XS
SM
MD
LG

„Lale“ opile „Zmajeve“, „petarda“ u mreži Vasilja

Reprezentativci Holandije slave pobjedu FOTO: uefa.com

Fudbalska „A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine je večeras na „Filips Areni“ u Ajndhovenu doživjela ubjedljiv poraz protiv Holandije na startu nove sezone UEFA Lige nacija. Izabranici trenera selektora Sergeja Barbareza su imali velika očekivanja, ali su doživjeli razočarenje i poraz koji treba da zabrine.

Holanđani su poveli u 13. minutu kada je Džošua Zirkzi poslije jednog centaršuta s lijeve strane tek zakačio loptu tjemenom, a ona je pored statične odbrane gostiju i „uspavanog“ golmana Nikole Vasilja, od stative završila u mreži – 1:0. BiH je izvela jedinu pravu akciju u 27. minutu i bila opasna, pa je izjednačila golom Ermedina Demirovića poslije sjajne asistencije Denisa Huseinbašića – 1:1. Ipak, u drugom minutu sudijske nadoknade prvog dijela Holanđani su opet poveli, Tijani Rajnders je uz pomoć Zirkzija „izigrao“ odbranu „Zmajeva“, protutnjao lijevom stranom i „kroz“ Vasilja poslao loptu u mrežu – 2:1.

Na startu drugog dijela Holanđani su krenuli silovito i već na početku imali sjajne dvije prilike, Rajnders i Virdžil van Dajk, ali su bili neprecizni. U 56. minutu 3:1, loptu je u mrežu ugurao Kodi Gakpo sa metar, poslije ubacivanja Rajndersa iz drugog plana po desnoj strani, opet je izigrana odbrana „Zmajeva“. Bili su ti trenuci poigravanja domaćih reprezentativaca.

I nakon trećeg pogotka Holanđani su nastavili da igraju sa željom da postignu još koji pogodak i ostvare što ubjedljiviju pobjedu. Međutim, sjajan pas u 73. minutu Esmira Bajraktarevića prema kapitenu Edinu Džeki oživio je nadanja gostiju, bio je to mat u dva poteza – 3:2. Poslije tog pogotka „Zmajevi“ su krenuli na „sve ili ništa“...

Ipak, Holandija je ulogu favorita potvrdila u 88. minutu kada je rezervista Vut Veghorst postigao četvrti pogodak za „lale“ nakon još jedne greške u odbrani. U drugom minutu sudijske nadoknade još jedan rezervista Ćavi Simons je postigao peti za Holanđane i nanio katastrofalan poraz Bosancima i Hercegovicima...

Holandija – Bosna i Hercegovina            5:2 (2:1)

Stadion: „Filips“ u Ajndhovenu. Gledalaca: 30.000. Sudija: Donatas Rumšas (Litvanija). Strijelci: 1:0 Zirkzi (13), 1:1 Demirović (27), 2:1 Rajnders (45+2), 3:1 Gakpo (56), 3:2 Džeko (73), 4:2 Veghorst (88), 5:2 Simons (90+2). Žuti kartoni: Demirović, Gazibegović (BiH).

HOLANDIJA: Ferbrugen, Damfriz (od 66. Gertruda), De Liht, Van Dajk, Ake (od 66. J. Timber), Šouten (od 83. K. Timber), Rajnders, Grevenberh, Simons, Zirkze (od 77. Veghorst), Gakpo (od 66. Malen). Selektor: Ronald Kuman.

BOSNA I HERCEGOVINA: Vasilj, Mujakić (od 68. Burnić), Tahirović (od 46. Krunić), Katić, Barišić, Dedić, Gigović (od 68. Šarić), Gazibegović, Demirović (od 83. Tabaković), Džeko, Huseinbašić (od 68. Bajraktarević). Selektor: Sergej Barbarez.