XS
SM
MD
LG

''Miljan'' obilazi svet

Basara, Kimura i Marić

Књига чувеног новинара и писца Томе Марића, иначе сталног сарадника Спортског журнала, о животу и фудбалском стваралаштву легендарног Миљана Миљанића “Миљан, људи и вријеме” има, након 15 година откако је изашла из штампе, велики одјек и данас у Јапану.

Посебне заслуге за њену актуелност и популарност има јапански новинар Јукихико Кимира који је у октобру 2014. године у бањалучком хотелу “Палас”, пред ТВ камерама, с паузама, разговарао с Марићем готово шест часова, а то после предочио у ТВ серијал који је емитован у једној од најгледанијих јапанских телевизија. Делове из књиге пренео је и у најчитанијим листовима.

Преводилац у разговору била је Драгана Шпица, која је касније изјавила да јој је Кимура рекао да је одушевљен Марићевом причом. Своје место у тој причи нашао је и Ивица Осим, некада један од најпопуларнијих тренера у Јапану, као и Драган Стојковић, који је својим мајсторијама одушевљавао љубитеље фудбала у “Земљи излазећег сунца”, а неколико књига о њима написао је управо Кимура, а био је поготово одушевљен текстовима из Марићеве књиге која је већ у првом издању преведена на енглески и шпански језик.

-Упознат сам о то одјеку “Миљана” у Јапану, имао сам недавно и разговоре на ту тему. Драго ми је и због покојног “Чиче”, јер имам утисак да је он свугде у свету више цењен и поштован него међу својима, пре свега мислим на Србију и Црну Гору. Видео сам то и у Шпанији и Италији; уверио сам се и сам: више признања добио сам у свету него овде. Наша посла! Без обзира на добијене награде, најпоноснији сам на чињеницу да ми је Добрица Ћосић, с којим је Миљан био близак, рекао да је прочитао књигу и подигао палац горе! Или, службена честитка председника Републике Српске Милана Јелића који је “Миљана” поклањао, и као председник Републике Српске и као председник фудбалских савеза Републике Српске и БиХ, бројним људима с којима се сусретао од Мишела Платинија, Ленарта Јохансана, Јохана Кројфа, Силвија Берлусконија, Франца Бекенбауера, породице Лава Јашина, глумца Жан Пол Белмонда… - каже Томо Марић.

Он увелико ради на документарном филму, уз обиље материјала, а и последњи је новинар који је с Миљаном о његовом животу и раду разговарао пред ТВ камерама, о свему о чему Миљан до тада никад није говорио, још каже:

-Срећан сам и што “Миљан”, носи својеврстан печат Бањалуке и Републике Српске, заједно са Србијом и Црном Гором. Штампан је у “Графиду” Бране Јанковића, први преводи на енглеском и шпанском језику урађени су на Бањалучком радничком универзитету, издавачи су били, уз ФС Србије и Црне у Горе, Фудбалски савез Републике Српске, НТВ Бањалука, “Графид”, градови Бањалука и Београд, те Дирекција за спорт и омладину Владе Републике Српске. А “Миљан” и даље обилази свет…

 У Специјалу “Миљан 1930 – 2012” који је у октобру 2019. године промовисан на Међународном сајму књиге у Београду, био је уствари осврт на одјек “Миљан, људи и вријеме”, те одлазак великог стручњака са овог света и својеврстан хит. О Миљану су говорили, уз аутора Тому Марића и издавања Ненада Новаковића велики фудбалски и новинарски асови: Илија Петковић, Иван Ћурковић, Душан Маравић, Добривоје Боби Јанковић, Предраг Сарић, Драгиша Ковачевић, као и хуманитарац Милорад Арлов…