna i da je treba poništiti, zato Vam šaljemo ovu Molbu  kako bi ste je razmotrili na narednoj sjednici  IO FSRS ili bar kako bi  ostao  pisan trag drugačijeg mišljenja o razvoju fudbala u RS. Jer kao i u svim drugim segmentima, tako i u sportskom konkretno u ovom slučaju fudbalske klubove,  treba  dati doprinos sa Vašeg nivoa   da budu zastupljeni fudbalski klubovi  iz svih dijelova  Republike Srpske.

Masovnost klubova i mladih fudbalera treba biti naš zajednički i glavni cilj,  zato Vas pozivamo još jednom da razmotrite našu Molbu i stavite van snageOdluku koja će štetno uticati na razvoj fudbala RS, a pogotovu u ovoj regiji koja će postati potpuno pasivna i neperspektivna. Mišljenja smo da ovim mnogo uzimate  mladima ove regije.

Molimo Vas, da Odluku stavite van snage i time doprinesete poboljšanju sadržaja života mladih u ovom Gradu  kao regionalnom centru i brojnim ljubiteljima fudbala omogućite da gledaju prvoligaške utakmice u ovom dijelu Srpske, na našem stadionu koji ima višedecenijsku tradiciju.


Željezničar Sport Team 4 : 0 Slavija
Alfa Modriča 2 : 1 Sloboda
Rudar Prijedor 2 : 1 Sloga
Podrinje 4 : 2 Drina
Tekstilac 0 : 0 Sutjeska
Borac 1 : 0 Kozara
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 22 17 4 1 55
2 Sloga 22 14 4 4 46
3 Rudar Prijedor 22 11 6 5 39
4 Željezničar Sport Team 22 10 3 9 33
5 Kozara 22 8 5 9 29
6 Podrinje 22 8 5 9 29
7 Tekstilac 22 6 7 9 25
8 Alfa Modriča 22 5 9 8 24
9 Slavija 22 6 6 10 24
10 Drina 22 5 7 10 22
11 Sutjeska 22 5 5 12 20
12 Sloboda 22 4 5 13 17