XS
SM
MD
LG

Nije šteta što je Obrvan otišao

Marinko Umićević

Ivica Obrvan je za mene završena priča, a ulogu selektora rukometne A reprezentacije BiH treba da preuzeme Toni Čolina, ovo je izjavio predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević koji je donedavno bio i prvi čovjek RS BiH. Za već bivšim selektorom sigurno je da neće niko žaliti, jer je u osam utakmica koliko je vodio nacionalni tim BiH ostvario samo jednu pobjedu uz sedam poraza.

– Želim još jednom da napomenem kako je gospodin Obrvan na samo pet dana uoči predbaraža sa Grčkom putem svog advokata odstupio sa pozicije selektora A reprezentacije BiH, i to zbog neizmirenih plata. Moj prijedlog je da u te dvije utakmice nacionalnu selekciju treba da vodi Toni Čolina u saradnji sa pomoćnikom Mariom Blaževićem. Takođe smatram da gospodin Čolina treba da ostane i dalje na toj poziciji, a iskreno vjerujem u njegovu stručnost (ima odgovarajuću diplomu) i on se dokazao radom u mlađim selekcijama kao i u Izviđaču sa kojim je prošle sezone bio šampion BiH – kategoričan je Marinko Umičević.
Donedavni predsjednik RS BiH i dalje smatra da je ništavan ugovor sa Ivicom Obrvanom.
 

– Prvo bih želio da kažem da je na moj prijedlog komisija u sastavu: Sinanović, Rađa i Šahman obavila razgovor sa Obrvanom. Ugovor je na kraju potpisao gospodin Sinanović, a da ga uopšte nije ni pročitao već da je to uradio na sugerisanje Rađe. Ovaj ugovor nikad se nije našao na Upravnom odboru koji je morao da ga prihvati ili odbije, te zato smatram da je nevažeći i siguran sam da je toga svjestan i sad već bivši selektor koji se nikad nije odazvao na naše sastanke. Neto plata od 5.000 evra je prava ludost, a koštao bi nas na godišnjem nivou koliki je budžet Saveza – objasnio je Umičević koji je najavio protiv tužbu.
On je potom naglasio kako će u ponedjeljak, 14. marta boraviti u Sarajevu i da će razgovarati sa igračima.
 

– Vrlo rado ću sa njima razgovarati i oni imaju podršku od većine članova Upravnog odbora. Čvrsto sam ubijeđen da će se izdići iz novonastale situacije, kao i da će sve učiniti kako bi eliminisali Grčku u ovom predbaražu i da će još motivisaniji izađi na megdan narednom rivalu, Crnoj Gori – dodao je Umičević.
Kako je sam naglasio ovo je samo jedan u nizu problema sa kojima se suočilo sadašnje rukovodstvo Saveza u Sarajevu.
 

– Podsjetiću kako je prije našeg dolaska RS BiH bio nelegalan, i da nikad nigdje nije bio upisan, a dobio je poreski broj. Za više od dvije decenije napravili su višemilionske dugove, nisu sa nama obavili primopredaju, a sa sobom su odnijeli svu dokumentaciju. Sada kada je ovaj UO RS BiH uredno upisan u nadležnim institucijama, non-stop smo pod pritiskom Poreske uprave FBiH koja želi da priznamo njihovo rješenje koje su nelegalno izdali bivšem rukovodstvu, što mi nećemo prihvatiti. I pored svih tih nedaća uspjeli smo da Savez funkcioniše, i to zahvaljujuči činjenicu što smo jedan dio poslovanja prenijeli na RS Republike Srpske, a drugi na kanton Tuzla – naglasio je nekadašnji predsjednik RS BiH.

Marinko Umičević je saopštio kako je želio da se rukometaši Vladimir Vranješ, Nikola Prce i Ivan Karačić od reprezentacije oproste u Tuzli i da bi oni dobrodošli za okršaje u predbaražu za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

– Obrvan je već bio objavio spisak, i on kao da je jedva čekao da oni napuste reprezentaciju. Bilo bi dobro da su i oni tu, jer to bi bio idelan spoj mladosti i iskustva. Ovom želim dodati kako ima igrača koji nisu željeli da se odazovu na reprezentativna okupljanja, i to zbog bivšeg selektora koji je jednostavno želio sve da uništi. Ono što je važno, a to je, da će se rukomet u BiH igrati i poslije Obrvana kao i svih nas koji se nalazimo u UO – poručio je Umičević koji je naglasio da čeka kraj maja kada će se održati Skupština RS BiH na kojoj će se zalagati da budu izabrani novi ljudi.
Marinko Umičević još je apostrofirao kako u narednom periodu očekuje da RS BiH dobije pomoć od države koja mora posebno da podrži reprezentativne selekcije, što dosad nije bio slučaj.