XS
SM
MD
LG

Fodine taktičke promjene kojima je ispisao istoriju

Foto: UEFA EURO 2020

Fudbaleri Austrije ostvarili su najveći uspjeh ikada na evropskim prvenstvima te su se plasirali u osminu finala. Ključna je bila pobjeda u poslednjem kolu nad Ukrajinom, rezultatom 1-0.

Za ovu utakmicu Franko Foda promijenio je formaciju. Protiv Holandije je igrao neku formaciju koja liči na 3-1-4-2 gdje je Alaba bio centralni štoper. To nije ličilo na ništa i jedva da su jednom zaprijetili Holandiji. Foda je uvidio grešku pa je promijenio formaciju.

Izašao je u formaciji 4-2-3-1 gdje je Alaba bio lijevi bek. Povećao je broj igrača u veznoj liniji te je spojio Šlagera i Griliča i time, ispostaviće se, dobrim dijelom dobio meč. U ofanzivnom dijelu, Sabicer je igra u sredini, lijevo Baumgartner, desno Laimer a Arnautović je bio u vrhu napada. 

Austrija se od početka pitala za sve. Konstantno su pritiskali poslednju liniju Ukrajine i sa dosta fudbalera dolazili su u završnicu. Alaba je pogotovo u prvom poluvremenu konstantno bio na suparničkoj polovini. Tu dolazimo do važnosti povećanja broja veznjaka. Kad god bi Alaba otišao gore, Grilič bi se spuštao i pokrivao bi prostor koji je ostajao iza Alabinih leđa. Sam Grilič pokrivao je veliki dio prostora, razbijao napade Ukrajine u stilu Kantea i na kraju je apsolutno zasluženo bio igrač utakmice jer je bio ključan čovjek u defanzivi i destrukciji ukrajinskih napada a pomagao je i pri iznošenju lopte i bio je prava spona odbrane i napada.

Austrija i kad je povela golom Baumgartnera, nije odustala od svoje igre. Doduše, došlo je do nekih promjena. Baumgartner se povrijedio a Šopf ga je zamijenio. On je prešao desno a Laimer je prešao lijevo mada je bilo situacija i gdje Alaba igra lijevo krilo, Laimer ulazi u vezni red a Grilič se spušta da pokrije Alabinu poziciju. Te rotacije Austrije su bile sjajne i dobrim dijelom omogućavale su im da budu opasni po Ukrajince.

Hintereger i Dragović nisu najbrži štoperi na svijetu i to su Ukrajinci pokušali koristiti sa loptama u prostor za Jaremčuka. Međutim, Hintereger je koristio snagu i supijevao ga zaustaviti. U pozicionom napadu, Ukrajina je bila dosta bezidejna a Austrija se branila u 4-4-2 formaciji gdje su linije stajale usko i nisu davale mnogo prostora. Međutim, Austrijanci su bili veoma opasni iz kontri. Tako je Arnautović imao prilike u prvom poluvremenu ali nije pogodio. 

U nastavku je Ukrajina pokušavala pritisnuti i stvoriti šanse. Međutim, bili su potpuno bezidejni a dobrim dijelom radi sjajne defanzive Austrije. Nisu nudili puno prostora, nisu griješili i sjajno su pokrivali prostor i kretali se bez lopte. Pa opet, dosta često se dešavalo da Austrija sa dosta igrača dođe u završnicu i generalno su imali sjajnu transformaciju iz odbrane u napad. Par puta se i Lainer ubacio iz drugog plana (kao kod prvog gola protiv Makedonaca) ali ovaj put nije bio toliko opasan.

Na kraju su Austrijanci bez neke drame došli do pobjede jer je djelovalo da im Ukrajina do avgusta ne može gol dati. Jednostavno, Foda je potpuno nadigrao Ševčenka i uvidio je greške iz prethodne utakmice te je na tim greškama naučio. Naučio i kreirao najveći uspjeh u istoriji Austrije na evropskim prvenstvima.

Sa druge strane, djeluje da se Ševčenko nije najbolje pripremio a i vukao je nelogične poteze pa je tako zamijenio u nastavku Malinovskog koji je motor Ukrajine. Od Zinčenka je djeluje očekivao previše a nije bio spreman ni na pritisak Austrije jer su se, pogotovo u prvom poluvremenu, mučili sa iznošenjem lopte kroz pas na polovinu Austrije. Jedino što je radio dobro i što je pokušao a da je u teoriji dobro, jeste ta ideja da koristi sporost austrijskih štopera. Ali opet, premalo su koristili to i možda su tri lopte u prostor poslali u cijelom meču pa ta sporost Dragovića i Hinteregera nije ni došla do izražaja.

Sada Austriji slijedi duel sa ekipom Italije i to je u teoriji meč koji se ne smije propustiti. Italija je možda igrala i najljepši fudbal do sada a i generalno igraju sjajno otkako je Manćini selektor. Sa druge strane, Foda može biti velika snaga Austrije. Jeste pogriješio sa taktikom protiv Holandije kao i sa formacijom ali čovjek se stalno pokušava prilagoditi protivničkoj igri na način da iskoristi mane protivnika na najbolji način. Tako je faktički tri različite taktike ispucao u grupi.

A i sama formacija na papiru je podložna promjeni u toku same igre. Ako ništa, makar igrači promijene nekoliko pozicija. Tako Alaba uvijek promijeni bar dvije pozicije u toku samog meča, Grilič takođe protiv Ukrajine je varirao između lijevog beka i veznjaka. Laimer im omogućava i da bude krilo u formaciji 4-2-3-1 ali i veznjak u formaciji 4-3-2-1. U toj formaciji čak Alaba može biti krilo a onda dolazi do spuštanja nekih igrača. To su lijepo radili i protiv Ukrajine ali i Makedonije. Takođe, veoma jako oružje za Italiju može potencijalno biti Lainer. Naime, Sponacola, koji će vjerovatno igrati, ode često visoko a onda ostaje prostor iza. Lainer se sjajno ubacuje iz drugog plana a onda Alaba ili Sabicer sa dijagonalnim pasovima pokušavaju iskoristiti njegovu kretnju.

Italija hoće biti i jeste favorit u meču sa Austrijom. Ali svakako da Austrijanci imaju čemu da se nadaju u tom meču a neutralni ljubitelji fudbala mogli bi uživati u sjajnom meču i taktičkom nadmudrivanju Manćinija i Fode.


Ukrajina 0 : 1 Austrija
Severna Makedonija 0 : 3 Holandija
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Holandija 3 3 0 0 9
2 Austrija 3 2 0 1 6
3 Ukrajina 3 1 0 2 3
4 Severna Makedonija 3 0 0 3 0