XS
SM
MD
LG

“Lešinari”, dobro došli kući

“Lešinari”

“Lešinari” su se vratili kući, na Gradski stadion, tamo gde im i jeste mesto.
Fudbalska Banjaluka s oduševljenjem je dočekala ovu vest, a Vladan Zrnić, popularni Japa, fudbaler i navijač, koji svaki dan počinje sa Žurnalom kaže i ovo:

-Ovakvom raspletu nakon sukoba navijača Borca i rukovodstva kluba najviše je doprineo Sportski žurnal serijom tekstova u kojima je insistirao da do dogovora između navijača i kluba mora doći uz jasnu poruku svima – s “Lešinarima” Borac je sve, bez njih niko i ništa! Nadam se da je postignut definitivan dogovor i da će u Premijer ligi BiH Borac imati istinsku podršku onih čije srce je uvek kucalo i kuca za crveno-plave. Smatram da je ovo i velika pobeda, uopšte, banjalučkog sporta, pa tek onda fudbala, na obostrano zadovoljstvo.

U Borcu su dugo tražili rešenje da se prevaziđe nesporazum s navijačima, a tu je opet glavnu ulogu imao predsednik kluba Vico Zeljković, koji nijednog trenutka nije odustajao da se svi nesporazumi prevaziću u interesu Borca. Otud i njegovo veliko zadovoljstvo:

-Razgovori su bili dugotrajni i iscrpljujući, ali na kraju i plodonosni. Sreća je obostrana, u novu sezonu naš klub ulazi ponovo sa punim tribinama najvatrenijih navijača koji su nam sve ovo vreme nedostajali. Znali smo koliko “Lešinari” znače Borcu i zato smo bili uporni da istrajemo u ovoj priči da ponovo budemo jedno. Uspeli smo, a Borac je, iskreno iz srca to kažem, u “Lešinarima” dobio najveće i najvrednije pojačanje za novu premijerligašku sezonu.

Sportska, a pogotovo fudbalska Banjaluka, sada s mnogo više optimizma čeka početak prvenstvenih borbi u Premijer ligi BiH. Ne treba zaboraviti da su “Lešinari” uistinu bili Borčev dvanaesti igrač, kako na mečevima u Banjaluci, tako i na Borčevim gostovanjima ma gde da su igrali. Sa svojom tradicijom od 93 godine Borac je uvek bio banjalučki sportski ljubimac, pratila ga je armija navijača, čak i u vremenu kad se na fudbalske utakmice putovalo zaprežnim kolima, otvorenim kamionima ili autobusima kao onima iz neprevaziđenog kultnog filma “Ko to tamo peva”.

U navijačkom pripadanju Borca nema podele na mlađe i starije, na bogate i one koji manje imaju, na pristojne i momke “garava lica”, čak ni na pol, “Lešinari” su i muškarci i žene… A ta cela armija čini takvu pokretačku snagu u šta su se Banjalučani mogli da uvere na brojnim mečevima kada su fudbalski susreti predstavljali opštenarodno slavlje.

Pokojni predsednik Republike Srpske i prvi čovek fudbalskih saveza Republike Srpske i BiH doktor Milan Jelić je svojevremeno rekao:

-Bio sam 1988. godine u Beogradu na finalu Kupa Jugoslavije, kada je Borac pobedio Crvenu zvezdu sa 1:0. Bez obzira što je na stadionu JNA tada bila ogromna armija Zvezdinih navijača, “Lešinari” su ih nadmašili, i s mnogo više strasti nosili svoje ljubimce do velikog uspeha i osvajanja pehara Maršala Tita. Sličnu sliku video sam i kad se Borac vratio iz Fođe gde je napravio evropsku senzaciju i osvojio Mitropa kup, kako su navijači od aerodroma u Mahovljanima sve do Gradskog stadiona bili uz svoje ljubimce, iako je rat već uveliko besneo oko BiH i same Banjaluke. Malo koji klub se može porediti da ima tako odane navijače kao Borac.
I ono što je najvažnije, atmosfera na Gradskom stadionu neće biti pozorišna kao u prethodne dve godine, već naprotiv, prava fudbalska, sa mnogo adrenalina.

“Lešinari” dobro došli svojoj kući, gde vam i jeste mesto, za sva vremena!

Ako jesi, onda i budi!

“Lešinari” imaju svoju filozofiju pripadanja najdražem klubu: “Ako jesi, onda i budi!”
“Ne vredi ti ni Nobelova nagrada, ni sve nagrade ovog sveta ako kod njih nisi ‘prošao’. Onda nisi ništa! Može da ti se klanja cela planeta, ako te oni ‘uzmu na zub’, kukala ti majka! Najčešće, ne greše, u tome i jeste ‘kvaka’. Badava ti što si u Banjaluci rođen, rastao i odrastao, što si lep i pametan, što si završio tri fakulteta, imaš para i svakog drugog dara, ako nisi bio ‘Lešinar’, zbog Borca plakao i pevao, nisi se trebao ni roditi. Nikada, a možda ni tada”, zapisao je u kultnoj trilogiji “Banjalučke priče” poznati novinar i pisac Tomo Marić, inače saradnik Sportskog žurnala, koji je minulih meseci objavio više tekstova da se s “Lešinarima” mora postići dogovor da se vrate na Gradski stadion.

Brojna imena

Kroz Borčevu istoriju oni koji dugo pamte, znaju da su brojni Banjalučani bili do krvi osvedočeni “Lešinari” kad se oni tako nisu ni zvali. Oni su: Veselin Masleša, Mustafa Softić, Drago Mažar, Niko Jurinčić, Drago Dodik, Sveto Đorđević, Milca Novaković, Mujo Đuzel – čuveni ćevapdžija, Limun Papić, Ahmet Verem, Stevo Jorgić, Pero Dodik, Ilija Miljuš… 
Borčeva istorija je na izvestan način i istorija Krajine i Banjaluke, u 20. i evo u 21. veku.

Sportski žurnal


Borac 2 : 0 Rudar Prijedor
Podrinje 3 : 3 Kozara
Sloga 5 : 1 Željezničar Sport team
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 32 25 5 2 80
2 Sloga 32 18 6 8 60
3 Željezničar Sport team 32 16 3 13 51
4 Rudar Prijedor 32 13 8 11 47
5 Kozara 32 12 9 11 45
6 Podrinje 32 9 6 17 33