XS
SM
MD
LG

Aplauzi za braću Ilić

Nikad niko u Republici Srpskoj, evo za ovih 26 godina njenog i postojanja Fudbalskog saveza i sporta, nije uradio ovo što je Krupa Krupa na Vrbasu, to bajkovito naselje kao iz Biblijskih zapisa, na južnom ulazu u Banjaluku, nekada je bilo poznato po prirodnim čudima kanjona Vrbasa i slapova rečice Krupe, manastiru “Svetog Ilije” iz trinaestog veka, odnosno mesto odakle koren vuku mladobosanci Veljko i Vaso Čubrilović. Danas je zaštitni znak ove banjalučke mesne zajednice sa 1.199 žitelja (popis iz 2013. godine) Fudbalski klub Krupa, osnovan 1983. godine, do pre nekoliko godina marginalan kolektiv u Republici Srpskoj.

Zahvaljujući braći Ilić, Drašku, Draganu i Dragomiru, te njihovoj porodičnoj firmi “Eko euro timu”, generalnom sponzoru premijerligaškog fenomena, stvoreno je istinsko fudbalsko čudo, po najstrožim fudbalskim propisima, istinskom profesionalizmu, sa neviđenom količinom ljubavi i entuzijazma. Sve to dalo je rezultat koji je malo ko mogao da napravi u BiH, čak ni najveći klubovi poput Željezničara, Sarajeva, Zrinjskog, Širokog Brijega, Čelika, Slobode… Krupa je vodeći i trenutno najbolji klub u Republici Srpskoj, daleko ispred Radnika i Borca.

Za mesec dana Krupljani su napravili dva svetska transfera, od prodaje Irfana Jašarevića u švedski Dalkurd i golgetera Elvira Koljića u poljski Leh iz Poznanja inkasirali su pola miliona evra, novac koji je sasvim dovoljan da se finansijski zatvori i sledeća sezona, 2018/19. u Premijer ligi BiH. To je i suština fudbalskog bitisanja u siromašnim zemljama poput ove “Dejtonske”. Braća Ilić, posebno Draško i Dragomir, odlično su shvatili današnje fudbalske tokove i na platformi vlastite ideje i vizije podigli su giganta i u takmičarskom i u organizacionom smislu, koji mnogima, čak i čuvenijim klubovima, može da posluži kao primer kako se danas radi i bitiše na zatrpanom i komplikovanom fudbalskom tržištu.

Nikad niko u Republici Srpskoj, evo za ovih 26 godina njenog i postojanja Fudbalskog saveza i sporta, nije uradio ovo što je Fudbalski klub Krupa za mesec dana Leta Gospodnjeg 2018. Nijedan klub, čak ni slavni Borac, nekada velikan u jugoslovenskom poimanju fudbala, nije uspeo da proda, u istom prelaznom roku, dvojicu fudbalera i inkasira milion maraka, što je po mnogim procenama i više nego dovoljno da se preživi jedna takmičarska sezona u BiH. Ličnim i novcem porodične firme, doduše uz minimalna pomaganja lokalne zajednice i republičkih struktura, braća Ilić su u Krupi na Vrbasu izgradili velelepni stadion po najstrožijim kriterijumima UEFA i FIFA, doveli klub na vrh fudbala u Republici Srpskoj i među najbolje klubove u BiH.

To mogu zaista samo retki i oni koji, ne osvrćući se na pakosti i podmetanja, idu svojim putem, čvrstim karakternim korakom, uzdignuta čela sa jasnim vidicima u budućnosti. Jer, sva fudbalska suština je u tome da se nađe model kako klub da postane samoodrživ, kao deo zabave i uživanja, kroz biznis i međunarodna iskustva. Fudbalski klub Krupa je odavno izašao iz okvira Republike Srpske i BiH, a u prolećnom delu sezonu postoji velika šansa da “plavi” iz kanjona Vrbasa ugledaju i svetla međunarodne pozornice na takmičarskom polju.

-Radimo ozbiljno, odgovorno, profesionalno i ljudski, a takav stav i odnos prema fudbalu, ljudskim sudbinama, igračima i trenerima mora da donese plodove, samo je bilo pitanje kada će se to dogoditi. Evo na svu sreću, stiglo je ove zime. Nismo žurili niti srljali, da pošto-poto napravimo transfere, rasprodamo igrače koji imaju veliki potencijal. Ne, mi smo stalno sabirali mladost, afirmisali fudbalske vrednosti, gradili imidž, išli korak po korak… Sve što smo do sada pričali i obećavali uspeli smo da ostvarimo, na ovome nećemo da stanemo, jer nas čeka još mnogo posla kako bi zaokružili celu našu fudbalsku priču. Transferi Jašarevića i Koljića su samo jedan deo mozaika koji stvaramo, veoma bitan na našem novom početku fudbalski odnosa sa Evropom. Idemo dalje, ne želimo da stanemo. Bogatiji smo za novac od transfera, nova iskustva međunarodnog karaktera, pametniji za iduću viziju i poteze koje ćemo da povlačimo u interesu kluba i fudbala – istakao je predsednik Fudbalskog kluba Krupa Draško Ilić.

Transfer najboljeg strelca kluba u poljski Leh Elvira Koljića, novopečenog reprezentativca BiH kojeg je Krupa pronašla u Triglavu iz Kranja na marginama svih zbivanja, realizovan je uz posredstvo Ninoslava Milenkovića, nekadašnjeg reprezentativca BiH i člana šampionske generacije Leotara iz 2003. godine.

