XS
SM
MD
LG

Dušan Lajšić simbol Banjaluke i košarke

Nebojša Čović i Dušan Lajšić

S poštovanjem i dubokom zahvalnošću Dušanu Lajšiću: u crnom okviru piše rođen 1938, trajalo ravno 84 godine… Tragovi života ostaju i posle smrti, ona otkriva posebne, baš onoliko koliko život izjednačava sve ljude.
U čast znanja, pameti, stvaralaštva, časnosti i košarke; u sve njih Dušan je utkao sebe i svoju dušu, na isti način podizao i svoju porodicu, brojni su Lajšići po znanju i učenju.
Dušan Lajšić bio je od glave do pete čovek sporta, ali ništa nije bilo ispred košarke. Bio je i čuveni privrednik, poštovan društveno-politiki radnik, obavljao značajne državničke funkcije, a bespogovorno, ostajao svoj, na korist svima. Od Kombinata “Krajišnik”, Izvršnog odbora grada, Zavoda za izgradnju, Banjalučke pivare… 
Uvek čovek ide svojom stazom, kako bi ostavio svoj trag.
Dušan Lajšić još za života izrastao je u jedan od simbola Banjaluke, tek sada kada odlazi u “dugo pamćenje”. Krupne reči, koje se u ovom nedobu retko čuju, a nisam siguran i da su dovoljne.
Košarkaško prvenstvo Evrope za žene koje je 1980. godine, nekoliko meseci nakon smrti Josipa Broza, organizovano u Banjaluci, zajedno sa Prijedorom, Maglajom i Bosanskim Brodom, iznela je družina ovdašnjih košarkaških entuzijasta koje su predvodili: Dušan Lajšić, Limun Papić, Milan Tošić, Kosta Vidović, Milan Puvačić, Lena Crnomarković, Aleksandar Jurić, Snježana Šipka… uz političkog aktivistu Ahmeta Verema. Taj šampionat, ovenčan bronzom reprezentacije Jugoslavije, na kraju godine proglašen je za sportski događaj 1980. godine u Evropi. U zvaničnom izveštaju FIBA predsednik Mađar Ferenc Hep, uz sve komplimente Banjaluci i Jugoslaviji, izdvojio je jedno ime i prezime – Dušana Lajšića.


U ratnim minulim godinama jugoslovenskog stradalništva, Borac je igrao u SRJ, opet celi projekat osmislio i realizovao Dušan Lajšić. Posle Dejtonskog sporazuma Borac je svoje evropske mečeve igrao u “Boriku”, s Lajšićem kao predsednikom kluba, na tribinama i po 5.000 – 6.000 ljudi, stizali Divac, Danilović, Đorđević, Paspalj… 
Dušan je još u mladosti, kao dečarac, s kozaračkim korenom, u strahotama i stradanju spoznao, i kasnije kroz život nosio, kao pravilo ljudskog trajanja, da iskrena želja i nepatovorena ljubav čoveka, ma koji bio i ma kako se zvao, nosi ka velikim delima. 
Putuj mirno dobri moj Dušane, sve svoje poslove ti si završio čistom “peticom”, nama ostaju obaveze, između ostalog, i da čuvamo uspomenu na tebe i na takve ličnosti kao što si ti. 
I oprosti nam; što čovek više zna, to više i pati, okajavajući svoj greh.
Bio jednom jedan Dušan Lajšić; ali baš bio!
Amin!
Sahrana Dušana Lajšića biće obavljena danas u 13 časova na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci.

Dušan Lajšić