XS
SM
MD
LG
11.08.2021 fkomarska.com

Omarska putuje u Foču

Došlo je vrijeme da Omarska okrene nove stranice u svojoj istoriji. Po prvi put Omarska nastupa u elitnom razredu fudbala Republike Srpske i može se reći da nije mogla imati ljepši debi. U okviru prvog kola Omarska gostuje kod Sutjeske u Foči. O Sutjesci ne treba trošiti riječi, jer se radi o jednom od najstabilnijih prvoligaša u RS, klubu koji je iznjedrio mnogobrojne velike fudbalere i koji je pravi rasadnik talenata. Poseban pečat utakmici daje činjenica da će se susret odigrati u noćnom terminu pod svjetlošću reflektora.

Što se tiče domaćina, u ovu sezonu Sutjeska ulazi sa kvalitetnom ekipom koju predvodi Nikola Mojović, najbolji igrač prve lige RS u prošloj sezoni, a osim njega za Sutjesku nastupa još dosta kvalitetnih fudbalera, pa je Sutjeska svakako favorit na domaćem terenu.

Sa druge strane, u Omarskoj svi sa nestrpljenjem očekuju start prvenstva da se vidi koliko može ova ekipa u Prvoj ligi RS. Sigurno je da nas očekuju mnogo teži protivnici nego u Drugoj ligi, ali Omarska ulazi bez straha u nove izazove. Ekipa je ostala na okupu, stigla su pojačanja; Jaćimović, Stević, Šunić i Trninić, kao i trener Jelisavac koji je pojačao stručni štab.  Trener Vuleta će  biti na slatkim mukama da odabere 18 fudbalera koji će putovati u Foču, jer se na pripremama radilo odlično i vidljiva je velika želja kod svih igrača da pokažu da je Omarskoj mjesto u Prvoj ligi.

Što se tiče Omarske, zbog povreda će izostati Lajić i Zdjelar, s tim da se i njih dvojica oporavljaju te se nadamo da će se vrlo brzo vratiti na teren i dodatno pojačati konkurenciju. Svi ostali igrači su na raspolaganju treneru Vuleti.

Susret se igra u subotu sa početkom u 19:30, a ekspedicija Omarske kreće na ovo gostovanje dan ranije.

Predstavljamo Sutjesku

Hroničari su zabilježili da je prva fudbalska lopta u Foču “doskakutala” 1913. godine. Donio ju je, po kazivanju starijih, Vasilije Sunara, tada đak sarajevske Gimnazije, inače rodom iz Foče. U to vrijeme fudbal je bio gotovo nepoznat sport i loptom su se zabavljali samo studenti i đaci, bez određenog sistema i pravila igre.

Tek nakon rata fudbal “postaje zanimljiv” za širu javnost i već 1920. godine formiraju se dva kluba “Graničar” i “Sloga”. Na inicijativu naprednih fočanskih intelektualaca 1925. godine ovi klubovi se ujedinjuju u “Graničar”. Dvije godine kasnije formira se i Fudbalski klub “Jugović”, da bi se i on 1930. godine fuzionisao s “Graničarom”. Fudbalski klub “Graničar” ubrzo postaje jedan od najaktivnijih i najpoznatijih u gornjem Podrinju. Igra prijateljske i zvanične utakmice u Višegradu, Goraždu, Rogatici, Pljevljima, sarađuje s poznatijim i većim klubovima: “Slavijom” i HAŠK-om iz Sarajeva, kao i sa vojnim garnizonima u Kalinoviku i Goraždu…

Prema sjećanju Uzeira Trhulja, koji je igrao za “Graničar”, igralište je bilo na istom mjestu gdje i danas.

U zanosu poslijeratne izgradnje,u ljeto 1946. godine, osniva se Fudbalski klub “Sutjeska”, po legendarnoj bici na Sutjesci u kojoj su živote izgubili poznati omladinci, fudbaleri predratnog “Graničara”.

Prve poslijeratne godine u novo oformljenom klubu bile su dosta teške jer se trebalo snalaziti i skupljati novac za putovanja i nabavku opreme. U tom periodu “Sutjeska” zabilježava zapaženije rezultate.U to vrijeme “Sutjeska” se takmiči u Grupnoj ligi, zatim se plasira u Sarajevsku podsaveznu ligu. Sa boljim rezultatima, stigle su i nove teškoće, tako da se klub seli u Podsavez gdje se zadržava punih sedam godina.

U period 1966-1978 “Sutjeska” se takmičila u Sarajevskoj zoni, da bi u sezoni 1978/79 plasirala u regionalnoj ligi-Jug, tada je već bio napravljen odličan tim na čelu sa trenerom Maglajlijom. Već sledeće godine “Sutjeska” se plasirala u Republičku ligu što je do tada bio i najveći uspjeh kluba, međutim tu se uspjela zadržati samo godinu dana i ponovo se vraća u republičku ligu-Jug. U sezoni 1982/83 “Sutjeska” ispada u međuopštinsku ligu Sarajeva, gdje je ostala do početka ratnih zbivanja 1992. godine.

