XS
SM
MD
LG
03.10.2016 Fuad Krvavac

Preko Litvnije do Elitnog kruga

Juniorski reprezentativci BiH nakon mini pripremama u Trening centru N/FS BiH u Zenici otputovali su Litvaniju gdje će učestvovati na turniru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2017 u Gruziji. U okviru 5.grupe pored domaćina Li tvanije i BiH, nastupiće još selekcije Austrije i Azerbejdžana.

Prvi nastup juniori igraju u utorak, 4.oktobra u Alitusa sa domaćin vršnjaci ma,  a izabranici Tonija Karačića su sa Austrijom favoriti grupe , i očekuje se njihova borba za prvo mjesto.

Inače, cilj stručnog štaba juniora je plasman u Elitni krug , a za to su potre bna dvije pobjede, prva već u sutrašnjem susretu sa Litavnijom, a potom dva dana kasnije u četvrtak protiv Azerbejdžana.

Inače, prvi kvalifikacioni krug se igra u 13 grupa , a dalje u Elitni krug idu prva dva tima , te jedan najbolje trećeplasirani, ukupno 27 reprezentacija, a priključuje im se Španija. U Elitnom krugu na proljeće iduće godine igraće se sedam grupa  sa po četiri selekcije , a pobjednici odlaze na Evropsko prvenstvo na kojem ih čeka domaća Gruzija. Osam juniorskih reprezentacija biće podijeljeno u dvije grupe , a prvenstvo će se igrati u ljeto 2017, od 2.do 15.jula.

U posljednjih pet sezona juniori BiH su tri puta izborili Elitni krug. Odigrali su ukupno 24 utakmice, osam puta su pobijedili, pet puta su odigrali neriješeno a 11 puta bili poraženi.

Za okupljanje pred put u Litvaniju selektor Toni Karačić pozvao je 22 igrača ali se zbog povreda nisu odazvali Sandi Hušić (Vupertal, Njemačka) i Mirza Mustafić (Borusija Menhengladbah), a nisu otputovali Mufid i  Salčinovići juniori Sarajeva.

Prošlosezonski kapiten kadetske selekcije BiH Jasmin Čeliković koja je nastupala na Evropskom prvenstvu nastupiće u Litvaniji. Sa njim su ovoj selekcija još dvojica bivših kadeta Šefkija Resić i Benjamin Hadžić. Samo trojica kadeta sa Evropskom kadetskog prvenstva, koje je ljetos održano u Azerbejdžanu, ipak malo, da bi se povećao broj pobjeda .

-Čeka nas težak zadatak, ali već sam ove godine bio na velikom iskuše nju, odigrao sam kao kadet šest utakmica, tri na Evropskom prvenstvu. Vjerujem u sebe ali i u snagu mojih saigrača. Moramo pružiti maksi mum, ako želimo uspjeti, mislim da smo kvalitetnije od Litvanije i Azerbe jdžana, ali moramo ih respektovati – rekao je Jasmin Čeliković, vezni Rijeke, hrvatskog prvoligaša.

Susret protiv domaćina juniori BiH igraju u Sportskom centru Alitusu a sudi Georgiji Kabakov iz Bugarske sa početkom u 16 sati.

Boje BiH će braniti ovih 18 juniora:

Igor Marković (Partizan, Srbija), Valentino Jović (Red Bul Salzburg, Austrija), golmani,te Toni Nikić, Ivan Miličević,Stipe Jurić (Široki Brijeg), Mato Stanić (Dinamo Zagreb, Hrvatska), Besim Šerbečić (Radnik), Jasmin Čeliković (Rijeka, Hrvatska), Amar Suljić (Ingolstadt, Njemačka), Ermedin Demirović (Red Bul Leipzig, Njemačka), Zinedin Mustedanagić (Sparta Prag, Češka Republika), Benjamin Hadžić (Bajern Minhen, Njemačka), Marko Čubrilo (Partizan, Srbija), Denis Žerić (Željezničar), Ševkija Resić, Semir Smajlagić (Sarajevo), Emir Bijelić (Metz, Francu ska), Marijan Ćavar (Zrinjski).

Raspored utakmica

Utorak, 4 X

Marijanpolje (13.00): Austrija – Azerbejdžan,Alitus (16.00); Litvanija-Bosna i Hercegovina,

Četvrtak, 6.X

Marijanpolje (13.00): Bosna i Hercegovina - Azerbejdžan, Alitus (16.00):Austrija – Litvanija

Nedjelja, 9.X

Alitus (16.00):Azerbejdžan – Litvanija, Marijanpolje (13.00): Bosna i Hercegovina – Austrija.