XS
SM
MD
LG

Zvezda je nadigrala Rendžerse

Foto: FK Crvena zvezda

Sreća je često potcijenjena stvar u sportu. Ne možete se isključivo na sreću osloniti i tako graditi uspjeh ali ne možete ni imati uspjeh ako nemate sportske sreće. Dvomeč između Glazgov Rendžersa i Crvene zvezde, to je još jednom pokazao.

Prva utakmica na ''Ajbroksu'' završena je rezultatom 3-0 za Rendžerse. Ko nije gledao mislio bi po rezultatu da su Škotlanđani dominirali ali nije bilo tako. Zapravo, imali su ogromnu dozu sreće jer su Zvezdi poništena dva gola radi minimalnih ofsajda, Kanga je pogodio prečku a Katai promaši penal. U prevodu, Zvezda je bila ravnopravna i nije zaslužila izgubiti sa više od gola razlike.

Pred revanš Zvezdu je čekao jako težak posao. Znalo se da neće biti lako nadoknaditi 3-0 ali nekako je zvezdaška javnot bila jedinstvena i veoma optimistična po pitanju preokreta. Svi su znali da je izuzetno bitno da Zvezda rano da prvi gol.

Dejan Stanković nije kalkulisao i krenuo je ofanzivno i sa dva napadača. Rendžers je bio bolji u prvi par minuta ali je Zvezda brzo uspjela uraditi prvu željenu stvar. Golom Mirka Ivanića, Zvezda je povela sa 1-0 već u desetoj minuti.

Bilo je jasno tada da je jako bitno kako će izgledati ostatak poluvremena. Panika u redovima Rendžersa bila je evidentna. Veoma rano počeli su krasti vrijeme i odugovlačiti maksimalno što je najbolji pokazatelj te panike. Zvezda je koristila svaku šansu da napadne i stvori priliku pred golom gostiju. Za momentum samog meča, ključno je bilo par momenata iz prvog poluvremena.

Prvi se desio par minuta nakon gola Ivanića. Opet je Ivanić bio u šansi ali je MekGregor. Zamislite samo kakva bi eksplozija bila na tribinama da je Zvezda nakon 15ak minuta došla do 2-0. Sledeći bitan trenutak desio se desetak minuta kasnije. Pavkov je ušao u veliku šansu, publika je bila spremna da proslavi gol ali je Pavkov ipak promašio. I treći bitan momenat bio je u završnici poluvremena. Pićini je sjajno šutirao ali je MekGregor odlično odbranio. Dakle, nekoliko je bilo prilika da Zvezda dođe dod rugog gola u prvom poluvremenu ali prosto nije bilo ni sportske sreće.

Tako se nastavilo i u drugom poluvremenu. Zvezda je hrabro i energično ušla u nastavak te je na sve načine pokušala brzo do drugog gola. Ohi je izbio u sjajnu situaciju, imao Pavkova koji bi imao šut na prazan gol, ali Ohi nije odigrao kako treba. 

A onda nova nevjerovatno nesrećna okolnost. Tranzicija Rendžersa gdje Pićini ne može ispratiti igrača jer se povrijedio a onda nakon udarca Kenta lopta pogađa Dragovića i vara nemoćnog Borjana. Da lopta nije pogodila Dragovića, vjerovatno bi Borjan odbranio jer je bio na lopti. 

Nastavila je Zvezda sa pritiskom i pokušavala je doći do drugog gola. Uopšte nisu mentalno pali nakon primljenog gola nego su nastavili igrati kao da se ništa nije desilo. Međutim, MekGregor je bio nesavladiv i vjerovatno je imao jednu od najboljih partija u karijeri. Jeste Zvezda u nadoknadi iz penala dala gol i slavila ali nije bilo dovoljno za prolaz.

Kad se sve sabere i oduzme, bez ikakvog pretjerivanja se može reći da je Zvezda bila bolji tim u ovom dvomeču. U Glazgovu je ekipa Dejana Stankovića bila ravnopravna a u revanšu, Zvezda je u potpunosti nadigrala rivala.

Međutim, za nešto više, odnosno prolaz, falilo je i sportske sreće. Sreća u sportu kao i životu je prolazna. Ruku na srce u proteklih pet godina Zvezda je pogotovo u kvalifikacijama imala nekada i dosta sreće. Sada se to vratilo i sada je Zvezda bila ta koju je sreća napustila.

No kako god bilo, Dejan Stanković mora biti ponaosan na svoje igrače. Zvezda je bila po prilikama bolji rival ali prije svega Zvezda je igrala hrabro i veoma lijepo u ovom dvomeču. Nakon prošle sezone i sjajnog otpora u dvomeču sa Milanom, Zvezda je sada uradila isto sa Rendžersima.

Ne treba Zvezdi mnogo da bude još konkurentnija, pogotovo u Ligi Evrope. Međutim, da bi bila bar jednako konkurentna, potrebno je i da odradi dobro ljetnji prelazni rok ali i da sačuva okosnicu trenutne ekipe.