XS
SM
MD
LG

U(n)dav ukrotio „Zmajeve“, Nijemcima poništena tri gola

Slavlje reprezentativaca Njemačke u Zenici FOTO: uefa.com

Prva je zaprijetila domaća selekcija u četvrtom minutu kada je sa 25 metara slobodan udarac izveo Ivan Bašić i bio zamalo neprecizan. Uzvratili su Nijemci u 15. minutu kada su gostujući fudbaleri dugo kombinovali oko šesnaesterca „Zmajeva“, lopta se odbila do Maksimilijana Mitelštada koji je šutirao visoko preko gola.

U 25. minutu pokušao je Paskal Gros udarcem sa 20 metara i lopta je prohujala pored lijeve stative Nikole Vasilja. Nijemci su poveli u 30. minutu Robert Andrih je uputio sjajnu dubinsku loptu po vazduhu, Florijan Virc je izbjegao ofsajd zamku i dao povratnu loptu ka Denizu Undavu koji je bio neumoljiv sa desetak metara. Bio je to šut po zemlji za 0:1. Dva minuta kasnije Nijemci su postigli i drugi gol, loptu u mrežu je poslao Tim Klejdinst, ali je pogodak poništen zbog ofsajda. U 35. minutu Ermedin Demirović je izašao sam pred Aleksandera Nibela, šutirao snažno i pogodio prečku.

Kazna je stigla u sljedećem napadu „pancera“, s lijeve strane sjajno je centrirao Mitelštad, a Undav je sa četiri metra ubacio loptu u mrežu – 0:2. Gosti su u 44. minutu mogli i do trećeg gola kada je Virc, poslije ubacivanja iz kornera s desne strane, sa svega tri metra glavom šutirao neprecizno, preko gola.

U nastavku utakmice Nijemci su krenuli agresivno kao i u prvom dijelu, pa je tako u uvodnim minuta „elf“ imao dvije dobre šanse koje nisu iskoristili Serž Gnabri i dvostruki strijelac Undav. U 58. minutu gosti su postigli još jedan pogodak nakon centaršuta sa lijeve strane mrežu je zatresao Undav, ali je i ovaj gol poništen zbog ofsajda, poput onog iz 32. minuta. Gnabri je u 68. minutu zatresao mrežu BiH, ali bio je to treći poništeni pogodak Nijemaca na večerašnjoj utakmici.

Domaćin je smanjio rezultat i vratio se u igru u 70. minutu kada je s lijeve strane korner izveo Benjamin Tahirović, a na drugoj stativi najviše skočio kapiten Edin Džeko i glavom pogodio mrežu Njemačke – 1:2. Bio je to period igre kada se sa tribina čulo: „Savez napolje!“ Nijemci su imali još jednu dobru priliku u 79. minutu, ali je Vasilj dobro intervenisao. Rezervista Kris Firih je u 89. minutu poslije kontranapada imao šansu za Nijemce, ali je Vasilj dobro intervenisao.

U drugoj utakmici večeri u ovoj grupi u Budimpešti su Mađarska i Holandija odigrali neriješeno – 1:1. U ponedjeljak na istom mjestu BiH će u četvrtom kolu UEFA Lige nacija dočekati Mađarsku. Poslije tri odigrana kola, na tabeli vodi Njemačka sa 7 bodova, Holandija ima 5, Mađarska 2, a Bosna i Hercegovina 1 bod.

Bosna i Hercegovina – Njemačka         1:2 (0:2)

Stadion: „Bilino polje“ u Zenici. Gledalaca: 11.000. Sudija: Fransis Leteksije (Francuska). Strijelci: 0:1 Undav (30), 0:2 Undav (36), 1:2 Džeko (70). Žuti kartoni: Gigović, Džeko, Tahirović, Barišić, Demirović (Bosna i Hercegovina), Kimih (Njemačka). Crveni karton: Ninoslav Milenković (pomoćni trener BiH) u 75. minutu.

BOSNA I HERCEGOVINA: Vasilj, Gazibegović, Kolašinac (od 90+1. Tabaković), Katić, Barišić, Gigović (od 65. Šarić), Huseinbašić (od 65. Hajradinović), Burnić (od 84. Bajraktarević), Bašić (od 46. Tahirović), Demirović, Džeko. Selektor: Sergej Barbarez.

NJEMAČKA: Nibel, Tah, Ridiger, Kimih, Miltelštad (od 67. Gosens), Gros (od 90+1. Anton), Andrih (od 67. Štiler), Undav (od 67. Barkart), Gnabri (od 83. Firih), Virc, Klejdinst. Selektor: Julijan Nagelsman.