XS
SM
MD
LG

Zvezdin gotovo pa perfektan derbi

Foto: FK Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde savladali su Partizan sa 2-0 u vječitom derbiju sinoć. Zvezda je imala imperativ pobjede i pod pritiskom je odreagovala na pravi način.

Zvezda je u meč ušla sa pet bodova manje u odnosu na Partizan. Samim tim, ekipa Dejana Stankovića imala je imperativ pobjede kako bi se približila najvećem rivalu i kako bi šampionsku trku učinila još interesantnijom. Sa druge strane, ekipa Aleksandra Stanojevića je imala dobru poziciju. Sa bodom u derbiu, ostali bi na sigurnoj udaljenosti a eventualnom pobjedom napravili bi vjerovatno ključni korak ka tituli.

Stanković je malo iznenadio jednim izborom u startnoj postavi. To iznenađenje bio je Slavoljub Srnić. Ispostaviće se da je to bio jedan od ključnih poteza stratega ''crveno-belih'' na jučerašnjem derbiju. Ostalo, manje-više očekivano i u standardnoj formaciji. Stanojević se oslonio na ekipu koja je dobila Spartu s tim što je bonus igrač bio Jović iako se očekivalo da bi možda Terzić mogao dobiti šansu.

Tempo u prvih deset minuta bio je fantastičan. Kasnije je opao i bio sve sporiji kako je vrijeme teklo ali sam start je bio sjajan. Zvezda je od starta pokušavala stvoriti šansu po svojoj lijevoj strani gdje su i najopasniji.

Zvezda konstantno forsira igru kroz lijevu stranu napada gdje se prave raznorazne varijante. Ili situacije 1 na 1 za Kataija ili Ivanića ili situacije 2 na 2 gdje kroz pas igru se pokušava napraviti višak a često Zvezda pravi i 3 na 2 na tom dijelu jer Rodić stoji obično dosta visoko. Iako je ovo najjači adut Zvezde, Partizan nije bio spreman da ga brani na pravi način.

Kako se brane ovakve situacije ? Grupisanjem većeg broja igrača na tom dijelu terena i pomjeranjem defanzivnih linija u desno kako bi se taj dio odbranio. Pokušavao je to Partizan raditi ali nedovoljno dobro. Morali su pokušati prisiliti Zvezdu da preko desne strane gradi napade jer Pićinijevi centaršutevi nisu bili dobri, nije stajao previsoko a nije ni imao adekvatnu podršku ispred sebe. Eventualno bi se tu spuštao Kanga ali svakako ni blizu opasna Zvezda tu nije bila kao na lijevoj strani.

Partizan nije djelovao svježe. Pogotovo je to bilo vidljivo na sredini terena. Zvezda je tu fizički bila dominantna. Tu je do izražaja došla odluka Stankovića da Srnić bude starter. Srnić je velika radilica i neko ko redovno pretrči mnogo. Njegova igra u defanzivi, takođe je omogućavala Kangi da igra dosta slobodnije što je on i radio. Čak se i on na momente pokušavao ubaciti na lijevu stranu.

A upravo preko te lijeve strane Zvezda je dala oba gola. U prvoj situaciji Rodić je ubacio, Katai sjajno reagovao a Ohi je završio posao. U drugoj situaciji, Zvezda je krenula akciju faktički iz dobro izvedenog auta. Generalno, Zvezda dosta uvježbava prekide i dosta golova postiže iz prekida tako da ovo nije iznenađenje. Akcija je opet išla po lijevoj strani i na kraju je katai pogodio.

Stanojević je uvidio svoje greške. Sam je rekao na pres konferenciji kako možda nije napravio najbolji odabir sa igračima. U nastavak je ušao sa tri izmjene. Zamijenio je Miletića koji nije mogao zaustaviti Zvezdine napade po lijevoj strani, uveo je Jevtovića umjesto Natha kako bi pokušao dobiti stabilnost na sredini terena te Lazara Markovića umjesto Meniga kako bi dobio energičnost u ofanzivi.

Takođe, Stanojević je pomjerio iinije naprijed. Evidentno je bilo da je trener Partizana došao po ''nulu'' pa ako nešto preko toga uradi tim bolje. Međutim, nakon prvog poluvremena u kome je Zvezda bila predominantna, Stanojević je shvatio da mora mijenjati neke stvari.

U nastavku je Partizan imao više loptu nego u prvom poluvremenu, više su vremena provodili na polovini Zvezde ali svakako da je na to dijelom uticala i odluka Stankovića. Očekivao je reakciju Stanojevića pa je odlučio da se povuče a da se u ofanzivi oslanja na igru u tranziciji.

Zvezdina defanziva bila je i više nego dobra. Zgnusnuli su linije, nisu pravili jeftine greške a pri tome su usporavali ritam meča kad god bi to bili u prilici jer su znali da tako razbijaju ritam Partizana. Bilo je nekih pokušaja Partizana ali u suštini Partizan ni u nastavku nije bio dovoljno opasan.

Zvezda je tako došla do pobjede u meču u kome je Stanković taktički nadigrao Stanojevića. Takođe, ovo je jedan od najdominantnijih Zvezdinih derbija u poslednjih par godina. Znala je Zvezda dobiti derbi ali bi u tim mečevima nijanse odlučivale. U ovom derbiju, Zvezda je bila neuporedivo bolji rival.

Ishod u derbiju garantuje nam veliku dramu u borbi za titulu. Vrlo vjerovatno će treći derbi i odlučiti šampiona. On će se igrati na stadionu ekipe koja bude prva u regularnom dijelu sezone. Zato je do kraja sezone svaki meč bitan.. Oba tima drže sv u svojim rukama. Partizan sa svim pobjedama i remijem u derbiju, osvaja titulu dok bi Zvezda bila šampion ako dobije sve mečeve do kraja sezone, uključujući i derbi.