-Transferom Koljića u Leh ostvarili smo svoj san koji smo dugo sanjali. Ovakvi transferi ne događaju se često na našim prostorima, a ovaj naš sa Poljacima je pokazatelj da smo celo vreme bili na ispravnom putu. Nastavljamo sa ovom politikom kluba da dajemo šansu mladim igračima, afirmišemo iste i onda ih plasiramo na evropsko tržište. To je lako reći, ali do realizacije cena je paprena, trebalo je mnogo toga. Upravo zato je i slatko. Ovim putem hvala i Ninoslavu Milenkoviću koji nam je pomogao u realizaciji prelaska Koljića u Poljsku – rekao je Dragomir Buco Ilić, “alfa i omega” Krupljana.

Sve je do ljudi. I uvek samo do njih! Njihovih vizija i shvatanja života, u ovom slučaju fudbala, te plemenite igre koja je u današnje vreme pre biznis, od običnog trčkaranja za loptom. Pre nekoliko godina su se mnogi nepoverljivci smejali projektu FK Krupa koji je bitisanje počeo na običnoj ledini kraj Vrbasa, sa svlačionicama u obližnoj Osnovnoj školi “Vojislav Ilić”. Sada su se smrtno uozbiljili i ne preostaje im ništa drugo nego da aplaudiraju, bez obzira na sujetu i ljubomoru.

Braća Čubrilović su kupili život višnji svojim patriotskim revolucionarnim i rodoljubivim gestovima u Mladoj Bosni. Braća Ilić ostali večno zapisani u fudbalskoj istoriji, za nezaborav, svojim umećem i poslovanjem, vizijama, baš kao i njihov daleki rođak, mladobosanac Danilo Ilić.

Ima nešto u toj Krupi na Vrbasu koju je Bog izvajao po svojim standardima…Piše: Slavko Basara 

Koljić skuplji od Lendrića

Kakav posao su napravili čelnici Krupe najbolje pokazuje sledeći podatak. Letos je sarajevski Željezničar u francuski Lans prodao hrvatskoh internacionalca Ivana Lendrića, najboljeg strelca Premijer lige BiH, a klubu sa Grbavice je pripalo 300.000 evra na ime obeštećenja. Mnogi su smatrali da je to transfer “vrh vrhova” u fudbalu BiH.

Međutim, transfer Elvira Koljića u poljski Leh je “prebacio” prelazak Lendrića iz Željezničara u Lens i to u zimskom prelaznom roku, kada je mnogo teže ostvariti dobre i unosne transfere, ali… Fudbalski klub Krupa je uspeo u tome izbivši na vrh fudbalskog poslovanja u BiH. I za kraj, Lendrić je prodan sa 25, a Koljić sa 22 godine.

 

Vukotić idući u nizu

Posle Jašarevića i Koljića još jedan standardni prvotimac Krupe ove zime bi mogao da napusti kanjon Vrbasa i karijeru nastavi u inostranstvu. Reč je o kapitenu Aleksandru Vukotiću, zvanično najboljem fudbaleru Republike Srpske za 2017. godinu.

Za Vukotića su već pokazali interesovanje pojedini klubovi iz Austrije, Švajcarske i Turske, a u narednih nekoliko dana biće poznato u kom pravcu će stameni štoper ili će, ipak, odlučiti da do leta ostane u Krupi na Vrbasu.

 

Starčević: Vreme za plodove

Veliki doprinos u afirmaciji mladih fudbalera u Fudbalskom klubu Krupa ima i šef stručnog štaba Slobodan Starčević, stručnjak koji je dve godine zaredom najbolji u Republici Srpskoj proglašen na manifestaciji “Dan fudbala”, ali i najbolji od svih kolega u svim sportovima u izboru “Glasa Srpske”.

On je jedini trener koji radi posao u istom klubu godinu ipo dana u Premijer ligi BiH od kada su Krupljani izborili plasman u elitu. U Krupi je već više od četiri godine, od 21. januara 2014. tako da je njegov rad u kontinutitetu sa igračima doprineo odličnim rezultatima kluba.

-Sve je mnogo lakše kada postoji vizija, kada imate podršku i kada ne pokleknete već na prvoj barijeri, već savladavate jedno po jedno iskušenje, zajedno sa igračima, pomoćnicima i čelnicima kluba. Ovo je četvrta godina kako smo zajedno i vreme je da se plodovi ubiraju  istakao je Slobodan Starčević.

 

 

 


Sarajevo 2 : 1 Zvijezda 09
Posušje 2 : 1 Sloga
Široki Brijeg 0 : 1 Velež
GOŠK 1 : 4 Zrinjski
Tuzla City 2 : 6 Borac
Igman 0 : 0 Željezničar
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 31 23 6 2 75
2 Zrinjski 30 21 4 5 67
3 Velež 31 15 10 6 55
4 Sarajevo (-3) 31 16 6 9 51
5 Posušje 31 12 8 11 44
6 Sloga 31 13 2 16 41
7 Željezničar 31 11 4 16 37
8 Široki Brijeg 31 10 5 16 35
9 Igman 31 9 6 16 33
10 GOŠK 30 8 8 14 32
11 Tuzla City 31 7 6 18 27
12 Zvijezda 09 31 6 3 22 21