XS
SM
MD
LG

Kad je Olborg pao pred Slavijom

Ovo je vrijeme igranja onih kvalifikacionih evropskih mečeva, pa evo prilike da se prisjetimo gostovanja Slavije na samom sjeveru Danske, tačnije Olborgu.

Bila je to utakmica kvalifikacija za Kup UEFA. Slavija se izborila za ovaj nastup trijumfom u Kupu BiH protiv Slobode.

Na izvlačenje parova u Nion su otputovali tadašnji predsjednik Dragan Kulina I direktor Željko Radonja, a mi smo čekali da se jave. Znali smo da možemo izvući Dance, a to nam je bio zadnji klub koga bi poželjeli. Oni su sezonu ranije igrali u Ligi šampiona.

Protivnici su im bili Mančester junajted, Viljareal i Seltik. Bilu su u grupnoj fazi treći, sa šest bodova. Ispred njih su se našli Junjted i Viljareal, a Seltik je bio četvrti. I dobili smo njih. Za nas strašni Olborg.

Kad su nam javili počeli smo da kolutamo očima i već smo vidjeli punu mrežu našeg golmana. Utjeha nam je bila da Dragan Kulina neće moći da nam organizuje prevoz autobusom, kao što je uradio sa gostovanjem godinu ranije u  Ocelul, Rumuniju.  O tome neki drugi puta.

Dakle, Olborg nas je čekao, a u Nionu su hladni Danci prišli Kulini i Radonji, dali im vizit kartu i rekli da sva konverzacija ide meilom i da oni nemaju običaj da ’’pomažu’’ protivniku oko smještaja i ostalog boravka u Olborgu. Dali su i dva predloga za smještaj, a kada smo nazvali hotele  okrenulo se Istočno Sarajevo oko nas koliko je to bilo skupo. Krenula je balkanska snalažljivost. Našli smo naše ljude u Danskoj, oni nam pomogli da nađemo jedan simpatičan, lijep smještaj malo van grada, a koštao nas je dva puta manje od onih koji su nam nudili Danci.

Do Olborga smo doletjeli preko Kopenhagena. Tu smo prešli u drugi avion i konačno stigli. Išli smo redovnim komercijalnim letovima.  Čekao nas je gore Željko Radonja, on je doputovao dva dana ranije.

Smjestili smo se u hote i ’’opušteno’’  dva dana razmišljali o protivniku. Pred igračima smo pričali da oni nisu ništa strašno, a kada bi ostali samo bojali smo se petice i više. Godinu ranije su oni isprašili Modriču sa 5:0 i 2:1 u Zenici. Dakle bilo je 7:1.

Dok su igrači Bojan regoje, Vučina Šćepanović, Goran Simić i ostali trenirali mi smo ’’šetkali’’  gradom. Kolega Nedeljko Lubura i fotoreporter Rašo Vasić. Bila su za nas to tri relaksirajuća dana, a kako je bilo igračima znaju oni.

Dan prije utakmice išli smo na zvanični ručak. Dragan Kulina je domaćinima spremio poklone po principu što manji budžet to veći pokloni. Vrijedili su oni svaki po 250 evra. Da se ne obrukamo.

Oni su nama takođe spremili poklone. Brat bratu 20 evra. Neke staklene  činije, i klupska zastava...Đavo ih  odnio i njihove poklone. Ostao je u sobi onog hotela.

Tokom razgovora sa predstavnicima Olborga upitali su Kulinu i koliki je budžet Slavije. Dobili su odgovor milion, a oni su konstatovali evra. Pogledali smo se nasmijali i ostavili ih u ubijeđenu da je tako. A nije bo ni milion maraka!!!

Došao je i dan meča. Stigli smo na stadion i otišli u klupski restoran Navijali koji imaju ulaznice za restoran su imali ručak, pa su dobili nove dresove, za tu sezonu kluba. Trener, neki napirlitani Šveđanin je svima objasnio kako će igrati njegova ekipa, a po ponašanju smo vidjeli da nas je potcijenio.

