XS
SM
MD
LG

Perasovi ratnici

Foto: Euroleague

Iza nas je 18. kola u Evroligi. Dosta timova ima koji igraju odlično a jedan tim je ostavio zaista fantastičan utisak. Radi se o Uniksu koji sa klupe predvodi Velimir Perasović.

Uniks je ušao u Evroligu tako što je sa Dimitrisom Priftisom igrao finale Evrokupa. Tokom ljeta Grk je preuzeo Panatinaikos a Uniks je angažovao Velimira Perasovića. Takođe, radilo se dosta i na sastavljanju sjajne ekipe i tu je urađen vrhunski posao.

Ključne igrače iz prošle sezone, kao što su Džon Braun i Ajzea Kanan, Uniks je zadržao. Doveli su iz Fenera Lorenza Brauna. Stigao je i Tonija Džekiri a veliko pojačanje je bio i Mario Hezonja. Nakon što je radi konzumiranja narkotika bio suspendovan u NBA, ozbiljnjoj košarci vratio se i O Džej Mejo. Doveli su još i Brentlija a domaće ekipe predvode Zajtsev i iskusni Vorontsevič.

Bilo je jasno na prvu da Uniks ima veliki potencijal ali i da će sve trebati uklopiti kako treba. Djelovalo je da će biti problema jer bar na papiru djeluju kao malo divlja ekipa. Međutim, Perasović je pokazao da je itekako znao šta radi kada je sastavljao ekipu.

Sam start i nije bio najidealniji jer su u prva četiri kola ostvarili samo pobjedu. Međutim, u dva meča su takođe igrali odlično ali su malo i nesrećno gubili. Kasnije su ušli u seriju fantastičnih rezultata. Kući rušili Real, demolirali Armani a u gostima demolirali CSKA. U poslednjem susretu srušili su i aktuelnog prvaka, ekipu Efesa, te su sada na 11-7. Mogli su imati i neku pobjedu više jer su par mečeva ispustili nesrećno. Naime, gubili su čak tri puta u produžetku a najveću šansu propustili su protiv Barselone jer su vodili 20 razlike u gostima i imali dvije šanse za pobjedu.

Međutim, mnogo fascinantnije od samih rezultata je kako zapravo Uniks izgleda na terenu. Ljudi iraju bez dileme najljepšu košarku u Evroligi. Napadački su perfektni. Nema divljanja nego timski igraju gdje svako daje određeni doprinos i svako iskoči u nekom meču. Sa druge strane, defanzivno izgledaju maestralno i svi igraju odbranu. 

Naučiti ekipu koja ima tonu Amerikanaca, pa i Hezonju koji je divlji karakter, da igra tako odgovorno u oba pravca može samo vrhunski trener što Perasović jeste. Upravo je on zaslužan što izgledaju tako kako izgledaju. A vrlo vjerovatno je idealan čovjek za ovakvu ekipu. U sezoni 15/16 Perasović je vodio Baskoniju. Po koncepciji su bili slični ovomUniksu. Imali su na papiru dosta divlju ekipu, predvođenu Majkom Džejmsom i Darijusom Adamsom, pa su na kraju igrali završni turnir Evrolig. Čak su imali i napad za pobjedu protiv Fenera ali ga nisu iskoristili.

To dovodi do zaključka da su u Uniksu znali šta rade. Doveli su vrhunskog trenera i pustili ga da radi onako kako misli da je najbolje. I očito je da im se isplatilo. Barem za sada izgledaju maestralno i igraju prelijepu košarku. Pri tome, mnogi igrači igraju vjerovatno i košarku karijere.

Lorenzo Braun izgledao je veoma loše u Feneru prošle sezone i tri-četiri meča izgubili su direktno radi njega. Međutim, ove sezone igra nevjerovatno. Diriguje igrom Uniksa na najbolji mogući način te radi posao u oba smjera. On je sa 17,2 indeksom peti najbkorisniji igrač u Evroligi ove sezone. Prosječno postiže 13,2 poena po meču uz 5,8 asistencija te je drugi najbolji asistent u takmičenju. Za dva šutira 57% a jedino se može reći da za tri nije dobar jer šutira 30%. Mada, kroz karijeru Lorenzo nije bio nikada dobar šuter za tri poena tako da i nije iznenađenje što je loš u trojkama.

Jedno od otkrovenja sezone je Džon Braun. Gotivni lik na poziciji krilnog centra igra zaista fantastično. On je taj koji igra sa ogromnom energijom u oba pravca i onaj koji drži odbranu Uniksa. Prosječno ima 2,72 ukradene lopte te je najbolji u Evroligi kada su u ptanju ukradene lopte. Uz to deset poena i četiri skoka u prosjeku i u dobroj mjeri je zaslužan za sjajne rezultate ekipe.

Mario Hezonja je nevjerovatno talentovan momak sa sjajnim fizikalijama. Međutim, koliko god je talentovan toliko je glava vrela ona prava balkanska što bi se reklo. Dosta mu je ta glava pravila problem kroz karijeru ali ove sezone izgleda nikada zrelije. Očito mu je Perasović našao ''žicu'' i sada izgleda sjajno. Hezonja prosječno ima 14,2 poena po susretu a ima i 5,7 skokova.

I ostali igraju odlično. Kanan je neko ko predvodi ekipu po poenima. Prosječno postiže 14,5 poena i pri tome ima 47% šuta za tri poena. Po tom parametru, Kanan je trenutno najbolji u Evroligi. Uniks ima i drugog najboljeg trojkaša. Marko Spisu za 14 minuta na terenu šutira 46,9% za tri. Kao bekap opcija mnogo znači ekipi i donosio je preokrete i dobre stvari u nekoliko mečeva. Veoma dobru sezonu ima i centar Džekiri. On prosječno ima 7,4 poena i 6,9 skokova. Posebno je impresivno to što ima skoro tri ofanzivna skoka po meču. 

Dakle, Uniks nije jedan igrač nego je prije svega tim. To što liče kao tim sa toliko bar na papiru igrača koji su divljeg karaktera, zaslužan je isključivo Perasović. Možda su neki zaboravili koliko je Perasović fantastičan trener proteklih sezona ali ove sezone on ih sve na to podsjeća.

Kraj je daleko ali bar iz ove perspektive djeluje da će Uniks biti siguran učesnik plej ofa. Prosto, imaju širinu, fantastičnog trenera i sjajno igraju u oba smjera. Djeluje da ih teško nešto može ozbiljno poremetiti i izbaciti iz prvih osam.