XS
SM
MD
LG

Radnik bolji od Slobode

Radnik, Bijeljina / Foto Vanja Radovanović/ FK Radnik

Fudbaleri Radnika su u prvom meču 8. kola VVIn lige BiH savladali Slobodu iz Tuzle na Gradskom stadionu u Bijeljini 2:0.

Uvodnih deset minuta nije ponudilo neke šanse, a onda stiže penal za goste. Talison je bio u prodoru po desnoj strani, Savo Veljkić je bio neoprezan u kaznenom prostoru, obara sa leđa Slobodinog Brazilca i sudija Mateo Musa pokazuje na penal. Loptu je uzeo Petar Kunić i poslije nešto duže provjere u VAR sobi šutirao, ali Filip Samurović, koji drugi meč uzastopno čuva gol Radnika, čita njegovu namjeru i brani jedanaesterac.

Nakon toga slijedi mnogo bolja igra Radnika u ovom meču. U 25. minuti u fenomenalnoj šansi je  Paolo Da Silva, snažno je šutirao, Elvir Trako još bolje intervenisao, da bi u nastavku te akcije poslije pasa Mehanovića u sjajnoj šansi bio Đorđe Pantelić, ali je Kemal Osmanković izvrsno reagovao i izblokirao ovaj udarac.

U 39. minuti Radnik dolazi do vodstva. Žoel Paulo da Silva je bio u vazdušnom duelu, lopta je krenula prema golu, na nju su krenuli i Da Silva i golman Trako, a čuvar mreže Slobode umjesto lopte obara Da Silvu i to je penal. Loptu je uzeo Đorđe Pantelić i pogodio za 1:0.

Do odlaska na poluvrijeme Radnik je mogao do još jednog gola, Sjajno je šutira Jovanović, Trako još ljepšom paradom izbacio loptu u korner, nakon kojeg nije bilo ništa, pa se na odmor otišlo sa 1:0 za Radnik.

Pokušala je Sloboda u drugom poluvremenu da dođe do izjednačenja, pokušali nešto angažovanije krenuti prema naprijed, ali osim jedne situacije u kojoj je izblokiran Petar Kunić nisu mnogo toga napravili. Radnik je bio strpljiv i onda počeo da lomi Slobodu.

Još jednom prijeti Jovanović, odbrana Slobode dobro blokira njegov udarac, a onda gol u 65. minuti. Damjan Krajišnik je poslao loptu u prostor za Pantelića, ovaj je unio u kazneni prostor i iskosa sa desne strane pogodio kontra ugao Trakinog gola za velikih 2:0. Nije se ta radost ni stišala, a Radnik je imao već 3:0. Poslije oduzete lopte Danila Teodorovića, Damjan Krajišnik pogađa gol Trake, ali je on poništen poslije gledanja VAR-a zbog prekršaja Radnikovog napadača prilikom oduzimanja lopte.

Trako je na kraju i spasio Radnik fenomenalnom intervencijom nakon šuta Mehanovića, a onda je i Pantelić imao još jednu šansu, no iznenadila ga je lopta poslije kornera.

Sloboda je uspjela da prebaci dešavanja na polovinu Radnika, Hrvanović je šutirao, lopta ide pored gola, a onda i Komiya šutira, ali preko gola. 

Uspio je Radnik do kraja da sačuva svoju mrežu i upiše pobjedu 2:0, jako vrijedna pobjeda za Semberce nakon tri uzastopna poraza. Sa druge strane, Sloboda ostaje u problemu, samo dva boda iz osam utakmica, lampice alarma će biti popaljene u Tuzli.

Radnik - Sloboda 2:0 (Pantelić 39‘, 65‘)


Radnik 2 : 0 Sloboda
Sloga 0 : 2 Igman
GOŠK 0 : 4 Velež
Zrinjski 3 : 0 Široki Brijeg
Sarajevo 1 : 1 Željezničar
Posušje 0 : 2 Borac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 7 5 2 0 17
2 Zrinjski 6 5 1 0 16
3 Željezničar 8 4 2 2 14
4 Posušje 8 4 2 2 14
5 Borac 5 3 1 1 10
6 Radnik 7 3 1 3 10
7 Igman 7 3 1 3 10
8 Velež 7 2 3 2 9
9 Široki Brijeg 8 2 3 3 9
10 Sloga 7 1 3 3 6
11 Sloboda 8 0 2 6 2
12 GOŠK 8 0 1 7 1