XS
SM
MD
LG

Stanić: Sezona nadmašila očekivanja, naredna će biti teža

Srđan Stanić zadovoljan sezonom

Košarkaši Slavije iz Istočnog Sarajeva uspjeli su u prvoj sezoni u prvenstvu Bosne i Hercegovine poslije više od decenije pauze da uđu u play-off.

Veliki je to rezultat za Sokolove iz Istočnog Sarajeva, naročito ako se zna da je riječ o ekipi sa jednim od najmanjih budžeta u ligi. Ipak, jedna lijepa košarkaška priča krenula je od samog početka sezone, to je prepoznao i Ajdin Penava koji je znao da bi tu mogao da vrati karijeru u život, dopalo mu se i na kraju je i teška srca otišao u Poljsku krajem godine u ekipu Spojnije. Često je govorio kako je u Slaviji mnogo naučio i dodatno sazrio. Nažalost, Slaviju su pratili i brojni problemi sa povredama, a najteže je nekako pala ona Srđana Kočića koji je prvi stigao u klub od novih igrača, ali se povrijedio već u Banjaluci kod Borca u četvrtom kolu i propustio ostatak sezone.

O kompletnoj sezoni, izazovima sa kojima se klub sreo, kao i planovima za dalje, za naš portal govori trener Srđan Stanić, koji se i sam vratio pred početak sezone iz Sparsa u svoj matični klub.

- Bila je ovo jedna uspješna sezona kada sve saberemo. Sada, kada je prošao mjesec od završetka prvenstva i utisci su se prilično slegli, moram da kažem da sam i više nego zadovoljan onim što smo uradili. Kada smo počinjali sezonu, primarni cilj je bio opstanak i gledali smo samo ka tome. Negdje sam znao da je ova ekipa sposobna za više jer nije velika razlika između ekipa, što se i pokazalo kao tačno jer se do posljednjeg kola nije znalo ko će u doigravanje, ali nisam to mnogo govorio. Željeli smo da ispunimo prvi cilj, opstanak, a onda kada smo već na polusezoni negdje to i ostvarili, postavili smo pred sebe novi cilj, play-off. Ispunili smo i to i slobodno možemo da kažemo da je ovo bila jedna jako uspješna sezona i jako lijepa za raditi. Play-off nam je bio velika škola. Zaista nismo imali šanse protiv Širokog, on je pojačao tempo kada su došle najbitnije utakmice i tu se osjetilo iskustvo igranja velikih i bitnih utakmica. I našim najboljim igračima je to bio prvi play-off u karijeri, osjetilo se to. Ono što je meni drago je što je ova mlada ekipa sazrijevala i kroz poraze. Mi smo neke utakmice, koje smo možda i imali u rukama, izgubili na jednu loptu. Otkako je završena sezona, pogledao sam naše utakmice ponovo. Jedna od naših najboljih utakmica je bila protiv Borca kući koju smo izgubili, pa onda protiv Budućnosti koju smo također izgubili. Ali smo isto tako pobjeđivali utakmice u kojima i nismo briljirali, možda mogli i izgubiti. Sada kada pogledam, naša najbolja utakmica je prvo kolo protiv Leotara u Trebinju. Tu smo bili fenomenalni, počinje naš razgovor Srđan Stanić, trener Slavije.

Slavija je uglavnom tražila ispod radara igrače, jeftinije opcije i to je jako dobro funkcionisalo.

Aleksandar Ilić deseti strijelac lige po procentu šuta/ Vasilije Marković

- Pojačanja su manje-više donijela ono što smo željeli. Mi smo imali jednu mladu ekipu, željnu dokazivanja i tačno smo znali od koga šta da očekujemo. Možda je neko očekivao od pojačanja da on ima trideset poena u rukama, deset-petnaest skokova svaku utakmicu, ali nama to nije trebalo. Imali smo sreću da nam dođe Ajdin Penava. Sa njim smo zaista mnogo dobili i košarkaški i ljudski. Ovo vrijeme koje je proveo u klubu nama je bio od ogromne pomoći. Miki (Foreman, op. a) donio je ono što smo trebali na početku i njemu je ovo prva evropska sezona. Maran, Jovanović, Tanksley, sve su to mladi momci željni dokazivanja. Sa Aleksandrom Ilićem smo dobili jednu sigurnu ruku, to je i opravdao, najbolji je strijelac ekipe po procentima, jedan od najboljih strijelaca u ligi. Sve u svemu, svako je od njih imao smisao.

Izazov je bio uklopiti sve to u jednu cjelinu, naročito ako se zna da je jako malo košarkaša starosjedilaca imalo iskustvo igranja prvenstva na najvišem nivou. Osim kapitena Darka Damjanovića i malo Filipa Njegovanovića, svi su ostali po prvi put iskusili tako nešto, a Stanić je zadovoljan kako su to uradili.

- Kada smo ulazili u sezonu, upravo sam govorio o tome da je ovo svima novo. Mi smo veći dio rostera zadržali iz Prve lige i jako malo igrača je iskusilo šta znači igrati košarku na ovom nivou. Bilo je pitanje i kako će se oni snaći. Jako sam zadovoljan kako su oni na to odgovorili, neko je imao veću ulogu, neko manju, a sada kada se podvuče crta, svi su oni, osim onih najmlađih, imali dvocifrenu minutažu u prosjeku. To je i za njih ogromna stvar. Evidentan je njihov košarkaški napredak kroz sezonu. Da je bilo izazova kroz sezonu, jeste, velikih, da je bilo nezadovoljstva pojedinih igrača, jeste, toga uvijek mora biti. Opet, kada se podvuče crta, bila je ovo jedna jako dobra sezona koja je i nadmašila naša očekivanja, a ono što posebno godi jesu pohvale koje stižu od trenera drugih klubova, ali i onih koji gledaju sa strane.

