XS
SM
MD
LG

Zeljković izgradio evropski Borac

Vico Zeljković i Stojan Vranješ

Kada je pre šest godina ušao u upravu Borca kao potpredsednik zadužen za takmičarski sektor Vico Zeljković ni sanjati nije mogao kroz kakve “Tantalove muke” će, zajedno s klubom, morati da prođe. “Domaklov mač” je visio iznad glave i njemu i Borcu kao večita pretnja poniranja u zaborav, Banjaluka se već bila oprostila od svog sportskog mezimčeta, na vidiku se “ukazao” parastos…

Kada je Premijer liga BiH skraćivana sa 16 na 12 klubova u sezoni 2015/16. Borac je zauzeo prvo mesto ispod crte, sa tri koraka zaostatka za elitnom vizom. Tada su Banjalučani bh. javnosti ponudili dokaze da je zenički Čelik “falsifikovao” licencu za takmičenje, ali je protiv sebe imao celu Federaciju BiH i saučesništvo tadašnjeg rukovodstva FSRS, u najmanju ruku, ćutanjem i ne branjenjem svog najizraslijeg kluba.

Ekspresno se Borac vratio na veliku scenu, a onda doživeo nezapamćeno poniženje u sezoni 2017/18. Iako je takmičarski obezbedio premijerligaški status banjalučki velikan je izbačen iz najvišeg ranga zbog uskraćenja licence od strane Fudbalskog saveza BiH. Dakle, pre samo tri godine, ophrvan višemilionskim dugovanjima i nepremostivim problemom duga prema Školi fudbala “Džaja” Borcu je pretio potpuni kolaps i pad u ambis.

Činjenice su prihvaćene mirne glave, pristupilo se sistemskom rešenju višedecenijskih problema, i danas, leta Gospodnjeg 2021. Borac je šampion BiH, ima priliku da osvoji i trofej u kupu, tačnije duplu krunu, prvu u istoriji, te će drugi put, nakon deset godina, ponovo nastupiti u kvalifikacijama za UEFA Ligu šampiona. S druge strane zenički velikan je završnio u najnižem rangu takmičenja – Kantonalnoj ligi ZDK.

-Začetnik ovog velikog i evropskog Borca je moj prethodnik Vico Zeljković. Udario je prave i zdrave temelje za ove velike i istorijske uspehe kluba i nadam se da ćemo mi, koji danas vodimo Borac, nastaviti tim putem i da ćemo i u narednim godinama osvajati trofeje i igrati na međunarodnoj sceni. Zeljković je imao viziju i ogromnu energiju da spasi Borac, da njega nije bilo, ko zna šta bi se dogodilo sa klubom – istakao je Stojan Malbašić, aktuelni prvi čovek crveno-plavih.

Danas je Vico Zeljković predsednik fudbalskih saveza Republike Srpske i BiH, a na putu do te funkcije, obavljao je i ulogu prvog čoveka Područnog Fudbalskog saveza Banjaluka. U svim tim pohodima baza mu je bio upravo FK Borac, klub iz kojeg se 5. septembra 1992. godine izrodio i Fudbalski savez Republike Srpske. Upravo je Zeljković kapitenu Stojanu Vranješu uručio pobednički pehar nakon nedeljnog susreta sa Tuzla sitijem (2:0).

-Pre svega želim Fudbalskom klubu Borac da čestitam na osvojenoj tituli, igračima, stručnom štabu, uposlenicima, ljubiteljima fudbala i vernim navijačima “Lešinarima”. Moja osećanja su pomešana! Za mene je ovde sve krenulo i nemam čega da se stidim, dete sam ovog grada i ovog kluba. Danas obavljam funkciju predsednika “krovnog” Saveza profesionalno i odgovorno i ne krijem da sam emotivno vezan za Borac! Bilo je svavakvih natpisa u federalnim medijima, spinovanja, ružnih reči, ali je Borac na pošten i kulturan način došao do titule. Svi su, još jesenas, videli Sarajevo kao novog-starog šampiona, ali je Borac pokazao da se dobro spremio i da poseduje kvalitet – rekao je Vico Zeljković, nakon što je predao pobednički pehar igračima banjalučkog velikana.

Ambijent na Gradskom stadionu u Banjaluci bio je veličanstven, na tribinama je bilo 5.000 ljubitelja fudbala željnih dobrih i istorijskih utakmica.

-Posle više od godinu dana pauze zbog pandemije korona virusa konačno su se gledaoci vratili na tribine. Fudbal se i igra zbog publike. Ovim putem želim da se zahvalim premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću i srpskom članu i predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku što su prepoznali momenat da se, usled smirivanja epidemiološke situacije, može doći do odluke o puštanju gledalaca na sportske priredbe. Naravno, to je u Federaciji BiH dočekano onako kako je dočekano, ali to nije naš problem. Drago mi je što je bilo gledalaca i u Širokom Brijegu i nadam se da ćemo u idućoj sezoni moći da igramo fudbal sa punim tribinama, da se vratimo normalnom životu. Oni kojima uvek nešto smeta imaju problem sa sobom – dodao je na kraju Vico Zeljković.

Posle doktora Milana Jelića, odavno se u fudbalu Republike Srpske nije pojavio energičniji fudbalski radnik kao što je Vico Zeljković, koji je izdržao sve neravnopravne nasrtaje, kako na sebe, tako i na Borac. Obojica su izdržali, a kao nagrada za sav uloženi trud i pretrpljene muke stigla je titula. Istinska satisfakcija!

Konstatacija je i jasna i tačna, samo malo ko, iz ko zna kojih razloga, želi da je prezentuje kao istinu: Vico Zeljković je tvorac modernog evropskog Borca!

 

 


Željezničar 3 : 0 Krupa
Tuzla City 1 : 2 Zrinjski
Sloboda 0 : 0 Borac
Mladost 0 : 1 Velež
Radnik 0 : 2 Široki Brijeg
Olimpik 0 : 3 Sarajevo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 33 21 4 8 67
2 Sarajevo 33 18 11 4 65
3 Velež 33 16 13 4 61
4 Zrinjski 33 18 5 10 59
5 Široki Brijeg 33 17 8 8 59
6 Tuzla City 33 13 9 11 48
7 Željezničar 33 12 8 13 44
8 Sloboda 33 10 7 16 37
9 Mladost 33 8 6 19 30
10 Krupa 33 7 7 19 28
11 Radnik 33 5 10 18 25
12 Olimpik 33 7 4 22 25