Neđo Lubura i ja smo se ’’naljutili’’  zbog takvog odnosa i sa švedskog stola pojeli smo im sve jagode. Ostavili smo im meso i ostalo. Za to se pobrinuo ostatak našeg delegacije.

Na utakmici se Slavija pojavila u opremi koju nikada nije nosila. Žuti dresovi, žute gaćice i crne štucne. E te štucne smo nabavili noć pred utakmicu. Putovalo se 90 minuta u jednom pravcu da se nađu i donesu. Nije bilo drugih, pa zato crne...

Sama utakmica je bila spektakularna, što se tiče Slavije. Svi su pružili maksimu: Lučić, Lackanović, Regoje, Stanković, Arsenijević, Simić, Radonja,  Todorović, Kutalija, Šćepanović, Đermanović. Na klupi su bili: Tomović, Papaz, I. Radovanović,  Njeguš, Šešlija, Nikolić, S. Radovanović.

Golman Lučić im je hvatao žive lopte, Regoje bio ko stijena sa ostalim iz odbrane, u napadu Šćepanović i Đermanović sjajno držali loptu, a na sredini ih ’’izluđivao’’  Goran Simić – Picula. Fudbalski čas im je održao, pa su se odmah o završetku meča interesovali za njega. Da je bio dvije godine mlađi danas bi Picula bio stanovnik Olborga. Utakmica je završena 0:0. Od njihove nadmenosti nije ostalo ništa.

Obećali su nam dati i cd sa utakmice, ali obećanje ludo radovanje. Nisu oni znali da sam ja ’’izigravao’’ snimatelja, pa je bilo nekih snimaka. Nisu bili tako kvalitetni, ali bili su...

Ostali smo bez cd, ali srećni i radosni se vratili u naš hotel...Nismo ni spavali, kada je hotel zatvoren, a mi ostali na terasi, spas smo našli u obližnjoj benzinskoj pumpi. Kompletna naša ekspedicija i naš Paljanin Zdravko Lubura stanovnik Olboprga...On nam je bio gore sjajan domaćin!

 Slavilo se kao da smo u Istočnom Sarajevu. Igrači su otišli ranije na spavanje, a mi direktno u autobusu na aerodrom. Svi su mi ujutru prilazili i čestitali rođendan. Ništa mi nije bilo jasno. Pitao sam se kako znaju, a onda je dilema riješena – Fejsbuk. Bilo je to jedno fenomenalno putovanje sa Slavijom.  Za sedam dana revnaš se igrao, a za sedam dana ću nešto napisati i o tome...

Ostali fotosii:

P.S. Kad je mogla Slavija 2009. godine, zašto ne bi Borac,2021.

 

 

 


Slavija 2 : 3 Leotar
Tekstilac 3 : 0 Borac
Drina 5 : 1 Jedinstvo
Modriča 2 : 3 Ljubić
Zvijezda 09 4 : 0 Podrinje
Sutjeska 0 : 1 Kozara
Željezničar 2 : 1 Sloga
Sloboda 0 : 2 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Rudar Prijedor 30 19 6 5 63
2 Leotar 30 14 12 4 54
3 Zvijezda 09 30 15 8 7 53
4 Željezničar 30 12 10 8 46
5 Tekstilac 30 13 6 11 45
6 Sloboda 30 12 8 10 44
7 Modriča 30 12 7 11 43
8 Kozara 30 11 9 10 42
9 Slavija 30 10 11 9 41
10 Borac 30 11 6 13 39
11 Sloga 30 9 11 10 38
12 Ljubić 30 11 5 14 38
13 Drina 30 10 8 12 38
14 Sutjeska 30 10 5 15 35
15 Podrinje 30 5 6 19 21
16 Jedinstvo 30 4 6 20 18