Veliki broj fudbalera poniklih u “Sutjesci” igrao je u renomiranim prvoligaškim, drugoligaškim, pa i inostranim klubovima. U dresu “Sarajeva” prvi se oprobao Miroslav Visocki, zatim Refik Muftić, Stole Blagojević, Ekrem Maglajlija, Faruk Hađžimešić, Rasim Ahmetović, Miloš Nedić i Predrag Koprivica. U “Željezničaru” prvi se probio Dragan Popadić, zatim Josip Šimović, Rade Paprica, Duško Ivanović, Zoran Paprica i Radmilo Mihajlović. U “Partizanu” su uspješno igrali Mladen Furtula i Rešad Kunovac, u “Čeliku” Vušković, Mojović i Živković, Ranko Sekulić je samo zbog nostalgije napustio “Hajduk” itd. Neki su igrali i u inostranstvu, Radmilo Mihajlović u Šalkeu i Bajernu, Muftić u austrijskom “Šturmu”, Furtula za grčki “Parsendikos” i “PAOK”, Paprica je igrao za grčki “PAOK” itd.

Rat ponovo zaustavlja loptu kraj Ćehotine, u Foči, 1992. godine, ali ne i ljubav prema njoj. Opet se ponavlja istorija fudbala na ovim prostorima. Njene najljepše i najslavnije stranice ispisuju opet entuzijasti, istinski zaljubljenici “najvažnije sporedne stvari na svijetu”, kojima je fudbal u venama.

Polovinom 1993. godine, grupa entuzijasta, na čelu sa pokojnim Radom Šobotom, na opustjelom igralištu stadiona “Sutjeske” organizuje Prvi fudbalski kup na prostorima Republike Srpske, zapisuje u svoj ratni dnevnik jedan od hroničara fudbalskih zbivanja u Foči. Igrali smo, veli, nekom, slučajno nađenom polovnom loptom, a svi ljudi u klubu imali su iskren odnos i neizmjernu želju da klub oživi.

Ostaće upamćeno da im je u goste, tada, došla i nikšićka “Sutjeska”. U Foči je odigrana prva međunarodna fudbalska utakmica, a na stadion su pristizale izbjeglice.

U sezoni 1995/96 “Sutjeska” se takmiči u drugoj ligi Republike Srpske (grupa Srpsko Sarajevo), gdje je zauzela drugo mjesto i plasirala se u baraž za ulazak u prvu ligu gdje je igrala za ekipom “Željezničara” iz Srpskog Sarajeva i mnogi će reći u istorijskoj utakmici u foči deklasirala goste iz Sarajeva rezultatom 7:3 (rezultat u Sarajevu je bio 3:1 za “Željezničar) i plasirala se u prvu ligu Republike Srpske (grupa “Istok”). Nakon te sezone “Sutjeska” se ponovo vraća u niži rang takmičenja u drugu ligu RS – grupa jug.

Kako je vrijeme odmicalo, tako je i klub napredovao. Godine 2005. u Foči je održan istinski spektakl “Radmilo Mihajlović i prijatelji”. Četiri hiljade gledalaca, na potpuno renoviranom stadionu je uživalo u majstorijama fudbalskih legendi Piksija, Đurovskog, Mrkele, Marovića, Dike Stojanovića, Ilije Petkovića…

U Foči se takođe održava i međunarodni turnir za kadete “Friends football” koji okuplja neke od najboljih kadetskih selekcija na prostoru Evrope, takođe i turnir u uličnom fudbalu “Street Football”.

U sezoni 2006/07 “Sutjeska” se vraća u prvu ligu RS, gdje je ostala sve do danas. ”Sutjeska ” je danas stabilan član prve lige sa skoro kompletnim igrački kadrom iz Foče,

U fudbalskom klubu sa dosta uspjeha radi omladinska škola fudbala koju čini sedam selekcija u kojima treniraju djeca od 6 do 18 godina. Omladinske selekcije broje preko 200 dječaka koje se takmiče u Omladinskoj ligi BiH grupa centar i Ligi Hercegovine


Drina 7 : 2 Budućnost
Modriča Alfa 2 : 1 Slavija
Borac 2 : 1 Kozara
Željezničar ST 0 : 1 Krupa
Podrinje 4 : 1 Tekstilac
Ljubić 1 : 0 Sloboda
Sutjeska 4 : 3 Zvijezda 09
Sloga 5 : 0 Omarska
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa (-1) 30 24 4 2 75
2 Sloga 30 21 5 4 68
3 Sloboda 30 20 5 5 65
4 Zvijezda 09 30 18 4 8 58
5 Sutjeska 30 17 4 9 55
6 Drina 30 15 5 10 50
7 Slavija 30 13 4 13 43
8 Omarska 30 11 6 13 39
9 Ljubić 30 12 2 16 38
10 Tekstilac 30 10 7 13 37
11 Željezničar ST 30 9 6 15 33
12 Modriča Alfa 30 9 4 17 31
13 Kozara 30 8 5 17 29
14 Podrinje 30 8 3 19 27
15 Borac (-3) 30 8 3 19 24
16 Budućnost 30 3 1 26 10