XS
SM
MD
LG

Remi BiH i Švedske

BiH - Švedska, U-21, 1:1

 

Mlada reprezentacija BiH remizirala je sa Švedskom rezultatom 1:1 u susretu trećeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo do 21 godine

Nakon vrlo loše predstave i poraza protiv Irske, mlada fudbalska reprezentacija BiH danas je ugostila selekciju Švedske u duelu koji je već u trećem kolu kvalifikacija bio "biti ili ne biti" za bh tim, koji je u prva dva kola osvojio samo bod protiv nominalno slabijih timova.

Stoga je danas u meč ušao pod imperativom dobrog rezultata i u nešto izmijenjenom sastavu u odnosu na onaj koji se suprotstavio selekciji Irske u prošlom duelu. Četiri startera u timu bili su igrači Borca, meč je započeo i trojac iz Zrinjskog, a društvo su im pravili još fudbaleri Volfsbergera, Radnika, Osijeka i budimpeštanskog MTK.

Za bh nacionalni tim igrali su od prve minute Ćetković, Dedić, Nikić, Milojević, Barišić, Savić, Begić, Bašić, Kulašin, Drljo i Mašić.

Od početka meča bilo je evidentno da će Švedska nastojati da uzme posjed lopte, a nije se domaći tim puno tome ni odupirao, već je nastojao svoje prilike tražiti iz tranzicije po osvojenim loptama ili iz prekida. U startu je nekoliko dobrih ubačaja uputio Ivan Bašić, ali bh ofanzivci nisu bili precizni. Najbliži je bio Andrija Drljo u 12. minuti, kada je šutirao malo pored gola.

S druge strane, domaćem  timu najviše problema pravio je ofanzivac Mančester junajteda Entoni  Elanga, koji je često ulazio u duele sa Amarom Dedićem, a njega zaista nije bilo lako čuvati. 

Već nakon prvih petnaestak minuta, utakmica je postala poprilično dosadna, a bh tim je tek povremeno prijetio, dok su Šveđani usporili tempo igre, strpljivo čekajući da im se u posjedu lopte otvori prilika. To se desilo u 45. minuti, kada Nigren koristi neopreznost n odbrane i pogađa za vodstvo gostujuće selekcije.

Djelovalo je da je bh tim primio gol u najgorem mogućem momentu, ali domaća selekcija je u drugo poluvrijeme ušla znatno odlučnije. Bh igrači su momci puno češće pritiskali zadnju liniju Švedske i više su pokušavali, a u 53. minuti su  igrači tražili penal nakon udarca Kulašina, ali je sudija pokazao samo da se igra nastavi. 

Ipak, desetak minuta kasnije sasvim zasluženo su dobili penal. Anes Mašić nije baš najbolje primio loptu, ali je svejedno fauliran u kaznenom prostoru Švedske od strane golmana Samuela Brolina, koji je pritom dobio žuti karton, iako bi i crveni bio sasvim zaslužen.

Mašić je preuzeo i odgovornost i šutirao sa bijele tačke, te je donio  zasluženo poravnanje. Domaći tim nastavlja sa pritiskom i nakon poravnanja, te u 75. minuti prijeti preko Amara Dedića iz slobodnog udarca, ali njegov udarac odlazi preko gola.

Nekoliko minuta kasnije, zlatnu šansu promašuje upravo strijelac izjednačujućeg pogotka Anes Mašić. Savić je probao sa distance, njegov udarac je pogodio prečku, a lopta se odbija do Mašića, koji sa nekoliko metara glavom prebacuje mrežu gola gostiju.