XS
SM
MD
LG

LeoStars po notama Ajaksa

Igor Joksimović

Prvi čovjek Fudbalskog kluba Leostars iz Trebinja  Igor Joksimović je prije nekoliko  dana boravio u Holandiji i posjetio fudbalske klubove Ajaks iz Amsterdama i NEC iz Nijmegena.

Joksimović ističe da su napravljeni prvi koraci u svojevrsnoj saradnji, ali prije svega edukaciji igračkog i trenerskog kadra Leostarsa, po metodima i principima ovih klubova.

„Stručni kadar i djeca će imati priliku da pokažu šta znaju kada jednog dana holandski treneri dođu u Trebinje, a sve zavisi od aktuelne situacije sa Kovidom. Prije nekoliko godina Holanđani iz NEC-a su bili naši gosti, a sada fudbalski veterani NECa žele da upriliče revanš i da nas ugoste. Nisu određeni datumi ali je definitivan odlazak u Holandiju“, kaže Joksimović.

Prvi čovjek Leostarsa je pun utisaka nakon posjete omladinskoj školi svjetskog fudbalskog velikana kao što je Ajaks.

„Engleska jeste kolijevka fudbala, ali Holandija definitivno najviše ulaže u ovaj sport. Ajaksova škola je najbolja na svijetu. Rad je na vrhunskom uslovu, uslovi su fenomenalni… Postoji više desetina terena na najrazličitijim podlogama. Bio sam i na stadionu Ajaksa ali nažalost nisam uspio da se sretnem sa kapitenom Srbije Dušanom Tadiće. Sve smo ostavili za drugi put zbog izuzetno rigoroznog protokola za sastanak fudbalera sa gostima“, kaže Joksimović i nastavlja:

„U Ajaksovom u Sportskom parku De Toekomst koji se nalazi u blizini Amsterdam arene je veliki broj terena za igru i mali stadion kapaciteta 2.250 mesta za sjedenje. Kvalitet rada u klubu mjeri se prema tome koliko je mladih fudbalera našlo mjesto u prvom timu. Razvoj mladih fudbalera zato leži u samom srcu trenerskog rada. Tu se“, kako sam saznao u razgovoru sa Ajaksovim trenerima kaže Joksimović, “značaj pridaje radu sa svim uzrasnim kategorijama. To konkretno znači da se podjednako važnim smatra rad sa dječacima od 8 do 10 godina i profesionalnim fudbalerima prvog tima. Kada je o organizaciji rada riječ, u Ajaksovoj akademiji fudbaleri su podijeljeni na nekoliko uzrasnih kategorija: od 8 do 10 godina, 10-12 godina, 12-14 godina, 14-16 godina i od 16 do 20 godina. Kroz proces selekcije u svim uzrasnim kategorijama formiraju se timovi koji se sastoje od 16 fudbalera“, sve zaista izgleda fenomenalno, kaže Joksimović.


LeoStars 1 : 1 Mladost
Velež 3 : 1 Stakorina
Hercegovac 0 : 4 Sutjeska
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sutjeska 10 8 1 1 25
2 Hercegovac 10 7 0 3 21
3 LeoStars 10 4 4 2 16
4 Stakorina 10 4 1 5 13
5 Velež 10 2 1 7 7
6 Mladost 10 1 1 8 4