XS
SM
MD
LG

Tuzla bolja od Želje

Fudbaleri Tuzla sitija  ostvarili su plasman u polufinale Kupa Bosne i Hercegovine i to nakon što su pobijedili Željezničar u četvrtini finala nakon boljeg izvođenja jedanesteraca. Rezultat nakon regularnog dijela utakmice je bio 1:1. 

Tuzlaci su krenuli puno organizovanije i agresivnije u ovu utakmicu, pa su u trećoj minuti susreta zaprijetili preko Barišića čiji udarac je otišao preko gola Željezničara, da bi tri minute kasnije Tuzlaci imali veliku šansu. Nakon skraćenog kornera lopta je došla do Barišića koji je šutirao ka golu gostiju, sa sedam metara, ali je Bender bio na visini zadatka.

U 18. minuti novo uzbuđenje pred golom Plavih. Mišić je brzo prošao po desnoj strani i centrirao, a Ubiparip je poslao povratnu loptu za Brkića čiji snažan udarac blokira odbrana gostiju. Igrala se 31. minuta kada je Brkić loše šutirao iz voleja, te je ostalo 0:0 da bi četiri minute kasnije fudbaleri gostujućeg tima tražili jedanaesterac poslije intervencije Barišića, no sudija Ermin Sivac nije pokazao na bijelu tačku. 

Željezničar je najozbiljniju šansu u prvom dijelu imao u 42. minuti utakmice. Korner je izveo Samir Bekrić, Luka Juričić spustio glavom za Jasmina Čelikovića koji je neometan šutirao sa jedanaest metara preko gola Azira Muminovića. Dvije minute kasnije Plavi ponovo prijete, ovaj put preko Petra Boje koji šutira pored gola Muminovića, te se na odmor otišlo pri rezultatu 0:0. 

Baš kao i prvo, Tuzlaci su i drugo poluvrijeme otvorili prilikom i to preko Barišića čiji udarac odlazi preko gola da bi u 49. domaći poveli. Mišić je sjajno prošao po desnoj strani, Nukić propustio loptu za Brkića koji je matirao Bendera za vodstvo domaćih. U 58. minuti susreta Željezničar je mogao doći do izjednačenja rezultata nakon velike greške Barišića, no Moris je spasio Tuzlake i otklonio opasnost ispred svog gola.  

Plavi su stigli do izjednačnenja rezultata u 60. minuti susreta i to sa jedanaest metara, a u strijelce se upisao Samir Bekrić. Prethodno je u kaznenom prostoru oboren Siniša Stevanović. Šest minuta kasnije velika šansa za Plave. Bekrić je centrirao sa lijeve strane, a udarac Juričića glavom, odličnom odbranom zaustavlja golman tuzlanskog tima Muminović. 

Do kraja regularnog dijela Tuzlaci su prijetili i pokušavali ugroziti gol Bendera, ali u tome nisu uspjeli da bi Željezničar u 91. minuti utakmice preko Ramovića pogodio stativu. Potom se pristupilo izvođenju kaznenih udaraca gdje je uspješniji bio sastav domaćeg tima. 

Štilić je prvi šutirao i pogodio prečku, a potom su precizni bili Lučić, Rustemović, Ubiparip na jednoj, te Ikić i Lendrić na drugoj strani, a pored Štilića nesiguran sa bijele tačke bili su i Vrhovac i Milićević, pa je Željezničar takmičenje u Kupu BiH okončao u četvrtini finala BiH. 

Stadion: Tušanj. Sudija: Sivac Ermin (Zenica). Žuti kartoni: Lučić, Musemić, Karjašević (Tuzla City), Stevanović, Ikić, Šehić, Lendrić (Željezničar). Strijelci: 1:0 - Brkić (49), 1:1 - Bekrić (60p). 

Tuzla siti: Muminović, Barišić, Crnkić (86. Badji), Brkić (90. Doffo), Karjašević, Mišić (76. Džafić), Nukić, Lučić, Ubiparip, Rustemović, Morris. Trener: Husref Musemić. 

Željezničar: Bender, Stevanović, Miletić, Ikić, Šehić (93. Milićević), Čeliković (90. Vrhovac), Bojo (69. Šabanadžović), Bekrić (69. Štilić), Mujezinović, Lendrić, Juričić (69. Ramović). Trener: Amar Osim.