Druga sezona će po svemu biti zahtjevnija nego što je bila ova.

"Miki" Foreman lider po minutama, poenima i asistencijama/ Foto VASKE

- Sa jedne strane, ono što je nama sada lakše je što su lijepe riječi o klubu od igrača, ali i trenera dovele do toga da bi sada mnogi došli ovdje. Ali, stvar je u tome što neće više biti tako lako naći igrača koji nama odgovara i koji je u skladu sa našim budžetom kao što smo to mogli prve sezone. Teško je tako stalno pogađati. Nudi nam se ogroman broj igrača, neki vrijede cifre koja se traži za njih, a isto tako dobijamo i igrače koji zaista ne vrijede te cifre. Vidjećemo, ima vremena, probaćemo nešto da napravimo kao što je bilo i prošle sezone. Mladu ekipu, sa momcima željnim dokazivanja, u punoj snazi. Vidjećemo na kraju i šta će biti sa ovom ekipom. Neki igrači imaju ugovore, oni sigurno ostaju, na njih ozbiljno računam, dio igrača sam voljan da ostavim, neki će sigurno otići. Tek trebamo to sve da sklopimo. Imam u glavi neka imena koja bih volio, pa ćemo da vidimo.

Zahvalio se Stanić i navijačima na podršci tokom čitave sezone.

- Dugujemo veliku zahvalnost našim navijačima koji su u većem broju dolazili na naše utakmice, imali smo jednu od najvećih posjeta u čitavoj ligi. Hvala i našim Sokolovima koji su nam bili vjetar u leđa tokom čitave sezone. Nadamo se da smo im uzvratili na povjerenju i nadam se da ćemo sljedeće sezone imati još više prilike da se zajedno radujemo.

Poslije mjesec odmora, Stanić je neobavezno počeo da okuplja igrače u dvorani.

- Igrači koji su pod ugovorom, oni mlađi, pa i oni koji nisu pod ugovorom, mogu doći na trening. Na raspolaganju su nam naša teretana, teren, radimo individualno. Dugo je ljeto, treba ostati aktivan. Naravno, treba se i odmoriti dovoljno. Ovo ništa nije obavezno, ko hoće da radi individualno je tu, onaj ko ne želi, ne mora. Ostavljeno je samo kao opcija igračima da ne moraju da se snalaze gdje će da rade, već mogu ovdje. Vidjećemo kada ćemo početi sa pripremama, prije avgusta sigurno nećemo.

Kada govori o sezoni, stvari su za njega manje-više očekivane.

- Igokea je zasluženo prvak. Uvijek se nekako provlači ta priča koliko su oni favoriti kada igraju domaće prvenstvo i uvijek je isti odgovor, sve zavisi od njih. Ako su oni motivisani za igru, apsolutni su favoriti i teško se mogu zaustaviti. Ovo ostalo je manje-više očekivano. Široki je pokazao ponovo veliku ozbiljnost, a Ivan Velić kakav je trener. Imali su jedan spoj iskustva i mladosti, koja je dala sjajne rezultate. I vidjelo se koliko je taj sistem posložen, pa čak i kada usred serije sklonite jednog od najbitnijih igrača kroz sezonu, na kraju imate dovoljno kvaliteta da osvojite treće mjesto. Borac je sa jednom prilično mladom ekipom, uz odlično vođenje trenera Kašćelana igrao sjajno. Na kraju su poslije dvadeset godina ušli i u finale, veliki uspjeh. Budućnost je odigrala u granicama mogućnosti, kvalitetna ekipa, prepuna iskustva, a isto se može reći i za Bosnu. Žao mi je što su Sparsi imali toliko pehova kroz sezonu, povreda, ali ne sumnjam da će se oni ponovo vratiti.

Ajdin Penava punio statističke kolone/ Foto VASKE

Statistički gledano, četiri igrača su odigrala sve utakmice u sezoni, Darko Damjanović, Kristijan Krunić, Dušan Elez i Mekejl Foreman. Američki bek je skupio najviše minuta na parketu 617, a pet manje od njega Darko Damjanović. Na trećem mjestu je Dušan Elez sa 508.

Najviše poena je ubacio Mekejl Foreman 352, osmi strijelac lige, Darko Damjanović je ubacio 279, a Aleksandar Ilić je sa 14.8 poena po utakmici procentualno najbolji i tu je deseti u ligi. Foreman je i najbolji asistent kluba sa 62 asistencije na 24 utakmice, dok je David Maran upisao 43 asistencije.

Najbolji skakač je Darko Damjanović sa 148 skokova, a Ajdin Penava je za samo osam utakmica u ekipi skupio 83, dok je Kristijan Krunić treći skakač sa 77 skokova. Zanimljivo je i da je Ajdin Penava najbolji bloker ekipe sa 15 "banana",  . Najviše ukradenih lopti ima Igor Bojović 25, dok su po 17 ukrali Henry Tanskley, Ajdin Penava i Darko Damjanović.