XS
SM
MD
LG

Sezona za istoriju Budućnosti

Josip Pandža zadovoljan/ KK Budućnost Prolab

Budućnost iz Bijeljine je u svojoj debitantskoj sezoni u košarkaškom prvenstvu Bosne i Hercegovine osvojila četvrto mjesto, što je veliki uspjeh tima iz Semberije. Oni su na čekanju za nastup u ABA 2 ligi jer je sada sve na rukovodstvu regionalnog takmičenja da li će pozivnicu dodijeliti četveroplasiranoj ekipi u ligi BiH.

Trener Budućnosti Josip Pandža za naš portal je sumirao tek završenu sezonu, gdje je Budućnost u seriji za treće mjesto poražena 3:1 od Širokobriježana. Pandža smatra da je presudila navika Širokog da igra ovakve utakmice.

- Realno je Široki navikao češće da igra utakmice srijeda - subota. Imaju malo jači roster i fizički bolji roster. Našim starijim igračima Božoviću, Đekiću, Peljti, pa i Luki Jovanoviću koji je do sada igrao Prvu ligu nije odgovaralo da stalno igramo u tom ritmu. Oni su bolje stajali fizički i pobijedili su najviše iz tog razloga. Mi smo kući odigrali dvije solidne utakmice, dolje dvije baš loše. Mislim da nismo bili pravi u utakmicama za treće mjesto, ali generalno ne mogu zamjeriti igračima ništa jer je sezona bila odlična, a Široki osvaja zasluženo treće mjesto, počinje naš razgovor Josip Pandža.

Budućnost je imala i najnezahvalniji zadatak u play-offu, jer je polufinale igrala protiv Igokee koja je uvijek apsolutni favorit za osvajanje šampionske titule, a to je potvrdila i ove sezone. Ipak, Pandža bi volio da je format takmičenja malo drugačiji.

- Mi smo igrali utakmicu 30 minuta egal, a oni su od 35 do 40 minute napavili 20 razlike. Jako su kvalitetna ekipa i treba samo malo dekoncentracije i oni odu na veliku razliku. Što se tiče utakmice kući, gubili smo, ali smo došli u situaciju da imamo napad za pobjedu. Tu smo napravili grešku, neki faul u napad, što je i nebitno generalno. Izgubili smo dva razlike protiv jednog sjajnog protivnika. Poslije je i Borac uspio jednu od tri utakmice odigrati u egalu. I generalno, to je i realnost bh. košarke, da sa Igokeom malo ko može igrati iz ovog ranga dolje. Velika je razlika u kontaktu, intezitetu, fizičkoj spremi, pa i igračima. Na kraju krajeva, i u budžetu i oni su zasluženo prvaci države. Da li je sada sistem u kojem oni igraju samo play-off i kreću sa prve pozicije pošten, iskreno ne znam i ne zamaram se. Generalno, volio bih da se nađe neki drugi model. Ali, i ovako lagan put do titule, Savez je dodatno olakšao, jer Igokea bi svakako bila prva i u nekom drugom formatu.

Kada pogleda generalno sezonu, jako je zadovoljan. Ostvaren je istorijski rezultat za bijeljinsku košarku, iako gotovo da i nisu trenirali u dvorani u kojoj igraju utakmice, već u dvorani u kojoj treniraju omladinske kategorije Budućnosti.

- Mi smo imali spektakularne uslove za rad, iako nam dvorana u Bijeljini nije stalno na raspolaganju. Imali smo samo jedan trening sedmično u dvorani u kojoj igramo utakmice. Ali u Darijovoj dvorani i u nekim rezervnim varijantima smo uspijevali trenažni proces održati koliko-toliko kvalitetnim. Sve ostalo je bilo savršeno, rukovodstvo kluba je stvarno radilo veliki dio posla. Na vrijeme smo krenuli, pogodili selekciju igrača i napravili najbolji rezultat u povijesti bijeljinske košarke.

Odlična sezona iza Budućnosti/ KK Budućnost Prolab

Kako kaže, osim te dvorane koja je bila nedostupna za treninge, manje-više i nisu imali nekih većih izazova. Zdravlje je poslužilo Semberce ove sezone, a dolazak Branislava Đekića u drugom dijelu sezone je značajno ojačao tim.

- Osim toga što smo bili u Bijeljini podstanari, mi nismo imali nekih većih izazova. Imali smo dobro zdravlje, osim Sikiraša koji je obnovio povredu ramena koju je imao u Španiji, ostali igrači su u većoj mjeri bili zdravi, što je značajno omogućilo kvalitetan trenažni proces. Odradili smo odlične pripreme, na Vlašiću je sve pogođeno u milimetar. Kada nam je došao Bane Đekić, povezali smo deset pobjeda i sigurno da smo krenuli u ligu sa punim rosterom, možda bismo bili bolje plasirani i imali bolju poziciju pred play-off. Ali, i ovako nemamo za čim da žalimo, ponosni smo na rezultate. Ostaju neizbrisive činjenice da Vojin Ilić, Luka Jovanović, pa i Adi Zahiragić sigurno imaju mjesto u reprezentaciji BiH, makar među 18 igrača, što znači da je naša sezona potpuna.

Za sada je na odmoru i nije još donesena odluka da li će naredne sezone, treću godinu uzastopno, sjediti na klupi bijeljinskog kluba.

- Nismo još donijeli neki zaključak što se tiče sljedeće sezone, u narednih mjesec ćemo to uraditi. I ja želim prvo dobro da se odmorim i da donesemo zajedničku odluku. Prvo ćemo pričati između sebe i donositi odluke. Sve je za sada neizvjesno i na dalekom štapu.

Kada govori o sezoni, izdvaja Borac, Budućnost, ali i Slaviju, dok je više očekivao od tuzlanske Slobode za koju vjeruje da će se vratiti ponovo u vrh bh. košarke.

- Borac je ušao u finale, a mislim da je Široki u startu imao bolji roster. Zoran Kašćelan radi sjajne stvari. Mi smo tu negdje, pozitivno iznenađenje i Slavija mi se činila jako pozitivna kroz cijelu sezonu. Sloboda zaslužuje sami vrh bh. košarke, po svojim ulaganjima i entuzijazmu. Neke stvari se sada nisu posložile, ali svako ima drugu šansu, pa će je tako i oni imati naredne sezone.


22 .kolo Prvenstvo BiH
Posušje 62 : 70 Leotar
Bosna Meridianbet 106 : 90 Slavija 1996
Sloboda 104 : 94 Zrinjski
Promo 60 : 78 Borac Wwin
Mladost 68 : 109 Budućnost Prolab
Široki 84 : 72 Spars
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Široki 22 21 1 43
2 Borac Wwin 22 18 4 40
3 Budućnost Prolab 22 17 5 39
4 Bosna Meridianbet 22 15 7 37
5 Leotar 22 13 9 35
6 Slavija 1996 22 11 11 33
7 Spars 22 10 12 32
8 Sloboda 22 9 13 31
9 Posušje 22 6 16 28
10 Promo 22 5 17 27
11 Mladost 22 4 18 26
12 Zrinjski 22 3 19 25