XS
SM
MD
LG

Čampara: U Zenici sam stekao novu porodicu

Mirko Čampara od jučer i zvanično nije trener zeničkih Neimara. Stručnjak iz Istočnog Sarajeva je napustio klubu Zeničana, a glavni razlog je nemogućnost usklađivanja obaveza u reprezentaciji Bosne i Hercegovine i klubu

 - Dugo sam razmišljao poslije završetka sezone. Shodno obavezama koje me čekaju u reprezentaciji, ne bi bilo realno, a ni pošteno da ne budem uz klub toliko vremena, pogotovo u tom pripremnom periodu. Odlučio sam da napravim pauzu i pored reprezentacije posvetiću se samo KMF Tango. Slijedi nam sada dosta obaveza u seniorskoj reprezentaciji, U19 reprezentaciji, ženskoj reprezentaciji gdje Cuni (op.a Nijaz Mulahmetović) nije prisutan ovaj put, pa ću ja malo više morati da preuzmem odgovornosti u ženskoj selekciji. U septembru gotovo nikako neću biti u BiH, možda ću nekih desetak dana biti tu, tako da ne bi bilo ozbiljno da preuzmem obavezu na sebe vođenje kluba, a na kraju krajeva nije ni realno. To mi je pokazao i neki prethodni period gdje sam bio sa U19 reprezentacijom u Finskoj, pa i Evropsko prvenstvo sa seniorima. U Prvoj ligi FBiH nema pauza kada su reprezentativna okupljanja, tako da sam odlučio da ne budem više trener, rekao je Mirko Čampara za naš portal.

Za Neimare ga vežu uglavnom lijepe uspomene, a jedini neuspjeh je neulazak u Premijer ligu BiH. Čampara posebno ističe predsjednika Enesa Kovačevića, kao čovjeka koji mu je omogućio da se osjeća lijepo u Zenici. 

- Imam lijepo iskustvo iz Neimara. To su ljudi koji vole sport, žive sport, pogotovo predsjednik Enes Kovačević. Uradili smo dobru stvar što se tiče promocije Neimara, čulo se za klub, imali smo igrače u reprezentaciji i negdje je i moj cilj to bio. Imao sam i cilj da ih uvedem u Premijer ligu, to nismo uspjeli, i snosim dio odgovornosti. Mislim da će igrače dodatno motivisati i blago šokirati moj odlazak i da će sada oni preuzeti odgovornost kako bi Neimare odveli u Premijer ligu. Imaju potencijal, motorički su sposobni, fizički spremni i žele da uče. Pohvalio bih i zeničku publiku, koji su me primili na najbolji mogući način. Izuzetno sam dočekan od njih i slobodno mogu reći sada da imam jednu porodicu tamo, prijatelje. To je najvrijednije od svega. Nadam se da će Neimari pronaći trenera koji će znati da povede tu ekipu, možda i bolje od mene. Nažalost, još uvijek se ne zna ni uređenje lige, Savez nije odlučio kako će izgledati Prva liga, malo sam se zasitio te Prve lige.

Imao je Čampara ovog ljeta na stolu ponudu novog premijerligaša Konjica, ali im se zahvalio na pozivu. 

- Imao sam ponudu Konjica, koju sam odbio iz istih razloga. I njima se zahvaljujem na pozivu. Sada sam okrenut prema tri selekcije reprezentacije i KMF Tango. 
 


Novi Travnik 2 : 0 Vitez
Drina 3 : 6 Žepče
Centar 7 : 6 Željezničar
Neimari : DiaBiH
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Neimari 12 11 0 1 33
2 Željezničar 12 9 0 3 27
3 Žepče 12 7 1 4 22
4 Centar 12 7 1 4 22
5 Vitez 12 2 1 9 7
6 Drina 12 2 1 9 7
7 Novi Travnik 12 2 0 10 6
8 DiaBiH 0 0 0 0 0