XS
SM
MD
LG

Leotar može do opstanka

Prvi dio fudbalskog šampionata Bosne i Hercegovine je okončan, pa je ovo prilika da se pogleda nastup trebinjskog Leotara, kluba koji se iznenada naša u Premijer ligi. Krupa je odustala od igranja Premijer lige Bosne i Hercegovine, a na njeno mjesto je uskočio Leotar. Mnogi su tada vrtjeli glavom i smatrali da će ekipa iz Trebinja biti topovsko meso za većinu premijerligaša.

Treneri su bježali od Leotarove klupe i Trebinja, , a posla se nije bojao i prepao Branislav Krunić, dijete ovog kluba.  Uzeo je klub i ekipu koja objektivno nije ni jednim parametrom nagovještavala da Leotar može ravnopravno da igra sa većinom klubova. Ekipa koja je igrala Prvu ligu Republike Srpske je pretrpjela praktično kozmetičke izmjene. Došlo je nekoliko igrača, pojačalo konkurenciju, a Krunić je to bio dobro upakovao. Znao je s čime raspolaže i šta može od tima očekivati. I onda dva dana pred start prvenstva, igrač koji je donosio prevagu u mnogim Leotarovim utakmicama, Danilo Šipovac pakuje kofere i napušta Trebinje. Zašto? Kako?

Na pripremama su se fudbaleri svojski zalagali, trudili, a tako je bilo i u većem djelu šampionata. Sve do četiri kola prije odlaska na odmor pozicija Leotara je bila zadovooljavajuća. Imali su 16 bodova, nalazili se na 8. poziciji. Igrao je Leotar tvrdo, čvrsto, borbeno, a onda je došlo do čudnog pada. Odbrana koja je primila u 15 kola 18 golova, najednom je postala porozna, pa se čak 13 puta tresla mreža ekipe iz grada na Trebišnjici. Taj finiš je malo pokvario utisk, ali definitivno je jasno, svakom dobronamjernom, da je Branislav Krunić sa saradnicima napravio ipak dobra posao.

Leotar ima u nastavku šampionata priliku da se domogne opstanka i nastavi premijerigaško bitisanje. Igrači su iskusniji za ovih 15 utakmica u fudbalskoj eliti, stručni štab i Krunić savršeno dobro znaju na koga mogu računati, a kome bi se trebalo zahvaliti, koje pozicije u timu im škripe. Dajle, sa nekoliko pravih poteza koje bi povukli došli bi u Leotaru do zelene grane.

Gradski oci i čelnici kluba sa juga Republike Srpske valjda mogu povući te prave poteze i omogućiti igračima u trenerima mirniji nastavak šampionata. Malo treba Trebinjcima da budu u sredini tabele. To je, naravno, trenutno rješenje, dugoročno gledano Leotar mora da se posveti mnogo boljem i kvalitetnijem radu u mlađim kategorijama. Juniori Leotara nisu u premijerligaškim vodama. Igraju ligu sa klubovima iz zapadne Hercegovine, a kadeti i pioniri su na samom dnu premijerligaških tabela. Obje selekcije imaju po pet bodova. Zabilježile su jedan trijumf i tri remija, te 15 poraza. Očajna statistika.

Ako se Leotaru misli dobro, onda se rad u nižim kategorijama mora u mnogome popraviti. Ta djeca će za koju godinu morati da ponesu dres seniorskog tima. Ovi sadašnji rezultati nisu na ponos, ne igrača, već onih koji ih vode. Mora taj rad biti kvalitetniji, odgovorniji…Ti dječaci su budućnost Leotara, jer niko Lea neće voljeti kako ga vole rođeni Trebinjci.

S toga se nadamo da će uprava kluba pauzu iskoristiti na pravi način.

Pojačati seniorski sastav, podržati Krunića i stručni štab i u mnogome uozbiljiti rad u mlađim kategorijama Leotara.


Široki Brijeg 3 : 3 Radnik
Sloboda 1 : 1 Željezničar
Velež 3 : 0 Sarajevo
Posušje 3 : 0 Borac
Leotar 0 : 0 Tuzla City
Rudar Prijedor 0 : 2 Zrinjski
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 33 26 6 1 84
2 Tuzla City 33 15 12 6 57
3 Borac 33 13 15 5 54
4 Sarajevo 33 13 7 13 46
5 Velež (-3) 33 13 8 12 44
6 Željezničar 33 9 16 8 43
7 Široki Brijeg 33 8 15 10 39
8 Posušje 33 8 13 12 37
9 Leotar 33 9 7 17 34
10 Sloboda 33 7 12 14 33
11 Radnik 33 5 12 16 27
12 Rudar Prijedor 33 5 11 17 26