XS
SM
MD
LG

Ćurguz: Očekujemo mnogo bolju Slogu Meridian

Zoran Ćurguz ŠSŠ FK Sloga Meridian/Foto Rade Šešlak

Dobojska Sloga Meridian je glavni dio priprema za nastavak sezone obavila u Antaliji, a prije i poslije ove popularne destinacije za zimske pripreme u Turskoj, igrači dobojskog premijerligaša su pripreme vršili u Doboju na svojim terenima. 

FK Sloga Meridian Doboj/Foto Rade Šešlak

Zoran Ćurguz, šef stručnog štaba FK Sloga Meridian, govorio je o važnosti realizovanih priprema njegovog tima u Antaliji i sa aspekta struke napravio rezime sa akcentom na ovaj glavni dio pripremnog perioda. 

FK Sloga Meridian Doboj/Foto Rade Šešlak

Ćurguz je prvo naglasio da je Sloga Meridian na pravom putu i da su pripreme u Antaliji potvrdile ozbiljnost u razvoju ovog sportskog kolektiva… 

Zoran Ćurguz ŠSŠ FK Sloga Meridian/Foto Rade Šešlak

"Odlazak Sloge Meridian na pripreme u Antaliju, bio je veliki korak kluba koji je po prvi put ušao u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Samim odlaskom na ove pripreme pokazala se jedna organizaciona ozbiljnost u razvoju našeg sportskog kolektiva. Osim samih priprema, cilj je bio da se klub Sloga Meridian i grad Doboj prezentuju u najboljem svjetlu. Kroz profesionalno ponašanje igrača i odigrane utakmice, pokazalo se da je klub na jednoj zdravoj osnovi i da se ide dobrim putem". 

Trener dobojskog premijerligaša nije propustio objasniti ni važnost izgradnje timskog duha i međusobnog povjerenja među igračima, koje se stiče tokom priprema… 

FK Sloga Meridian Doboj/Foto Rade Šešlak

"Mnogi su benefiti koje smo imali od priprema u Antaliji i generalno od cijelog pripremnog perioda. Prva stvar je da su izgrađene jake kohezione sile unutar jedne homogene grupe. Igrači su bili prinuđeni da više borave zajedno i na taj način stiču međusobno povjerenje koje može biti presudno u nekim timskim funkcijama. Takođe, test karaktera je bio prisutan, s obzirom na to da smo bili u hotelu poluzatvorenog tipa sa mnogo determinisanih dnevnih obaveza, i po desetak dnevno. Tako da su igrači bili u obavezi da budu principijelni, disciplinovani i tačni, a sve su to osobine koje mogu pomoći jednom timskom duhu i izgradnji boljeg tima. Odziv na ove zahtjeve je pomogao trenerima da snime mogućnosti igrača koje mogu biti presudne u nekim ključnim utakmicama, odnosno u ključnim trenucima neke utakmice. Sve ove informacije se mogu dobiti samo u ovakvim kontrolisanim uslovima boravka i treniranja". 

Zoran Ćurguz, bh.fudbalski stručnjak koji je kao trener Slogu Meridian i uveo u Premijer ligu Bosne i Hercegovine, naveo je da će Sloga Meridian nakon ovih priprema biti vidljiva u sva četiri momenta igre.. 

Zoran Ćurguz ŠSŠ FK Sloga Meridian/Foto Rade Šešlak

"Ono što je posebno bitno, jeste to da smo popravili i nadgradili sve timske funkcije u sva četiri momenta igre. U posjedu lopte, mnogo smo sada jači u izgradnji napada iz zadnje linije i veznog reda. Dalje, poboljšali smo pas igru i cirkulaciju lopte, što je jedan od osnovnih preduslova i uslova za kreiranje prilika. Dobili smo raznovrsnost u kreiranju igre i izbalansiranost svih linija tima, što se takođe manifestovalo kroz efikasnost u pripremnom periodu, koja je bila na zavidnom nivou. U posjedu lopte protivnika postali smo mnogo agresivniji, a popravili smo i duel igru sa kojom smo i u prethodnom periodu bili poprilično zadovoljni. Mnogo smo kompaktniji i sa jasno izraženim linijama tima, što je veoma bitna timska funkcija. U stanju smo da igramo i visoki presing, što u prethodnom periodu nije bilo moguće zbog velike disperzije u fizičkoj spremi igrača. Postali smo vidljivi u sva četiri momenta igre, tako da sada odlično igramo i tranziciju po izgubljenoj lopti protivnika, što nije baš bio slučaj u prethodnom periodu. To je važan preduslov za sprečavanje tranzicije po izgubljenoj lopti, zatim posjeda lopte protivnika, i naravno osvajanje i povratka lopte kako bi smo opet bili u situaciji da kontrolišemo igru. Popravili smo mnogo kondicionu spremu u odnosu na prethodni period i tu je posebna zahvalnost kondicionom treneru Mihajlu Samardžiji, koji je sa igračima izuzetno dobro odradio prelazni period između dvije polusezone". 

Ćurguz je optimista i svoju ekipu vidi kao bolju nego prije. Nada se da će sve to Slogi Meridian donijeti i više bodova... 

Zoran Ćurguz i Dražen Filipović/Foto R.Šešlak

"Zbog ovih nabrojanih stvari možemo očekivati mnogo konstantniju i konkurentniju Slogu Meridian u narednoj polusezoni, što bi trebali valerizovati kroz određeni bodovni saldo. Naravno, postoji još stvari koje moramo popraviti. Fudbal zahtijeva stalni smisaoni rad jer timske funkcije su isto kao i kondicija – ako se dobro trenira i radi one napreduju, ako se ne trenira i ne radi optimalno one padaju". 

Na kraju razgovora, Ćurguz je zaključio da je Sloga Meridian na dobrom putu da ostvari. zacrtane ciljeve… 

FK Sloga Meridian Doboj/Foto Rade Šešlak

"Zaključak je da smo na jednom veoma dobrom putu i da smo nadgradili ekipu u odnosu na prethodni period. Moramo samo izvući pouke i da u ovom periodu po povratku sa priprema eliminišemo neke rizike koji postoje u samom trenažnom procesu i sigurno možemo očekivati mnogo, mnogo bolju Slogu Meridian, a samim tim i ostvarivanje zacrtanih ciljeva".

FK Sloga Meridian Doboj/Foto Rade Šešlak


Velež 3 : 1 Zvijezda 09
Sloga : Zrinjski
Sarajevo : Borac
Posušje 1 : 0 Željezničar
Široki Brijeg : Igman
GOŠK 1 : 0 Tuzla City
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 26 19 5 2 62
2 Zrinjski 26 17 4 5 55
3 Velež 27 12 10 5 46
4 Sarajevo (-3) 26 13 5 8 41
5 Posušje 27 11 8 8 41
6 Sloga 26 12 2 12 38
7 Široki Brijeg 26 9 5 12 32
8 GOŠK 27 8 7 12 31
9 Tuzla City 27 7 6 14 27
10 Željezničar 27 8 3 16 27
11 Igman 26 8 3 15 27
12 Zvijezda 09 27 5 2 20 17