XS
SM
MD
LG

Hrvatima bronza

Foto: Fejsbuk

Hrvati su došli do treće medalje na mondijalima!

Posle bronze u Francuskoj 1998. i srebra u Rusiji 2018. u Kataru su se ponovo popeli na najniži stepenik pobedničkog postolja, stavili su bronzana odličja oko vrata.

U meču za treće mesto pobedili su najuspešniju afričku selekciju ikada na mondijalima, Maroko – 2:1.

Sva tri gola viđena su u prvom poluvremenu, a odlučujući, pa i najlepši, delo je napadača zagrebačkog Dinama Mislava Oršića u 42. minutu.

Početak meča na stadionu Kalifa ubitačan.

Umalo da već u drugom minutu povedu Hrvati. Golman Maroka Bonu je sa ni pola metra od gol linije, sa jedne strane gola šutnuo loptu unutrašnjom stranom stopala, ali toliko loše da je umalo pogodio svoj gol, kod suprotne stative.

Onda sedmi minut. Slobodan udarac na tridesetak metara, ubačena lopta na levu stranu kaznenog, glavom je u srce vratio Perišić, a na desetak metara je u letu štoper Gvardiol zahvatio glavom i pogodio tik uz stativu, Bonu nemoćan iako se izvio koliko je dug – 1:0.

Na izjednačenje se čekalo samo do sledećeg napada. Situacija skoro pa preslikana, faul, ubačena lopta, samo je sada pred svojim kaznenim loše glavom zahvatio Majer i servirao je u petercu na tacni za štopera Darija, koje je glavom sa nekoliko metara matirao skoro pa ukipljenog golmana Livakovića – 1:1.

Nizale su se potom prilike za Hrvatsku, potom za Maroko, da bi pred kraj poluvremena Šahovničari ponovo poveli.

Livaja je malo promešao u kaznenom odbranu rivala, loptu odložio na levu stranu za Oršića, a onda je usledio sjajan udarac, skoro pa polulob na dalju stativu, lopta je očešala i zakoprcala se u mreži za veliko slavlje Hrvata – 2:1.

Sam početak nastavka kao i start meča, najuzbudljiviji deo poluvremena. U 47. minutu sa ivice kaznenog šutira Oršić, lopta kači igrača Maroka i pogađa spoljni deo mreže, fijuknula je tik kraj stative i završila u korneru.

Četiri minuta kasnije centrirao je Majer sa desne strane, kolenom su krenuli u petercu na nju Livaja i odbrambeni igrač Maroka, jedan od njih je zahvatio i lopta ja prošla malo pored stative.

Potom „mnogo buke ni oko čega“. Igralo se ali bez izrazitih šansi. Brojne izmene, pretežno kod Marokanaca, koji su ostali bez štopera zbog povreda, pa se selektor Regragui snalazio kako je znao i umeo.

U 73. minutu Gvardiol se probio do kaznenog rivala, tu je sapleten, pokazao je to i snimak, ali su sudija i VAR ostali nemi za penal.

Na drugoj strani minut kasnije ubačena lopta sa leve strane u kazneni Hrvata, promašila su je dva odbrambena igrača, na drugoj stativi poklon je sačekao napadač Maroka En-Nesiri, namestio se, Livaković je krenuo napred da mu skrati ugao i uspeo je, sa pet metara En-Nesiri ga je pogodio u lakat, pa je golman Dinama sprečio izjednačenje.

Četiri minuta pred kraj imao je Kovačić sjajnu priliku da reši pitanje osvajača bronzane medalje. Malo iskosa sa sedam metara je šutirao, matirao je golmana, lotpa je prošla i kroz noge igrača Maroka na dva metra od gola, ali nije završila u mreži već tik pored stative u gol autu.

U poslednjem, šestom minutu nadoknade, posle centaršuta sa leve strane En-Nesiri je glavom sa šest metara šutirao tik iznad prečke.

Finale Argentina – Francuska (branilac pehar) igra se u nedelju u 16 časova.

Sportski žurnal