XS
SM
MD
LG

Sarajevu bodovi u Mostaru

Fudbaleri Zrinjskog i Sarajeva večeras su pod Bijelim brijegom u Mostaru odigrali odličan meč 10. kola Premijer lige BiH, čime su pokazali da njihovi dueli s pravom već godinama nose epitet derbija kola.

 Dva tima ušla su u solidnom raspoloženju u ovaj duel, a već u trećoj minuti, utakmica je dobila znatno drugačiji tok jer je za Zrinjski dosuđen jedanaesterac.

Bilbija i Miličević su se našli u duelu, Miličević je visoko podigao nogu, a sudija Luka Bilbija je procijenio da je zakačio napadača Zrinjskog u kaznenom prostoru i dosudio je najstrožu kaznu.

Bilbija je sam namjestio loptu na bijelu tačku i zatresao je mrežu gostiju, te je barem na papiru znatno olakšao meč za mostarski tim. Ipak, stanje na terenu je bilo drugačije, jer je Sarajevo odmah po primljenom golu preuzelo inicijativu i zaigralo jako ofanzivno.

U 11. minuti, Rahmanović poslije odličnog prodora po desnoj strani ubacuje, ali Haris Handžić ne kreće prema golu Zrinjskog i propada solidna šansa za goste.

Ipak, u 17. minuti kombinacija Rahmanović - Handžić rezultirala je pogotkom. Ofanzivni veznjak Sarajeva vješto krade loptu od Rijada Sadikua te sjajno ubacuje u sredinu, a Handžić je tamo sprovodi iza leđa Ivana Brkića.

Nije Sarajevo ni nakon pogotka povuklo nogu sa gasa i bilo je uglavnom dominantniji tim u prvom dijelu, ali malo je bilo šansi na obje strane. Jednu takvu su nakon solidne akcije iskreirali Tatar i Rahmanović, ali Rahmanović je u ključnom momentu odlučio umjesto udarca pokušati da uputi novi pas ka Tataru.

Tek što je počelo drugo poluvrijeme, Sarajevo stiže do vodstva. Lopta je otišla u korner, a nakon ubačaja sa strane, Tatar dolazi do lopte i pogađa Sadikua, od kojeg se lopta odbija u mrežu Zrinjskog.

Sarajevo je imalo u tom momentu zasluženo vodstvo i bilo je na dobrom putu da dođe do trijumfa u velikom derbiju. Zrinjski je pak nakon pogotka za vodstvo Sarajeva krenuo ofanzivnije, ali i Sarajevo je počelo sve više i više da se povalači, iako je takva igra rezultirala samo sve opasnijim napadima Zrinjskog. 

U 62. minuti Nemanja Bilbija je dubinskom loptom izbačen sam pred Kovačevića, ali mu je ovaj zakačio loptu i zbunio ga, da bi u 66. minuti Govedarica šutirao pored gola.

U 70. minuti Zrinjski je odigrao sjajnu akciju i stigao je do zasluženog poravnanja, a egzekutor je sjajnom završnicom bio Nemanja Bilbija. 

Sarajevo je tada kažnjeno za povlačenje, ali nastavak utakmice bio je dosta poravnat i Zrinjski više nije bio dominantan. U 83. minuti, Sarajevo, koje je prethodno imalo nekoliko polušansi, stiže do novog vodstva.

Fanimo i Ahmetović su razmijenili dupli pas, Ahmetović je dodao u sredinu, a tamo je fenomenalno reagovao Hebibović, koji je driblingom stvorio prostor za udarac između nekoliko igrača domaćih i potom poentirao za 3:2.

Zrinjski već u 85. minuti nakon kornera pogađa stativu, a udarac Nemanje Bilbije golman Vladan Kovačević je zapravo zakačio i skrenuo na okvir, te tako spasio svoj gol.

Iz rezultujućeg kontranapada, Tatar je uposlio Ahmetovića koji promašuje zicer, a onda je u prvoj minuti sudijske nadoknade nakon centaršuta Todorovića lopta zakačila Pidru, a gosti su je izbacili sa gol linije.

Iz rezultujućeg kontranapada Tatar sjajno prolazi i upošljava Ahmetovića koji se ne snalazi dobro, a Đokanović šutira sa distance, ali Brkić brani.

Do kraja meča, nije bilo ozbiljnijih šansi, pa je Sarajevo slavilo najvažniju pobjedu od početka sezone i na kraju je ponovo došlo na čelo tabele.

HŠK Zrinjski - FK Sarajevo 2:3
Stadion: Stadion pod Bijelim brijegom, Mostar. Gledalaca: 0. Sudija: Luka Bilbija (Prijedor). Strijelci: 1:0 - Bilbija (4) P, 1:1 - Handžić (17), 1:2 - Sadiku (47) AG, 2:2 - Bilbija (70), 2:3 - Hebibović (83) Žuti kartoni: Zlomislić, Sadiku (Zrinjski), Miličević, Sušić, Tatar (Sarajevo)

HŠK Zrinjski: Brkić, Ćorluka, Tičinović (75. Ibanez), Sadiku (57. Stojkić), Jakovljević, Trebotić (57. Govedarica), Zlomislić, Enin (86. Arežina), Bilbija, Todorović, Ivančić (86. Mašić)

FK Sarajevo: Kovačević, Oremuš, Pidro, Miličević, Dupovac, Pejović (88. Šerbečić), Sušić (70. Đokanović), Rahmanović (75. Hebibović), Fanimo (88. Hodžić), Tatar, Handžić (75. Ahmetović)


Mladost 3 : 2 Radnik
Borac 2 : 0 Velež
Sloboda 2 : 0 Olimpik
Željezničar 1 : 0 Tuzla City
Zrinjski 2 : 3 Sarajevo
Široki Brijeg 1 : 0 Krupa
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 10 7 3 0 24
2 Željezničar 10 7 1 2 22
3 Borac 10 7 0 3 21
4 Široki Brijeg 10 5 2 3 17
5 Zrinjski 10 5 1 4 16
6 Tuzla City 10 5 1 4 16
7 Velež 10 4 3 3 15
8 Sloboda 10 4 1 5 13
9 Mladost 10 3 1 6 10
10 Radnik 10 1 4 5 7
11 Krupa 10 2 1 7 7
12 Olimpik 10 1 0 9 3