XS
SM
MD
LG

Vedran Mihojević poslao otvoreno pismo KS BiH: Koga pravite budalama?

Član Upravnog odbora KK Leotar i sekretar kluba iz Trebinja, Vedran Mihojević, uputio je otvoreno pismo Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine.

Mihojević je izrazio ogorčenje zbog pojedinih odluka, a pismo jprenosimo u cijelosti, uz konstatciju da ga nismo dobili od Vedrana Mihojevića, već iz izvora bliskih Košarkaškom savezu.

- Moje ime je Vedran Mihojević i obraćam Vam se povodom posljednjih odluka koje je donio UO KSBiH, a koje su dostavljene na mail klubova učesnika završnice Prvenstva BiH.

DA NAGLASIM- ja sam član Upravnog odbora KK Leotar i volonterski obavljam funkciju sekretara tako da sam odlično upućen u sve ovo što ću Vam napisati, ali obraćam Vam se ISKLJUČIVO U LIČNO IME kao čovjek koji prati i voli košarku i ovo o čemu pišem NIJE STAV KK LEOTAR NEGO MOJ LIČNI!!!

Dakle, svi kojima je mail upućen, osim možda gđe Bašović (jer nisam siguran da je upoznata sa svim) STIDITE SE BOGA I NARODA.

Ovo što Vi godinama radite je najbezočniji i najbezobrazniji odnos prema košarkašima, trenerima, košarkaškim radnicima i u krajnjoj liniji prema košarci uopšte, a kulminaciju je doživjelo posljednjim odlukama od 19.04.2023. godine. Vi (članovi UO) donosite tri odluke, od kojih apsolutno podržavam jednu, i to broj: I02-36/23. kojom se osvajač prvog mjesta u regularnom dijelu oslobađa kotizacije za narednu sezonu.

Mada, i to mislim da ste sebe posuli pepelom jer ste na volšeban način progurali, da ne kažem sakrili odluku da prvi u regularnom dijelu ne ide direktno u ABA 2, što je recimo bilo prošle godine, a ove godine ste uprkos upozorenju donijeli odluku u Propozicijama-član 3. kojim se poredak i plasman za učešće ekipa u ABA 2 određuje iz Drugog dijela takmičenja što je suprotno svim normalnim ligama u Evropi jer se završnica igra isključivo za prvaka.

Druga odluka (broj I02-36/23.) o rasisivanju „Ekstra –Mini“ prelaznog roka unutar države BiH za domaće igrače koji su juniorski ili seniorski reprezentativci BiH! DA LI STE VI NORMALNI?!?! Koga Vi pravite budalama? O čemu Vi uopšte pričate???

Prelazni rok počinje 20.04. u 00:00 i traje do 24.04. u ponoć!!! Od tih pet dana, TRI SU NERADNA (petak Bajram, pa vikend). Je li Vi mislite da je neko malouman i da ne vidi zbog čega ste i zašto ovo uradili?

STIDITE SE GU…E KAD OBRAZA NEMATE. Gle čuda, jedan od klubova angažuje POTENCIJALNOG reperezentativca Riada Avdića i on je već u subotu uredno registrovan i nastupao je u prvoj uakmici ¼ finala (igrao 22:25 minuta i postigao 13 poena).

Šta znači POTENCIJALNI??? Pa, zar nije svaki košarkaš potencijalni reprezentativac? Gdje se nalazi spisak POTENCIJALNIH reprezentativaca, pa da i drugi klubovi mogu eventualno nekoga angažovati?

Uz sve to, neko iz Saveza u 09:36 (dakle prelazni rok već traje 09:36) šalje mail pod nazivom: ODLUKA O VISINI TAXI ZA SLUŽBENA LICA!!!! (print screen kao dokaz), u kojem nas na trećoj stranici obavještava o tom famoznom prelaznom roku?!

Pa, Vi ste stvarno prevazišli sami sebe u marifetlucima, podvalama, protežiranju pojedinaca ili klubova koje će dovesti do totalne propasti BiH košarke.

Treća odluka: I02-37/23. ali koja se prva nalazi po redosljedu koji nam je dostavljen sa gore pomenute adrese u kojima nas obavještavate da su sudijske takse povećena na 300 KM za ¼ i 1/2, a 350 za finallne utakmice.

Neću komentarisati da li je to puno ili nije jer u krajnjoj liniji nije ni bitno i jasno mi je da nemate formalno pravnu obavezu da se konsultujete sa klubovima, ali smatram da je to van razuma.

U Savezu postoje organi kao što je sudijska komisija i koja je pod Vašom ingerencijom, ali čitavu sezonu nema ni glasa od Vas vezano za suđenje koje je na nekim utakmicama bilo i više nego diskutabilno.

Ipak kad trebate da se dodvorite sudijama jer većina Vas u UO dolazi iz klubova, onda jesu to Vaše kompetencije i dajete sebi za pravo da donosite odluke koje su protiv interesa većine klubova.

Ispada da je plasamn u završnicu kazna za pojedine klubove, a ne nagrada za postignuti rezultat! Inkasirali ste u kasu KSBiH preko 130.000 KM na ime kotizacija i kazni, pa zar niste mogli reći „evo nagradićemo klubove koji su se plasirali sa osobađanjem troškova za službena lica“?

Ne! Vi još povećavate!!! Ponavljam, nije bitan iznos, u krajnjoj liniji možda je i sudijska taksa zaista mala (za pojedine sudije je definitivni prevelika), ali zaista nije način da ovako radite!

Nažalost, Udruženje ligaša kao fenomenalna ideja nije zaživjela i možemo reći da su klubovi sami krivi što su dozvolili da Vi upravljate njihovim „životima“, ali stvarno mislim da je dosta Vašeg bezobrazluka i samovolje koja traje godinama i smatrama daž najmanje što možete uraditi je da podnesete kolektivne ostavke i da konačno oslobodite košarku koja je godinama Vaš taoc!”, navodi se u pismu.