XS
SM
MD
LG

Bosna uzela Kup

KK Bosna, Sarajevo

Košarkaši sarajevske Bosne savladali su u velikom finalu Kupa Mirze Delibašića Široki 83:73 i tako poslije 14 godina osvojili prvi veliki domaći trofej. 

Bila je ovo jedna izuzetno borbena, čvrsta utakmica u kojoj ekipe nikako nisu mogle da se odlijepe u prednosti i odigraju laganije koju minutu.

Igralo se za svaki poen, svaki je bio zlata vrijedan i na kraju u skladu sa dešavanjima na terenu potpuno je i očekivano bilo da se gleda jedna neizvjesna utakmica.

Bosnina najveća prednost bila je sedam poena u drugoj dionici, dok je Široki napravio maksimalnih tek tri poena razlike u nekoliko navrata. Poslije velike borbe u 30 minuta, u posljednjih 10 se ušlo sa potpunim egalom, 61:61.

Studenti u 4/4 igraju fenomenalnu odbranu, Široki nije imao previše rješenja i svaki koš su morali mukotrpno da zarade. Igrao je i tim Ivana Velića jako dobru odbranu, ali Bosna pronalazi poene preko Vojina Ilića, da bi mu se na tri i po minute do kraja priključio i Hadžifejzović sa sjajnim poenima uz dodatno bacanje koje ne realizuje i Bosna ide na +6. Na drugoj strani Zak Nutall isto uzvraća, ni on ne pogađa dodatno bacanje, pa Bosna na ulazu u posljednje tri minute ima +4, 74:70.

Mateo Čolak otvorenu trojku stavlja na tablu, a poslije tranzicije Ćurevac dobija dva penala koja poentira i Bosna je na +6 2.10 do kraja utakmice, što tjera Velića na novi tajmaut Nije taj napad bio kako treba, ali Mateo Čolak sada pogađa jednu trojku van balansa za 76:73.

Da gostima zada veliki udarac pobrinuo se Haris Ćurevac, koji veže peti poen, stavlja trojku na trojku i Bosnu vodi na +6 ponovo, 79:73, da bi poslije lošeg napada i promašenog šuta Junakovića došli jako blizu trijumfa.

Najefikasniji u ekipi Bosne bio je Vojin Ilić sa 24 poena, dok je Dontay Caruthers, koji je finiš meča proveo povrijeđen, ubacio 15. Kod Širokog, Zach Nutall je ubacio 19 poena.