XS
SM
MD
LG

Posušje sačuvalo bodove

Foto: Adem Ćatić, www.fkz.ba

Fudbaleri Posušja i Željezničara sastali su se danas u posljednjoj utakmici 24. kola Premijer lige BiH, a meč je okončan rezultatom 3:2 za Posušje.

Nakon što su jučer Leotar, Rudar i Radnik osvojili bodove na domaćem terenu, Posušje je danas bilo pod imperativom pobjede, kako bi zadržalo komfornu poziciju u borbi za opstanak. S druge strane, remi Sarajeva u gostima kod Leotara značio je da ga Željezničar eventualnom pobjedom može sustići na tabeli.

Na klupi domaćih danas je debitovao Toni Karačić, a već od početka se vidjelo da su Posušaci u utakmicu ušli sa mnogo više samopouzdanja, pa su imali dvije šanse već u prvih desetak minuta. 

Prvo je Semir Štilić izgubio loptu na sredini terena, a domaći su istrčali brz napad i Nikola Leko je izbačen u veliku šansu. Ostao je oči u oči sa Benderom, ali je dugo oklijevao sa udarcem. Na kraju se odlučio da proba driblati Cocalića koji je dolazio sa strane. Ovaj je startovao, Leko je pao, a sudija Miloš Gigović je pokazao da se igra nastavi.

Već u narednom napadu, Posušje je opet moglo do vodstva. Loptu je neobjašnjivo izgubio Josip Bender koji je napustio svoj gol, a do nje je stigao Vukoja. Vukoja je ipak jako loše šutirao i njegov pokušaj je zaustavio Bender, čime je ispravio svoju raniju grešku.

Fudbaleri Željezničara nakon toga uspostavljaju terensku ravnotežu i stvaraju i sami dvije odlične prilike, no ne dolaze do gola. Prvo je domaća odbrana jedva uspjela ispucati jednu loptu ispred Hodžića, a onda je Samir Bekrić krenuo u dribling u situaciji 1 na 1 sa Horkašom umjesto da šutira.

Prvo poluvrijeme okončano je bez golova i ništa nije sugerisalo da nas u nastavku čeka nevjerovatna goleada. Ni prvih petnaestak minuta drugog dijela, u kojima je Posušje bilo nešto bolji tim, nije pokazalo da bismo u završnici mogli gledati pravu ludnicu.

U 57. minuti domaći dolaze do vodstva, reklo bi se zasluženog. Nakon kornera Lauša, glavom šutira Krišto i pogađa za 1:0. Domaća publika uživala je, ali samo nakratko, jer već u 59. minuti Kosorić trese mrežu domaćeg tima, nakon još jednog kornera. Bunili su se domaći, smatrali da lopta nije prešla crtu, ali sudija je zapravo donio dobru odluku.

Nova uzbuđenja su viđena u 63. minuti, kada je domaći tim dobio penal, nakon duela Štilića i Begića u kaznenom prostoru domaćina. Loptu je na bijelu tačku namjestio najiskusniji fudbaler Posušja Josip Barišić, te je potom pogodio stativu, ali sa vanjske strane.

Nije ovaj promašeni penal poremetio domaći tim u tolikoj mjeri. Rezervisti Sinan Ramović, Luka Begić i Josip Serdarušić unijeli su dosta živosti u napad Posušja u ključnim momentima, a nakon sjajne akcije u 70. minuti, Posušje dolazi do novog vodstva. Ramović je proigrao Vukoju na desnoj strani, a ovaj je prebacio na drugu stranu do Serdarušića, koji nije imao težak zadatak da zatrese mrežu Plavih.

Imalo je Posušje nakon toga još nekoliko šansi, a u 80. minuti je trebalo završiti posao. Šansu je imao Luka Begić nakon velike greške zadnje linije Željezničara, ali lopta je nakon njegovog udarca, na koji se dugo namještao, na kraju pogodila stativu.

Željezničar već u narednom napadu kažnjava sve promašaje Posušja, kada Semir Štilić poslije ubačaja sa strane dobija loptu i jako lijepim udarcem trese mrežu domaćina. Činilo se da je Željezničar uspio okrenuti psihološki momenat u svoju korist, ali ni to nije bila ispravna ocjena.

Već u narednom napadu, fenomenalna akcija Posušja. Sinan Ramović i Josip Serdarušić su i ovaj put kombinovali. Ramović je upisao asistenciju, a Serdarušić drugi pogodak za veliku radost brojne domaće publike, koja je zaista imala u čemu uživati.

Promjena do kraja meča nije bilo, pa je Posušje slavilo veliki trijumf i sa velikim optimizmom će ući u nastavak sezone. S druge strane, Željezničar će nastaviti tražiti gostujući trijumf u Premijer ligi BiH. Posljednji put Željezničar je kao gost slavio još u decembru 2020. godine.

HŠK Posušje - FK Željezničar 3:2 (0:0)
Stadion: Mokri dolac, Posušje
Gledalaca: 2000
Sudija: Miloš Gigović (Gradiška)
Strijelci: 1:0 - Krišto (57), 1:1 - Kosorić (59), 2:1 - Serdarušić (70), 2:2 - Štilić (82), 3:2 - Serdarušić (83)
Žuti kartoni: Lauš, Maglica (Posušje), Cocalić (Željezničar)

HŠK Posušje: Horkaš, Maglica, Barišić, Krišto, Horić, Landeka, Vukoja, Lauš (79. Ilinković), D. Begić (65. Ramović), Leko (65. Serdarušić), Mašić (65. L. Begić). Trener: Toni Karačić.

FK Željezničar: Bender, Galić, Malić, Kosorić, Cocalić, Mekić (60. Osmanović), Hajdarević, Bekrić (60. Zec), Štilić, Resić (35. Gasal), Hodžić (54. Vučenović). Trener: Edis Mulalić.


Radnik 2 : 1 Sloboda
Velež 1 : 0 Široki Brijeg
Posušje 3 : 2 Željezničar
Leotar 1 : 1 Sarajevo
Rudar Prijedor 2 : 2 Borac
Zrinjski 5 : 0 Tuzla City
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 24 20 3 1 63
2 Tuzla City 24 12 8 4 44
3 Borac 24 10 11 3 41
4 Sarajevo 24 10 6 8 36
5 Željezničar 24 8 9 7 33
6 Široki Brijeg 24 7 11 6 32
7 Velež (-3) 24 8 6 10 27
8 Sloboda 24 5 10 9 25
9 Posušje 24 5 8 11 23
10 Leotar 24 5 6 13 21
11 Radnik 24 4 7 13 19
12 Rudar Prijedor 24 3 9 12 18